Încă un comentariu pe blogul lui Emanuel Conțac – 22 august 2014

Emanuel Conţac: „Ocupația mea de bază în momentul actual nu e „mediul evanghelic românesc”, ci lucrul la volumul despre Cornilescu.”

Iată comentariul meu:

Din nou, de pe poziţii defensive, îţi anunţi priorităţile.

Şi eu te anunţ, cît se poate de rituos, că viaţa e mult mai complexă decît modul pătrăţesc (şi pătrăţoşenic) în care îţi prezinţi taraba cu pătrăţele.

Indiferent de volumul la care lucrezi, trebuie să mănînci în fiecare zi și să mergi la toaletă, și să dai cu ochii de ALȚI oameni decît cel pe care îl vezi în oglindă.

Nu volumul la care lucrezi definește în primul rînd caracterul tău moral, ci modul în care te raportezi la mîncare, la toaletă și la ALȚII.

Bloggingul poate fi un lucru măreț, la fel ca oricare alt lucru. Dar nu poate fi ceva măreț fără a fi… moral.

Ai făcut pași în stînga, ai făcut pași în dreapta, ai introdus nume care nu trebuiau introduse într-o discuție cu mine, că nu-s cu buricul verde.

Dar ai refuzat să abordezi exact subiectul principal la care m-am referit eu: Totuși, la ce folosește o astfel de postare scrisă în treacăt?…

La catharsis? Nu poate fi un răspuns mulțumitor. Întrucît și calomniatorii tăi pot să aibă același răspuns. Și atunci postarea ta e fără subiect. Total inutilă.

Ba mai mult, calomniatorii respectivi și-au exprimat deja motive pentru care scriu astfel de postări – unul dintre ele e, cică, că trebuie făcută curățenie (la ITP, ba chiar în toată țara)…

Îi poate învinovăți cineva?

DOAR dacă construiește un argument care nu e superficial, adică dacă intră într-o polemică cu IDEI, nu doar cu procedurile în care sînt exprimate ideile.

Bloggingul oferă, cel puțin uneori, posibilitatea de polemică, dar nu toate polemicile sînt la fel. Unele sînt evident superficiale, scrise în treacăt, doar ca reflex.

Anul ăsta s-a văzut clar că academicii nu pot face față unor discuții in public pe Internet. Au de a face cu un spațiu care nu respectă regulile cu care sînt ei învățați.

Retragerea din astfel de polemici nu este o soluție. Cred că nu e nevoie să dezvolt chestiunea.

Nici reflexele (care par) arogante.

Dacă vrei să bagi la cap, bine. Dacă nu, măcar încearcă să vezi ce consecințe, pozitive sau negative, au postările tale pe Internet (și ale altora). Dacă ar fi vorba doar de tine, poate că nu mi-aș pierde timpul. Dar e vorba și de ALȚII.

Ai putea să-ți scrii pe oglinga:… și ALȚII.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: