Dan Tăpălagă: Basescu n-a învins sistemul, doar l-a reaşezat

„Sistemul e bine-merci, la locul lui, cu alţi oameni în frunte şi alţi beneficiari. Lupta sa în toţi aceşti zece ani a fost să-i dea jos pe bătrâni ca să urce în loc „generţtia 40″. Poate că sună cam conspiraţionist şi stupid să reduci totul la o luptă între mafii/grupuri de interese ilegitime. Din păcate, cam asta a fost oricâte diferenţe reale vom găsi între ce era acum zece sau cinsprezece ani şi ce avem azi.

Vă veţi întreba, poate, de ce România nu se poate aşeza altfel? Un prim răspuns stă în modul de organizare al partidelor, adică piramidal, construite strict pe pricipiul vânzării de funcţii şi dregătorii. În 25 de ani de comerţ cu funcţii publice, România a ajuns un putregai. Un al doilea răspuns îl găsim chiar la popor. Din păcate acesta nu înţelege nici azi, în masa critică, cum funcţionează o democraţie. România este o ţară cu prea mulţi analfabeţi funcţionali şi prea primitivă pentru a putea fi condusă altfel decât prin forţa maniuplării, prin forţa instituţiilor, în fine, prin forţa unui mic grup care controlează toate acestea. Nu suntem o ţară care se reglează democratic deoarece nu dispunem nici de instituţii nici de cetăţeni capabili să o facă. România a rămas până în ziua de azi o democraţie mimată, dirijată cam din topor cu televiziuni şi instituţii perfect controlate.

Traian Băsescu are meritul de a fi înţeles printre primii că lumea veche e pe moarte şi la fel de repede a înţeles cine sunt jupânii lumii noi. Mai inteligent decât toţi predecesorii săi şi majoritatea politicienilor, s-a adaptat repede. Marele său merit este de a fi consolidat instituţii astfel încât România a făcut un pas uriaş înainte. Nici un om nu mai poate deţine azi întreaga putere, cum se întâmpla în lumea veche. Dar nu nu s-a atins de sistem, n-a pus nici măcar o singură clipă în discuţie întreaga construcţie. Aceasta a lăsat-o neatinsă.”

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-17939051-invins-sau-salvat-traian-basescu.htm

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: