Anul confesional 2013 (2): Silvia Tărniceriu – Măsura, Cărarea, Destinul

În 19 septembrie 2013, cu doar 10 zile înainte de a împlini 61 de ani, Silvia Tărniceriu pleca să se întîlnească cu Cel care i-a cunoscut Măsura, Cărarea, Destinul. A luptat cu dîrzenie și rugăciune cu cancerul – la sîn (2000), la colon (2007), la ficat (2013).

Cred că nu mă înșel dacă aș zice că Silvia Tărniceriu a rămas în memoria colectivă a evanghelicilor români ca personaj feminin de o expresivitate inegalabilă, precum personajul masculin Marcu Nichifor.

Marius Cruceru a scris cuvinte edificatoare despre ambele figuri:

„Toată lumea o știa pe Silvia ca fiind un vulcan de veselie, o cascadă de bună dispoziție. Era toată construită în jurul unui zîmbet imens, dar Silvia a știut să plîngă așa cum puțini au văzut-o. […] Silvia a știut să rîdă, să povestească, avea un simț al narațiunii de întîlnit doar la moldoveni, dar noi am simțit pe pielea noastră darul încurajării. Cred că unul dintre motivele pentru care mama mea a reușit să își păstreze mintea întreagă în acel greu an 76, a fost și faptul că Silvia s-a mutat cu noi să ne descrețească fruntea mamei, să ne povestească nouă istorii din Scripturi.”Ce ne-a dăruit nouă Silvia Tărniceriu cu al ei Pegas verde?

„Marcu Nichifor este o figură foarte cunoscută între baptişti. Este un fel de avvă al baptiştilor. S-ar putea face o întreagă colecţie de apoftegme, o antologie de întîmplări. A fost un om al credinţei, un vorbitor extrem de carismatic, cu mult simţ al umorului, de-o spontaneitate şocantă, cu o inteligenţă naturală strălucitoare.”Mărturisire cu Marcu Nichifor

Dacă înregistrări cu Marcu Nichifor nu sînt, în schimb avem marea plăcere de a putea viziona înregistrări cu Silvia Tărniceriu:

 

 

 

 

 

Silvia Tărniceriu ne-a lăsat și două cărți autobiografice: Dumnezeu îmi cunoaște măsura și Dumnezeu îmi cunoaște cărarea. Ar fi vrut să ne lase și al treilea volum: Dumnezeu îmi cunoaște destinul.

În primul volum, Silvia, al 8-lea din 12 copii, care purtau pe rînd hainuțele și pantofii, se hotărăște, la 13 ani, după o predică a lui Marcu Nichifor – „Dumnezeu face încă minuni, veți vedea că răspunde la rugăciune și veți ști că Dumnezeu știe totul despre voi.” – să-l pună la încercare pe Dumnezeu, cerîndu-i trei lucruri: o pereche de pantofi, o flanea și un palton. În curînd avea să afle că Dumnezeu îi știa… Măsura.

Şi Iosif Țon, în Introducerea începutul volumului al doilea, menționează că Silvia Tărniceriu „are un dar de a povesti care o aproprie de Ion Creangă și astfel își povestește singură viața”.

Şi:

„Lucrarea ei împreună cu Genovieva Sfatcu, cu corul de copii de la Iaşi şi turneele lor prin ţară cu acest cor, într-o vreme când lucrarea cu copiii era strict interzisă de regimul comunist, a revoluționat bisericile evanghelice și le-a dat îndrăzneala și modelul de a lucra din nou cu copiii.

Când a ajuns în America, Dumnezeu a pus-o în contact cu acești credincioși minunați, numiți amiși și menoniți (o ramură a primilor anabaptiști din sec. al XVI-lea, refugiați din cauza prigoanei cumplite la care erau supuși în Europa) și aceasta i-a dat platforma de a lucra tot mai mult pentru cei dragi ai ei din România.”

Silvia Tărniceriu a lucrat peste 20 de ani la Christian Aid Ministries (CAM), în perioada 1993-2000 ca translator la biroul ei din Suceava, fiind veriga de legătură între americani și români.

„Numai Dumnezeu și veșnicia vor putea răspunde la întrebarea: Ce i-a făcut pe creștinii menoniți și amiși din America să dea o mână de ajutor creștinilor din România !” – scrie Daniel Brânzei, accentuînd cît de mult au contat, în vremurile de persecuţie şi sărăcie din România, pachetele lunare din străinătate şi alte ajutoare.

Despărțirea lumii evanghelice de Silvia Tărniceriu – „nu ne dă lucruri ticluite de o minte iscusită, ci ne redă anumite experiențe trăite” (Petru Popovici) – a fost încă un moment, important, care a readus în atenția publică pe Dumnezeul care ne cunoaște Măsura, Cărarea, Destinul.

Un răspuns to “Anul confesional 2013 (2): Silvia Tărniceriu – Măsura, Cărarea, Destinul”

  1. cornelia Says:

    impresionant!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: