Mahalaua Evanghelică pe blogul lui Emanuel Conțac – 28 august 2014

Nu sînt dispus nici măcar de ziua lui Emanuel Conțac să trec cu vederea fenomenul Mahalaua Evanghelică, fie că sînt calomniat eu, fie că e vorba de altă persoană.

Am mai semnalat Mahalaua Evanghelică pe blogul lui Emanuel Conțac în 19 mai 2014, cînd am şi anunţat decizia de a-l sancţiona public timp de 2 ani:

Eu nu m-am luat de tine că ești un biet profesoraș, ci TU ai făcut pe pîrlitul.

Așadar, nu e vorba doar de dezinformare, de jigniri, ci de MINCIUNĂ.

Dacă în 24 de ore nu îţi ceri scuze publice pentru ce ai permis să apară aici la adresa persoanei mele (sau la adresa oricărei alte persoane), te voi sancționa public 24 de LUNI.

Azi, de ziua lui Emanuel Conţac, prelungesc termenul de sancționare pînă la 1 ianuarie 2020, încercînd să atrag astfel atenția asupra nocivității unui TIP de comentariu pe care l-a permis Emanuel Conțac pe blogul lui:

Gabi Cimuca: Cu ingaduinta lui Emanuel, mai postez un ultim raspuns pt dl. Cristea, dupa care voi intra la apa din doua motive :

– deja am comentat in doua zile mai mult decat in ultimele opt luni ;
– e clar ca eu si dl. Cristea traim in doua lumi diferite, iar continuarea discutiei ar insemna sa nu tin cont de versetul din Proverbe pe care l-am amintit intr-un comentariu anterior.

Alin Cristea : « Resping, inca o data, parerea, fara argumente, »

O sa dau mai jos cateva argumente, doar pe baza acestui comentariu al dlui. Cristea.
Cine doreste mai multe, sa citeasca postarile dansului pe blogul personal Romania (ne)Evanghelica.

Alin Cristea : « implicarea mea pentru cauza unui Internet evanghelic curat. »

Nu stiu ce intelege dumnealui prin « curat », dar e clar ca nu are legatura cu ceea ce inteleg oamenii cu bun simt.
Postarile dlui. Cristea pe blogul Romania Evanghelica si pe alte bloguri contin un limbaj de mahala, care depaseste limita bunului simt, chiar si ne-evanghelic.
Sustine ca vrea polemica academica, dar practica intens “balacareala evanghelica”.
Ce inteleg eu prin « balacareala evanghelica » : se folosesc cuvinte si expresii jignitoare la adresa interlocutorilor, dar se evita totusi cuvintele pe care majoritatea oamenilor le considera porcoase.
Oameni necredinciosi, dar care se respecta pe ei si pe cei cu care discuta, se rusineaza doar la gandul ca ar putea rosti cuvintele « academice » pe care dl. Cristea le foloseste in postarile dumnealui.
Mai are si tupeul sa caracterizeze alte bloguri ca « mahalale », dar a uitat cu desavarsire de proverbul « rade harb de oala sparta ».

Alin Cristea : «eu INCERCAT sa abordez subiecte serioase »

Probabil ca dorea sa scrie « eu AM incercat »
Dl. Cristea vrea sa-i corecteze pe altii si o face in stilul propriu de mahalagiu: « Bă, pocăiților, scrieți corect românește ».
Nu am timp sa le enumar, dar doar in comentariile la aceasta postare dl. Cristea insusi face multe greseli de scriere / exprimare.
Are insa tupeul sa pretinda cititorilor sa i le semnaleze, de parca ei n-au alta ocupatie decat sa-i ia postarile la puricat.
Daca ar face o sectiune cu « Bă, Alin Cristea, scrie corect românește », in care sa-si capitalizeze greselile, cum face pt ale altora, poate ar merita efortul sa i le semnalam …

Alin Cristea : « O chestiune de nivel MINIM: in polemicile publice eu nu sint nici Alin nici dl. Cristea, ci Alin Cristea, la fel cum am solicitat de ani de zile, in spatiul public »

O chestiune de bun simt ar fi fost ca dl. Cristea sa tina cont de doua aspecte :
– poate ca nu am dat peste postarea (sau postarile) in care domnia sa solicita acesta lucru ;
– persoanele civilizate, care nu au o relatie suficient de apropiata pt a se tutui, dialogheaza folosind formule de politete. Atata vreme cat interlocutorul se adreseaza cu « Domnul » sau « Dumneavoastra », este o lipsa de bun simt sa nu i se raspunda cu aceeasi formula. Eventual, se poate cere permisiunea de a trece la un limbaj mai informal.

Alin Cristea : « cred ca este clar ca nu doresc sa discut prea multe in public cu cei precum Gabi Cimuca: “Recunosc ca nu sunt specialist in bloguri… »

Se pot discuta multe lucruri cu cineva care nu este specialist in bloguri.
Blogul ar trebui sa fie suportul nu subiectul discutiei.
Este doar un exemplu despre cum dl. Cristea amesteca lucrurile si nu isi da seama, dar are tupeul sa-i acuze pe altii de acelasi « pacat » …

Epilog

Asa cum am scris deja, am dat mereu peste dl. Cristea pe bloguri in ultimii 14 – 15 ani.
Nu pentru ca l-am cautat (blogul Romania Evanghelica nu este pe lista mea de preferinte), ci pentru ca domnia sa are « darul » de a se baga peste tot in seama intr-un mod obsesiv.
Este tipul de personaj care vine in vizita si nu mai vrea sa plece oricat de mult i se bate obrazul.

Am avut de mai multe ori intentia sa-mi spun parerea despre personajul Alin Cristea, dar am renuntat.
Nu stiu ce m-a apucat acum, dar promit ca nu o sa-l mai bag in seama.

COMENTARII ŞI PRECIZĂRI

1.

Gabi Cimuca afirmă că a dat peste mine „pe bloguri în ultimii 14-15 ani”.

Nu este adevărat!

Conform monitorizării mele (și Alin Cristea e știut ca fiind sursa finală de informații în ceea ce privește blogosfera evanghelică), pe pagina RECORDURI – Blogosfera evanghelică sînt menţionate ca fiind cele mai vechi bloguri din blogosfera evanghelică următoarele:

tolstoi13.blogspot.com – 25 noiembrie 1997
countrysideromania.wordpress.com – 5 iunie 1998
adielstefanescu.wordpress.com – 16 ianuarie 2002

Aşadar, sînt doar 2 bloguri la care s-ar fi putut referi Gabi Cimuca. Dar am cele mai mari îndoieli că s-a referit la aceste două bloguri.

Anul de naștere al blogosferei evanghelice poate fi considerat 2007 – Anul Pătrățosului. Cu greu ne aducem aminte ce a fost înainte de Pătrățosu…

Dimineaţa ne-am trezit computerul pe pătrăţoşenii, iar seara l-am închis tot pe linie dreaptă… Ne-am înroşit ochii citindu-i postările şi comentariile pătrăţoşilor la postări (pe care şi le tot numără), ne-am burzuluit cînd a luat curbele tot în unghi drept (!), am scrîşnit din dinţi la (d)efectele pătrăţoase, unii am apelat la amicii IT să copieze blogul pe vremea cînd era să închidă taraba cu pătrăţele… Ne-a dat de gîndit, ne-a înfuriat, ne-a binedispus (mai ales cu selecţiile de muzică) şi ne-a făcut să ne simţim, pe alţi bloggeri, precum zicea Dustin Hoffman despre Brad Pitt: ‘Lîngă acel puşti, noi toţi arătăm ca cepele.’ Ne-am mirat că mai există blogăreală după Pătrăţosu… (Alin Cristea, 28 decembrie 2007)

Marius Cruceru și-a înregistrat blogul în octombrie 2006, dar în 4 luni a afișat… 3 postări. 5 postări în februarie 2007. Abia din martie 2007 (pînă în mai 2009) a avut zeci de postări pe lună.

Eu mi-am lansat blogul La Rotundu în noiembrie 2007.

Pînă atunci am avut comentarii în 2007 pe bloguri. Din cîte îmi aduc aminte (emoția cu care am scris unul dintre primele comentarii), am scris o replică pentru Marius Cruceru și/sau Teofil Stanciu.

Perioada la care se referă Gabi Cimuca nu este de 14-15 ani, ci de… 7 ani!

Chiar dacă s-ar găsi puține comentarii ale mele pe bloguri înainte de Epoca de Piatră Pătrățoasă, e clar că Gabi Cimuca se referă la o activitate a mea SUSȚINUTĂ.

Ironia face ca senzația pe care o are Gabi Cimuca că sînt prezent „de 14-15” pe bloguri, nu doar pe blogurile mele, ci și pe ale altora, să certifice faptul că eu fac blogging, nu doar depozitez materiale undeva, particip la dezbateri, sînt un reper, cu alte cuvinte, în blogosfera evanghelică.

Ceea ce, e evident, unii urlă că nu le place!…

2.

Contează dacă e vorba de 14 sau de 7 ani?

Păi contează, din mai multe motive!

Primul motiv este cel al adevărului. Trebuie să fim interesați de adevăr, să spunem adevărul și să promovăm adevărul. Nu doar la biserică și nu doar în chestiuni bisericești.

Îmi aduc aminte acum de o chestie în legătură cu unul dintre frații mei. Cu ani în urmă, la mina (din Valea Jiului) la care lucra, la un moment dat (sau de mai multe ori?), la o ședință a șefilor existau disensiuni în legătură cu niște date (de producție?). Atunci directorul zice: Chemați-l pe Cristea. Și, cînd a sosit Cristea, îl întreabă: Cum e? Cristea zice: Așa. Directorul: Mulțumesc. Poți să pleci.

Sau una mai recentă – cum vreo patru ani, fosta mea soție pregătește împreună cu avocata sa întrebările care mi-au fost puse în procesul de divorț, spunîndu-i avocatei: Alin Cristea nu minte.

Provin dintr-o familie în care a fost cultivat cultul adevărului. Nu am luat bătaie pentru prostiile pe care le-am făcut (nu prea multe, dar prostii), cît am luat pentru minciună. La adolescență am devenit un maestru al eschivei. Că nu aveam voie să mint. :)

Găsești rar oameni dispuși să spună adevărul, indiferent de prețul pe care îl plătesc pentru asta.

Da, sînt un om rar. Am conștiența valorii mele (și) din acest punct de vedere.

Al doilea motiv pentru care contează dacă e vorba de 14 ani sau de 7 ani are de a face, de asemenea, cu adevărul. Dar în sensul de TOT adevărul.

În numeroase rînduri, Alin Cristea este acuzat de anumite lucruri DOAR din perspectiva blogosferei evanghelice. De parcă eu nu aș avea o istorie semnificativă ÎNAINTE de blogosfera evanghelică sau nu aș exista ca persoană caracterizată de cu totul alți parametri decît cei pentru care mă incriminează… unii.

Chiar Emanuel Conțac făcea remarca că UNII nu cu persoana sa REALĂ au de a face, ci cu o anumită ‘proiecție a lui în blogosferă’.

Acelaşi lucru mi se întîmplă şi mie, dar la o scară mult mai mare. Iar eu, spre deosebire de Emanuel Conţac, îmi iau mai în serios… rolul.

Aşadar, cine vrea să ştie TOT adevărul despre o anumită persoană trebuie să facă efortul să afle mai multe despre persoană / personaj şi, foarte important, să lucreze cu mai mulți parametri.

Marius Cruceru a fost nevoit (cică de Dumnezeu) să facă lucrul acesta, în postarea:

Alin Cristea bine-cuvîntat

Cum am arătat în mai multe rînduri de-a lungul anilor, notorietatea lui Alin Cristea există ÎNAINTE de blogosferă. Nu mai intru acum în detalii.

Acum e important să înțelegem de ce e semnificativă diferența dintre 14 și 7 ani.

Îmi permite să mă prezint public într-un mod plenar, nu caricaturizat de nemernici (deseori anonimi) care dezinformează.

Și de aceea am pretenția să fiu tratat în blogosfera evanghelică într-un mod DIFERIT decît sînt tratați alții. Spațiul public nu ne egalizează. Dacă vrem să trăim în adevăr!

În al treilea rînd, păstrînd focalizarea pe chestiunea diferenței dintre 14 și 7 ani, avem șansa să observăm CUM se deformează realitatea prin exprimări neglijente, formule resentimentare și decontextualizare.

Zis-a omul nostru: „Asa cum am scris deja, am dat mereu peste dl. Cristea pe bloguri in ultimii 14 – 15 ani.”

Acum a venit vremea să fim atenţi la prima parte: Aşa cum am scris deja…

Să vedem… cum a scris deja: „Pe Dvs. (A. Cristea) nu tin minte sa va fi vazut vreodata in realitate, dar v-am citit multe postari in ultimii 14 – 15 ani.” (într-un comentariu anterior)

Prima formulă nu mi-ar fi atras atenția precum cea de a doua.

În prima formulă nu se specifică că e vorba de postări… pe bloguri!

Poate că aș fi făcut niscaiva precizări, dar am evitat să discut în mod direct cu comentatorul Gabi Cimuca, am avut și am alte priorități în cazul pe care îl discut.

Așadar, încercînd să înțeleg de ce Gabi Cimuca a menționat o perioadă așa de lungă, nu pot decît să presupun că el a citit postări de ale mele ȘI altundeva decît pe bloguri.

Dacă asta e situația, atunci Gabi Cimuca ar trebui să facă efortul să-și amintească că în postările ÎNAINTE de blogosfera evanghelică nu a prea dat de cuvinte și expresii pe care le incriminează cu zel la BLOGGERUL Alin Cristea.

Înainte de bloguri au fost… listele de discuții. Și am fost prezent, frate, nu glumă, pe listele de discuții.

De asemenea, am avut mai multe newslettere, săptămînale, lunare, trimestriale, poate că a citit și în newsletter materiale editate de mine, dar acolo erau oferite informații culturale din diverse surse, mai puțin articole ale mele.

Vreo 8 ani am editat revista electronică CONFESIONALA, s-ar putea de acolo să-și amintească de mine.

Formulele lui Gabi Cimuca sînt inexacte, neclare, fără vreun folos autentic pentru cei care le citesc.

3.

Gabi Cimuca folosește un ton… ultimativ: „Cu ingaduinta lui Emanuel, mai postez un ultim raspuns pt dl. Cristea, dupa care voi intra la apa din doua motive…”

Am menţionat deja că eu nu am discutat direct cu Gabi Cimuca. Iar comentariile şi precizările de aici e clar că nu pentru el sînt.

Dacă omul trebuie să facă clarificări, ce o să facă? A zis că intră la apă…

Pe de altă parte, în astfel de cazuri, cînd apar inexactități (care trebuie corectate), merită să porți stigamtul călcării cuvîntului pentru a contribui la o cauză nobilă: CLARIFICAREA unei chestiuni care a apărut în public.

Atenție! La fel ca și scuzele, clarificările nu înseamnă… încă o tură de inexactități și bădărănii.

Tonul ultimativ reprezintă o boală a blogosferei evanghelice, indicînd un fel de lașitate din partea celor care nu sînt obișnuiți să facă față unei polemici publice.

O polemică autentică trebuie să aibă de a face în primul rînd cu IDEI.

Din păcate, pocăiții au un deficit MARE de idei, în schimb sînt guralivi și aroganți.

Nu e rostul acestei postări să arăt de unde apar ideile și cum se folosesc ele în conversații publice.

4.

O altă boală la pocăiții care dau buzna în blogosfera evanghelică e să folosescă Scriptura… în interes propriu.

N-au idei, n-au răbdare, n-au timp, n-au chef, dar ÎNTOTDEAUNA au versete la cingătoarea pușcociului…

Bă, pocăiților…

5.

Pentru detractorul meu e clar că „trăim în două lumi diferite”

Multe aş putea comenta aici…

Pe de o parte, e clar că trăim în două lumi diferite – eu spun adevărul şi plătesc un preţ mare pentru asa, el mă calomniază în public, cu largul concurs al administratorului Emanuel Conțac (căruia i-a picat bine tirul cimucian în capul celui care îl lua la rost), pentru CUM spun adevărul.

Da, trăim vremuri în care contează mai mult CUM spui adevărul decît… ADEVĂRUL.

De asemenea, e clar că trăim în două lumi diferite, din moment ce el consideră că are nevoie de „un nivel general de cultura suficient de ridicat pt a iesi din aceasta zona de cancan”, pe cînd eu consider că nevoia e, de fapt, cea de… adevăr!

Discuţia noastră nu are de a face cu nivelul de cultură, ci cu nivelul de… adevăr.

Dacă ne diferenţiem în ceea ce priveşte apetitul pentru adevăr sau, cel puţin, efortul pe care îl face întru adevăr, ne asemănăm în ceea ce priveşte mediul confesional evanghelic. Vrem, nu vrem, facem parte din acelaşi segment social-confesional, și, așa cum ne-am ciocnit 14-15 ani (sic!), ne vom mai ciocni: eu la etaj, el intrat în apă la subsol.

Așadar, a ne retrage dintr-o polemică publică nu este în sine o rezolvare.

6.

Nu este adevărat că eu aș fi pretins cititorilor să-mi semnaleze greşelile de exprimare. Următoarea parte din comentariul detractorului meu este cu totul inutilă, bădărană, mincinoasă şi căcăcioasă.

„Dl. Cristea vrea sa-i corecteze pe altii si o face in stilul propriu de mahalagiu: « Bă, pocăiților, scrieți corect românește ».

Nu am timp sa le enumar, dar doar in comentariile la aceasta postare dl. Cristea insusi face multe greseli de scriere / exprimare.

Are insa tupeul sa pretinda cititorilor sa i le semnaleze, de parca ei n-au alta ocupatie decat sa-i ia postarile la puricat.

Daca ar face o sectiune cu « Bă, Alin Cristea, scrie corect românește », in care sa-si capitalizeze greselile, cum face pt ale altora, poate ar merita efortul sa i le semnalam …”

Ceea ce eu am spuns, şi nu doar o dată, este că fac greşeli în fiecare zi, că scriu mult, dar că, dacă observ greșelile, mi le corectez (și azi am făcut corecturi în postările din anii trecuți la care am ajuns), iar dacă mi le semnalează cineva, iarăși, la fel, le corectez.

Oricum, nu despre ce greșeli fac eu era vorba, ci despre ce greșeli face… Emanuel Conțac!

De asemenea, nu mi-am luat nici o îndatorire oficială de a nu scrie fără greșeli. Am avut și gînduri amuzante să scriu intenționat cu greșeli, pentru a mă distra cum se enervează nemercinii ăștia care nici nu pricep, nici nu tac din gură…

Prostul nu-i prost destul dacă nu e fudul!…

Am și afirmat în mai multe rînduri că nu mă interesează în primul rînd greșelile de exprimare / scriere ale pocăiților în public, ci reacția lor atunci cînd li se semnalează acele greșeli. Dacă nu își recunosc și corectează greșelile EVIDENTE, atunci cum vor putea să își recunoască… PĂCATELE?

În cele din urmă, e vorba de o luptă spirituală!

7.

Marea greșeală pe care o fac mulți pocăiți în public este să se poziționeze agresiv-ideologic – totul e să identifice „dușmanul de clasă” și apoi dă-i și dă-i…

În NUMEROASE rînduri am fost identificat astfel: „dușmanul de clasă”.

Eu prezint FENOMENE din mediul evanghelic românesc, detractorii mei nu se poziționează față de acele fenomene, ci față de o… persoană. Pe care o diabolizează – e de ajuns să fie găsită vinovată de 2-3 chestiuni (care ajută la identificarea „dușmanului de clasă”), apoi i se pun în cîrcă încă 20-30 de vinovății. Dacă tot e vinovat de 2-3, o fi vinovat și de 20-30…

Cel mai cunoscut caz de acest fel este Cazul Baptistului Carismatic. Iosif Țon a fost învinuit, mai ales în perioada 2010-2011, de mai multe lucruri, dar nu de… aceleași! Nu există nici o lucrare, mai mică sua mai mare, produsă de vreun teolog român care să identifice „erezia” de care se face vinovat Iosif Țon. Mai mult, decizia Consiliului Uniunii Baptiste de a-i retrage ordinarea nu menţionează vreun articol din Mărturisirea de credință sau din Statutul baptiștilor care să fi fost încălcat!

Am scris, nu o dată, că cei mai calomniați evanghelici pe Internet au fost (și sînt) Iosif Țon, Dănuț Mănăstireanu, Alin Cristea. Ei sînt… ALTFEL.

Sînt… ALT FEL!

Sînt evanghelici… atipici!

Nu se pleacă în fața guguștiucilor, au IDEI și au… activitate!

Dacă vreți, sînt… MOGULII evanghelicilor români!

Parafrazez un celebru aforism al lui Jonathan Swift – Cînd apare un adevărat MOGUL în lume, poţi să-l recunoşti după acest semn: toţi ignoranţii se unesc împotriva lui.

Dacă ați vedea, la un loc, numai jumătate din calomniile ce mi se aduc în spațiul public, ați fi FOARTE uimiți. Pur și simplu nu poate exista un om așa rău în lume. Ar trebui să fie… DIAVOLUL!

Bă, pocăiților, băgați la cap: Nu contează cum apare Alin Cristea în public, contează cum apar POCĂIȚII în public.

Realitatea? Adevărul? Îl puteți suporta?

Pocăiții apar ÎN PUBLIC ca fiind superficiali, inculți, certăreți, răi, ignoranți, aroganți, ipocriţi etc.

Nu eu sînt „dușmanul de clasă”, voi înșivă vă sînteți… „dușmani de clasă”.

Vreţi să păreţi ceea ce nu sînteţi.

Pretindeţi să fiţi respectaţi, întrebarea este: DE CE?

Ce oferiți spațiului public ca să fiți băgați în seamă?

Știu că tare vă place în ghetoul pocăiesc, dar treaba creșinilor, a celor care sînt urmașii lui Hristos, e în SPAȚIUL PUBLIC! Nu toți în același loc, nu toți grămadă, nu toți pe același palier, dar toți trimiși (ȘI) ca miei în mijlocul lupilor.

Obișnuiți-vă să fiți batjocoriți, dacă sînteți batjocoriți în Numele Celui care v-a trimis!

Dacă sînteți batjocoriți pentru că apăreți în straie mizerabile, ca niște căcăcioși, atunci n-ar trebui să vă obișnuiți, ci să vă schimbați straiele și să vă ștergeți la anusul INIMII! Că de acolo ies toate.

Nu este adevărat că din cuvintele noastre vom fi scoși nevinovați, ci din FAPTELE nostre și, mai ales, din INTENȚIILE (inimii) cu care le-am făcut.

Un pahar cu apă dat în numele lui Isus sau în numele unui ucenic al lui Isus are valoare IMENSĂ la Banca Centrală a Împărăției!

PAUZĂ de Pepsi

Afișez această postare cu cîteva minute înainte de a se încheia ziua, ca să aibă data de azi, ziua de naștere a lui Emanuel Conțac (și să mă țină minte ȘI pentru asta), dar voi mai scrie o oră, probabil voi face retușuri și adăugiri, dacă o să fie cazul (și dacă o să mai am chef).

8.

Accentul exagerat pus pe cuvinte în detrimentul IDEILOR este un alt mare defect al pocăiților în spațiul public.

Cu altă ocazie am arătat că nu există cuvinte jignitoare, ci IDEI jignitoare.

Cu ani în urmă am citit despre un pariu între doi tipi (profesori?), unul dintre ei pretinzînd că i se va da replică jignitoare din partea unei persoane fără ca el să o fi jignit!

I-a zis unei vînzătoare de la piață: Cratimă ce ești!

Aoleu ce l-a mai spurcat femeia!… :)))))

Ceea ce oamenii percep în primul rînd este ATITUDINEA, nu cuvintele!

Dar, avînd în vedere cazul descris mai sus, reușesc oamenii să perceapă… CORECT?

Acuzația că eu aș folosi cuvinte jignitoare este inutilă și mă lasă rece (în afară de telefoanele pe care le primesc, în astfel de cazuri, de la mama mea care are peste 80 de ani). Dacă detractorii mei ar avea DOVEZI despre atitudinea mea care, cică, ar fi jignitoare, cu siguranță că le-ar prezenta. În legătură cu ATITUDINEA, nu cu… cuvinte. Sau poate că e vorba de… lene.

Nici măcar cuvintele la care se referă nu sînt prezentate!

Acest, ultim apărut, detractor al meu, Gabi Cimuca, spune la adresa mea: „…se folosesc cuvinte si expresii jignitoare la adresa interlocutorilor”, dar nu dă nici un exemplu, nici un link. Atunci cum poate să aibă pretenţia că aduce… argumente?

„Argumentele” lui Gabi Cimuca sînt resentimentare și ultimative: „Am avut de mai multe ori intentia sa-mi spun parerea despre personajul Alin Cristea, dar am renuntat. Nu stiu ce m-a apucat acum, dar promit ca nu o sa-l mai bag in seama.”

Eu ştiu prea bine ce l-a apucat, că am de-a face cu de-ăștia aproape zilnic: pocăiți care umblă cu periuța de dinți la ei să îi spele pe alții, dar cărora INIMA le pute îngrozitor. Sau, în cuvintele lui Emanuel Conțac: „…au ca sursă ultimă resentimentul, ranchiuna, ura viscerală, irațională, oarbă […] suflete diforme, înăcrite, pretins spirituale, dar în fapt încleiate în mundan”.

Chiar, creştinul ăsta ce CUVINTE foloseşte? Dar ce IDEI folosește? (fără să prezinte argumente) Ce ATITUDINE are?

Și în Biblie nu sînt o droaie de cuvinte… urîte?

Cînd cițiți cu copiii, săriți pasajele, CUVINTELE, nu? De ce?

Cînd sînt mari (la citirea publică în biserică), de ce nu mai sînt sărite ACELE cuvinte?

Pentru că se face apel la… DISCERNĂMÎNT!

Discernămîntul este cel care face diferența între IDEI, nu între cuvinte. Putem folosi sinonime, sintagme, reformulări, poezii și cîntece etc., ceea ce contează nu sînt cuvintele, ci IDEILE. Și ATITUDINEA!

Dumnezeu e interesat de atitudinea INIMII cu care scriu, nu de cuvintele pe care le folosesc.

Dumnezeu e interesat de atitudinea INIMII comentatorului atunci cînd îl calomniază pe unul sau pe altul!

Dacă, cumva, sînt vinovat de ceea ce zice Gabi Cimuca, a observat cineva cel mai mic semn de compasiune pentru mine și cel mai mic efort pentru a mă convinge că e greșit ceea ce fac?

A, așa ceva nu-l interesează pe Gabi Cimuca. Pe el îl interesează doar să-mi dea peste nas (presupun că nu-și dă seama că așa ceva se face cu conștiiță, nu oricum), ar vrea să mă determine să fac ce vrea el! Recunoașteți pocăitul TIPIC?

El vrea ca tu să fii… tipic!

Ce papion, ce barbă, ce plete, ce muzică rock sau alte prostii? Tu te trebuie să te înregimentezi!

Dacă nu te înregimentezi, îi dai peste cap… psihicul lui!

CUM poate cineva să scrie, să cînte, să zică așa ceva și să fie creștin? – Asta e întrebarea tipică a pocăitului tipic!

EL e cel care stabilește cum să te îmbraci, cum să cînți (la trombon), cum să vorbești, ce poezii să reciți etc.

Îmi aduc aminte și de următoare atitudine: Frate, ne-a făcut de rușine!

Într-o perioadă grea a bisericii, după ce s-a aflat că unul dintre presbiteri, căsătorit, trăia o aventură sexuală cu fata, necăsătorită, a pastorului, veneam cu cineva (cred că din comitet) de la biserică, și respectivul, apropiindu-se de blocul unde locuia, îmi zice, uitîndu-se spre balcoanele vecinilor: Ce palmă ne-a tras!

Nici o clipire de compasiune pentru cei căzuți în păcat (nici nu cred că era în stare să contribuie la ridicarea lor)…

Atunci cînd cineva vine cu acuzații legate de UNELE cuvinte ale mele (pe care, se poate lesne observa, le scriu INTENȚIONAT, vrînd să violentez urechile / ochii / MINTEA și INIMA celor adormiți în ghetoul pocăiesc, și reușesc, nu-i așa?), îmi este ușor să dau replica cu FAPTELE și cu INTENȚIILE. Alea contează mai mult decît cuvintele.

Ceea ce mă îngrijorează este însă faptul că nu ajungem la următorul nivel de GÎNDIRE. Nimeni nu mi-a dat pînă acum replica: Dar cuvintele / idele sînt…. FAPTE!

Discuția s-ar complica, desigur, dar ar merita!

9.

Unele din cele mai amuzante momente din viața mea de blogger sînt acelea cînd pînă și detractorii mei se trezesc lăudîndu-mă.

Vindecătoru, sărmanul, a luat bobîrnace de la amicii săi întru defăimarea mea…

Marius Cruceru cică chiar de la Dumnezeu a luat bobîrnace…

Iată-l și pe angelicul Cimuca precizînd: „…se folosesc cuvinte si expresii jignitoare la adresa interlocutorilor, dar se evita totusi cuvintele pe care majoritatea oamenilor le considera porcoase„.

Na, că mi-a găsit, în cele din urmă, și o calitate: nu sînt chiar… Diavolul!

Numele meu nu e… Legiune. :)

Cîndva, Doru Radu a avut tupeul să zică că Alin Cristea… înjură!

De parcă n-ar știi ce e aia înjurătură și ce registru larg de înjurături au românii…

Dar cum să se poată abțină pocăiții gogomani să nu exagereze?

10.

Să nu uit să dezmint o chestiune importantă.

Gabi Cimuca spune despre mine: „Sustine ca vrea polemica academica”

Nu este adevărat.

Polemica mea nu are de a face cu… academia.

Eu acţionez în primul rînd în spiritul adevărului. Pentru asta am luat bătaie, nu pentru… academie.

Polemica mea este în primul rînd de felul: Este adevărat că…? Urmată de: Cît de (ne)adevărat este că…?

Exemplul pe care cred că l-am dat deja de vreo 10 ori (sau de 20?):

Este adevărat că la Ruginoasa a fost un măcel și peste 100 de baptiști au fost băgați în spital, cum a scris Vindecătoru?

NU!

Au fost 9 și nu au fost băgați în spital!

Am dat zeci de exemple de felul ăsta, deci pot da ZECI de exemple de cît de mincinoși și ridicoli pot fi pocăiții tîmpiți și aroganți în spațiul public pe Internet.

11.

Un punct important este să înțelegem CE definește Mahalaua Evanghelică.

Cum eu sînt cel care am consacrat acest termen, ar trebui ca oricine altcineva să ia aminte în primul rînd la explicația pe care am mai dat-o cu alte ocazii. Și care nu are de a face cu… academia. Ci cu adevărul!

Gabi Cimuca dă de înțeles că blogul meu, România Evanghelică, ar fi, și el, Mahala Evanghelică și mă numește „mahalagiu”.

(La prima vedere nu pare arțăgos omul ăsta, dar cînd îl iei la puricta, aoleu!)

Așadar, Mahalaua Evanghelică nu se definește în primul rînd prin limbaj de mahala, care, desigur, e definit destul de diferit de categorii de oameni, pocăiții sînt de obicei niște pudibonzi, care nu știu din prima care din două e cuvîntul „rău”: sîn sau ţîţă? Trebuie să caute mai întîi în Biblie, dacă apare sîn, atunci țîță nu au voie să zică, dacă apare țîță, atunci sîn nu au voie să zică. Și dacă apare și sîn și țîță, atunci nu ai voie să zici… balcoane, ce puii mei?

Îmi aduc aminte că o dată, cînd am amintit la biserică că Dumnezeu i-a învățat pe evreii, în deșert, să-și îngroape excremetentele, sau fecalele, nu mai știu pe care dintre cele două l-am amintit, mi s-a atras atenția că trebuia să-l folosesc pe celălalt… Am rămas cu gura căscată! Și era unul cu… academie!

Mahalaua Evanghelică se definește în primul rînd prin POSIBILITATEA care ți se oferă de a deveni mahalagiu. Nu trebuie să fii de acasă mahalagiu, ți se oferă în deplasare posibilitatea inițierii și calificării la locul de muncă.

Marius Cruceru și-a exprimat în mai multe rînduri regretul pentru că a fost prea permisiv cu comentariile. Blogul lui Marius Cruceru nu a fost în întregime Mahala Evanghelică, a fost în ANUMITE moment, cînd s-a conturat perimetrul cu largul concurs al administratorului acelui spațiu public.

Blogul lui Nicolae Rădoi nu e Mahala Evanghelică pentru el ar fi mahalagiu, ci pentru că permite comentarii calomnioase, mincinoase, bădărane ale ALTORA.

Avem luna asta un exemplu de Mahala Evanghelică pe blogul Enjoying Homeschooling, al mahalagioaicei Cristina Micșa, celebra creștină evanghelică care a numit-o pe Michelle Obama iapă și vacă. A fost de ajuns să aterizeze, într-un anumit moment, un alt energumen, și m-au făcut în fel și chip. Sau cei doi bătrînei, Rînjilă și Grohăilă (Marinel Blaj și Vindecătoru), duetul perfect pentru mizanscena oricărei Mahala Evanghelice. Mai are Grohăilă cîte o tresărire de orgoliu, și nu acceptă chiar pe oricine, precum Paul Dan (și Adrian.S)/

Pentru Mahala Evanghelică e nevoie de cel puțin doi. Nu e de ajuns doar unul, precum Levi Mircea Brădeanu își întinde mucii la vedere!

Eu nu am permis ALTORA să îi atace, în stil de mahala, pe alții în spațiile publice administrate de mine.

Cu ani în urmă, am inițiat cîteva întîlniri cu mai mulți participanți pe Messenger. Într-una dintre ele, Mihai Chiriguț, care conducea pe atunci revista Pași, a zis despre blogul lui Marius Cruceru ceva de genul: Cînd intru pe blogul lui, îmi vine să vomit.

În momentul acela am întrerupt conferința. Și nu îmi amintesc să mai fi avut vreo legătură de atunci cu Mihai Chiriguț. Decizia aceea nu era în interesul meu, dar mi-am respectat standardele. Eu pot să zic ce vreau despre Marius Cruceru (sau despre altcineva) și îmi asum responsabilitatea pentru ce am spus, dar ALTORA nu le permit să facă același lucru în spațiile publice administrate de mine.

Și ASTA face diferența!

Oricît de urît / dur m-aș exprima – și doar faptul că mama mea e încă în viață, și nu vreau s-o supăr (prea des), constituie singurul motiv pentru care nu sînt MULT mai dur în exprimarea publică – blogul România Evanghelică nu a fost și nu este un caz de Mahala Evanghelică.

12.

Gabi Cimuca are, precum alții ca el, o mare problemă tehnică în legătură cu blogul România Evanghelică (Ro Ev).

Ro Ev conține peste 32.000 de postări.

(Cu altă ocazie am arătat că unitatea de lucru pe blog nu este articolul, ci postarea. Mulți sînt stresați să producă articole. Eu nu! Eu vreau în primul rînd să ofer informație, și să o fac într-un mod responsabil și interesant – un link poate să fie o postare, o poză (dintr-o serie de fotografii la o anumită rubrică), un citat etc.)

ÎN NICI UN CAZ Ro ev nu poate fi evaluat în modul în care o fac detractorii mei. De-a lungul anilor am oferit exemple de statistici din care se pot trage concluzii.

Nu văd cine s-ar încumeta să evalueze un blog care conține peste 32.000 de postări.

Așadar, pînă cînd nu apare o astfel de evaluare (pe care se pare că va trebui să o fac tot eu, care nu am timp nici măcar să pun etichete la postări, una dintre metodele de bază de creștere a numărului de vizite pe blog), detractorii mei nu pot să stea cu capul ridicat în rîndul celor drepți.

Altfel, se poate spune, pe baza a două-trei exemple, cuvinte sau expresii, orice despre orice blog!

De fapt, ASTA a făcut Gabi Cimuca: a zis ceva care se poate spune despre orice alt blog.

Este adevărat ce spune el despre Ro Ev și despre Alin Cristea?

NU!

Există destulă informație în această replică amplă a mea care indică că nu este adevărat ce spune Gabi Cimuca.

După metoda mea, ar trebui să urmeze: Dar cît este de adevărat din ceea ce spune Gabi Cimuca?

Zice: „Cine doreste mai multe, sa citeasca postarile dansului pe blogul personal Romania (ne)Evanghelica.”

Asta zic și eu!

Cercetați ÎNAINTE de a spune MINCIUNI și gogomănii în spațiul public.

De cîți ani e Alin Cristea în spațiu public? De 14-15 ani?

Cum credeți că am rezistat atîția ani, dacă mă fac vinovat de atîtea cîte mi se pun în cîrcă?

Cercetați mai întîi cît de evanghelică e România blogului meu, dacă credeți că vă puteți descurca cu 32.000 de postări! :)

13.

Dar să vedem alte opinii:

Între perioadele de cocostîrcărire întru paranoia, asezonate cu reprize de defăimare a mea, Vindecătoru a reușit să scrie lucruri remarcabile despre Alin Cristea:

“Analizele le face destul de tăios, rece şi calculat, extrem de concentrat şi cu simţ de răspundere în faţa posterităţii, meticulos şi corect, pînă la virgulă, încît te stafideşti citind stilul lui uscat.” (2010)

“Mie îmi place cum scrie Alin Cristea. Cred că am mai spus-o. Scrie alert, nu bate apa în piuă, este agresiv într-o lume cenuşie. Este colorat agresiv. M-aş plictisi fără el pe internet. Citesc pagina sa aproape în fiecare zi şi cred că poate să confirme că nu exagerez.” (2010)

“Volumul de muncă la care s-a angajat este enorm. De rezultatele lui ne folosim destui. Eu sunt unul dintre cei care-i accesează foarte des blogul şi multe din trimiterile sale mi-au fost de folos. Mi-a sezizat lucruri interesante, nu neapărat din lumea evanghelică. Un amănunt esenţial pe care nu vreau să-l uit este că nu am observat să fi cenzurat informaţia, indiferent dacă ea a provenit din medii ce-i sunt, presupus, ostile. El nu gîndeşte blogosfera ca un diletant cum sunt eu, ci ca un profesionist…” (2013)

Desigur, oricine cunoaşte puţină istorie a blogosferei evanghelice ştie că Vindecătoru nu a scris DOAR astfel de rînduri despre mine, ci mai ales m-a făcut în toate felurile. Rămîne pe altădată să vă ofer amuzamentul unei liste cu denumirile (jignitoare) pe care mi le-a dat Vindecătoru de-a lungul anilor.

Marius Cruceru e de-a dreptul uimitor:

“Ba am să te moderez, Andrei, pentru că puteai să te opreşti la aprecieri. Pe blogurile lui Alin Cristea, cu toate că nu sînt de acord cu multe dintre postările lui şi cu un anumit stil de blogging, aşa cum nici el nu este de acord cu stilul meu, nu găseşti numai ce spui tu, apreciez seria RAvi ZAcharias, anumite cugetări, citate, anunţuri. unel chestii le-am aflat dela el de pe blog.” ((14 iulie 2009)

Și nu doar Marius Cruceru, ci și alții au remarcat caracterul UTIL al blogului România Evanghelică.

Iată și ce zice Laurențiu Balcan, nicidecum unul dintre admiratorii mei:

„Alin Cristea are un stil aparte de a spune lucrurile, șocant pentru mintea noastră de evanghelici, neevlavios de multe ori, dar este unul dintre puținii oameni care au imaginea de ansamblu asupra mediului evanghelic online…” (3 martie 2014)

14.

Una scurtă: Preopinentul meu se scuză că n-a dat de postarea mea în care cer ca oamenii să fie menționați în public cu prenume și nume.

Dar nici nu există o astfel de postare, există o astfel de solicitare peste tot unde am avut astfel de situații, fie pe liste de discuții, fie pe Facebook, fie pe bloguri.

Dar n-are ochi să vadă cum mă prezint la comentarii? alincristea.

Cum să fie cineva luat în seamă ca partener de discuţii cînd nici măcar nu binevoieşte să bage de seamă cu ce nume te prezinți?

Tipic pocăiților, focalizați pe eul lor și proiecțiile lui în public!…

15.

Și una foarte scurtă:

Gabi Cimuca a anunțat că va intra la apă…

Serios?

După ce s-a băgat ca musca în laptele altora, a venit pe blogul meu, cu următoarea chestiune – cică trebuie â din a, nu î din i.

I-am răspuns cam așa:

Cum am mai zis, cel mai mult mă fură pocăiții la timp.

Andrei Pleșu, Sever Voinescu, Marius Cruceru, Alin Cristea și alții scriu cu î din i.

Ăsta nu-i prea dus la (biserică) / bloguri. Doară a explicat Marius Cruceru…

A și zis-o…

16.

După părerea lui Gabi Cimuca, Alin Cristea „este tipul de personaj care vine in vizita si nu mai vrea sa plece oricat de mult i se bate obrazul”.

Văleu, dacă ar ştii omul ăsta şi alţii ce puseuri de sfială am uneori…

Bunăoară, într-una dintre ultimele luni, eram (iarăși) în pană de bani, într-o seară aveam nevoie de pîine și nu aveam decît un bilet de tramvai de 5 lei pe care îl strîngeam în mînă în buzunar, lîngă chioșcul de bilete. N-am avut îndrăzneala să întreb pe nimeni care venea să ia bilet dacă nu mi-l cumpără. Avem și eu nevoie de un leu, doi, pentru pîine. Am înghițit în seara în seara aceea și iată-mă, tot la 130 de kile și ceva sînt…

Dar cînd vine vorba de alții, de cauze demne de susținut, de adevăr, ține-ți-vă bine, că dă năvală Alin Cristea!

Nu vin în vizită, vin în inspecție! – replică iscată de reflexul mogulistic…

E bădăran rău Gabi Cimuca, dacă doar atît a priceput și doar atît s-a priceput…

Ce facem, reluăm discuția veeeeche despre cît de privat e un blog?

Nu e privat, numai dacă îți pui parolă!

În rest, ești în spațiul public.

Gîndește de două ori înainte de a scrie o dată. Și reformulează de 3 ori și corectează de cîte ori e nevoie.

În concluzie, comentariul lui Gabi Cimuca nu e nici onest, nici util, nici interesant, și nici creștinesc.

Folosește doar ca să ne punem întrebarea dacă Emanuel Conțac nu face cumva parte din categoria „sufletelor diforme, înăcrite, pretins spirituale, dar în fapt încleiate în mundan”.

De ziua lui, o asemenea interogație e semnificativă…

3 răspunsuri to “Mahalaua Evanghelică pe blogul lui Emanuel Conțac – 28 august 2014”

 1. Vaisamar Says:

  O „dezmințire”: ziua mea nu este în august! Am mai spus-o și cu altă ocazie!

 2. alincristea Says:

  De-acum va fi! :)

  O să scot data de naștere eronată din baza de date.

 3. alincristea Says:

  Corectură:

  Ziua de naștere a lui Emanuel Conțac este 28 februarie 1981.

  Dă clic pentru a accesa CV%20Emanuel%20Contac.pdf

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: