Mahalaua nesimțitului Nicolae Rădoi – 10 septembrie 2014

nicolae-radoi-10sep2014

http://radoinicolae.blogspot.ro/2014/09/polenizare-polemizanta-din-perlele.html

1.

După marile verdicte de pe Mahalaua nesimțitului Nicoale Rădoi – „Penticostalii au rupt majoritatea bisericilor baptiste din România pentru a-și face cultul lor” (14 august 2014), „Penticostalo-carismaticii pregătesc calea lui Antichrist” (21 august 2014), „Și la ora actuală Cultul Baptist din România este condus de foștii și noii colaboratori ai Securității” (1 septembrie 2014), „Nu mai există nici un fel de principialitate la păstorii din conducerea Asociației Bisericilor Baptiste din America” (8 septembrie 2014) – o pauză cu, cică, una din „perlele mogulului”.

Ca şi alt nesimţit, Vindecătoru, dacă nu cumva e vorba tot de el, cel care scrie postarea cade în derizoriu.

Pre limba românească: Face din țînar armăsar. După ce, cum am amintit, armăsarii au fost făcuți… țînțari.

Cică: „…nu știe să facă deosebire între polenizare și polemizare.”

Serios?

E vorba, de fapt, de două taste alăturate, n și m (cele două litere la mine nici nu mai apar pe taste, de atîta uzură), nu e vorba de… neștiință.

E vorba de răutatea… POCĂIȚILOR! Pe care și-o exhibă pe Internet. Frustrați și mari fuduli mînioși cînd sînt luați la rost pe drept și arătați cu degetul în public. Fără dorința de a se corecta și de a deveni mai buni la inimă și la minte.

2.

Autorul postării nu indică care este postarea mogulului la care se referă:

Botanică creaționistă (8)

Din ceea ce se prezintă pe mahalaua nesimțitului Nicolae Rădoi (cititorii ar trebui să știe cine e… mogulul? Sau e, așa, o mică bîrfă între avizați?), cititorii ar putea crede că frazele prezentate în ghilimele aparțin mogulului.

De fapt, nu e așa. Dar de cînd, într-o Mahala Evanghelică, există interes pentru adevăr?

Există interes doar pentru scandal!…

Pentru ceea ce Marius Cruceru numea diatribă usturătoare, în pamflet biciutor, bătaia de joc la scena deschisă.

Frazele prezentate nu îmi aparțin, ele sînt citate dintr-o carte: Botanică creaționistă.

3.

Acum cîteva săptămîni, în aceeași Mahala a nesimțitului Nicolae Rădoi, eram acuzat că m-aș lăuda că nu fac greșeli de exprimare.

Am dat dezmințirea în 28 august 2014:

https://romaniaevanghelica.wordpress.com/2014/08/26/dez-mintiri-26-august-2014

Reiau și aici IDEILE de bază:

Eu nu mă ocup cu detectarea greșelilor (deși fac și asta, dar în cadrul unei agende bine puse la punct de cîțiva ani care conține cu totul alte priorități și obiective, conform strategiei stabilite), eu semnalez FENOMENE din mediul evanghelic (românesc).

Unul dintre acestea este Mahalaua Evanghelică.

Nu este adevărat că eu mă laud că nu fac greșeli de exprimare.

Dimpotrivă, iată ce scriam anul acesta în 29 martie: Eu am declarat cu alte ocazii că fac greșeli de scriere în fiecare zi, dar le corectez, mai ales dacă îmi sînt semnalate. Zilele trecute Rodica Boțan semnala o greșeală a mea, dar și faptul că am corectat-o rapid.

Tot atunci am mai făcut următoarele precizări:

Dar nu contează dacă Alin Cristea greșește și cît greșește!…

FENOMENUL pe care l-am semnalat eu (și Marius Cruceru) se referă la EVANGHELICI!…

De asemenea, nu atît o greșeală, două sau trei contează, cît repetarea lor și refuzul arogant al pocăiților de a le corecta…

Contează și dacă două greșeli au apărut într-un paragraf sau într-un articol de 7 pagini, adică PROCENTUL…

Marius Cruceru a zis-o clar (anul trecut și anul ăsta):

“Sîntem extrem de neglijenți ca evanghelici la ce se întîmplă în gramatica textelor noastre, ce să mai spun în teologia textelor noastre.”

“Eu cred că parte din pocăința noastră a tuturor românilor este să învățăm să folosim corect limba română.”

Așadar, chestiunea în discuție nu este dacă o anumită persoană face greșeli de exprimare / scriere, ci dacă este vorba de un FENOMEN din mediul confesional evanghelic românesc.

Să vedem dacă cei cu musca pe căciulă din cele 350 de episoade ale rubricii Bă, pocăiților, scrieți corect românește, din cele 300 de episoade ale rubricii Bă, pocăiților, NU SE PUNE VIRGULĂ ÎNTRE SUBIECT ȘI PREDICAT şi din cele 50 de episoade ale rubricii Bă, pocăiţilor, scrieţi corect numele vor face corecturile de rigoare.

Dar greșeala care ar trebui să ne intereseze cel mai mult este cea din formula pe care am exprimat-o în mai multe rînduri de-a lungul anilor: Nu atît o greșeală, două sau trei contează, cît repetarea lor și refuzul arogant al pocăiților de a le corecta.

4.

Autorul postării din Mahalua nesimțitului Nicolae Rădoi m-a potcovit cu eticheta „nepocăit”.

Este o opţiune stilistică cu totul neinspirată.

În primul rînd, după ce au fost potcoviţi penticostalii, carismaticii, liderii baptiştilor români din România şi din Statele Unite, aşa, la grămadă, şi în mod bădăran, nediscriminatoriu, lipsit de argument IDEATIC, a te lega de încă o persoană nu mai este o chestiune semnificativă (decît, eventual, dacă articolul ar fi avut o minimă construcție ideatică).

În al doilea rînd, eticheta nu este susţinută de indicii care să arate, pe de o parte, despre cine e vorba, şi, pe de altă parte, dacă persoana incriminată printr-o astfel de etichetă e și vinovată sau e vorba doar de bătaie de joc la adresa ei. Doar cei inițiati știu despre cine e vorba și DE CE se folosește această etichetă și nu una dintre cele folosite de Paul Dan cu generozitate, „apostat” de exemplu. Sau de Ioan Pop. :)

Mahalaua Evanghelică are și caracteristica aceasta – de a nu avea o comunicare cu publicul larg, în spiritul dialogului, ci o comunicare în circuit închis, pentru cei care sînt deja inițiați, locul dialogului fiind luat de repetarea unor „mantre” la adresa personajelor „cu papion”.

În ispita „vorbirii în limbaje” a căzut și Emanuel Conțac, care, în postarea Despre ură ca materie primă în blogging, deplîngea „resentimentul, ranchiuna, ura viscerală, irațională, oarbă” proprietarilor de mahala, „suflete diforme, înăcrite, pretins spirituale, dar în fapt încleiate în mundan”, dar fără a da vreun exemplu.

Nu am solicitat şi nu solicit să fie prezentate neapărat exemple, ca în analizele mele. Dar trebuie să fim conștienți că foarte ușor pierdem timpul cu chestiuni secundare, care sînt reacțiuni și nu ACȚIUNI.

De asemenea, trebuie să ne trăim viața de creștin nu doar în cartier, ci și pe Internet, și asta implică să fim interesați de adevăr și să fim solidari cu adevărul, nu cu Mahalaua Evanghelică. Asta implică, deseori, să prezentăm nu doar opinii, ci argumente.

În al treilea rînd, a mă numi pe mine „nepocăit” nu are corespondent nici în realitate, nici în ceea ce priveşte imaginea mea publică, deoarece persoana mea publică este asociată de obicei cu mediul evanghelic.

Ca să nu mai vorbesc că nu apreciez cuvîntul „pocăit”, care s-a depreciat, s-a clișeizat, iar eu evit să mă prezint astfel. Am făcut și schimbări în look-ul meu care indică că nu sînt înregimentat mediatic în batalioanele pocăiţilor.

Mă interesează să fiu recunoscut ca urmașul lui Hristos, nu ca și pocăit. Ca evanghelic, nu ca sectar.

5.

Am făcut corecturile unde apărea m în loc de n!

În felul ăsta eu sînt mai „pocăit” decît nesimțitul Nicolae Rădoi, care nu și-a cerut scuze pentru minciunile despre mine de pe blogul său, darămite să le mai și repare, după ce am dat dezmințire.

Vindecătoru după trei ani și-a cerut scuze că a postat minciuna unei comentatoare la adresa mea.

Iar alți pocăiți și-au cerut scuze cu jumătate de gură…

Pînă își recuperează întreaga gură, pocăiții ar trebui să bage la cap, cu amîndouă urechile, că viața de credință nu e ieftină. Și nu are de a face cu Mahalaua Evanghelică, care e jeg, minciună și răutate, ci cu Împărăția lui Dumnezeu, care e neprihănire, pace și bucurie în Duhul Sfânt.

Iar Sfintei Treimi îi plac adevărul, dreptatea, mila.

Un răspuns to “Mahalaua nesimțitului Nicolae Rădoi – 10 septembrie 2014”

  1. cucu Says:

    esti un sac de slanina cu un creier foarte foarte foarte mic, un ratat profesional, un ratat in viata de familie, un psihopat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: