Teofil Stanciu: Doi bătrâni controversați

„Ani de zile, punctul de atracție al fiecărei duminici în familie era predica lui Iosif Țon, de la Europa Liberă, undeva imediat după știrile de la ora 14.00.

Veneau vecini care nu „prindeau” Europa Liberă să asculte. Se luau notițe. Se discuta. Oamenii se minunau de „profeția” că în câțiva ani comunismul avea să cadă. Revoluția ne-a lăsat oarecum nedumeriți și parcă ușor temători că s-ar putea ca vocea lui Țon să nu mai fie auzită pe undele radio.

Dincolo de această prezență radiofonică, Iosif Țon era o adevărată legendă a copilăriei mele. „Trezirea spirituală” de pe Simion Bărnuțiu, „căderea”, „Oxfordul”, reabilitarea, plecare forțată în străinătate cu amănunte de can-can (niciodată verificate). Vă puteți închipui cât de atent am ascultat, în acest context, prima predică live a acestei legende vii.”

http://drezina.wordpress.com/2014/09/30/doi-batrani-controversati

2 răspunsuri to “Teofil Stanciu: Doi bătrâni controversați”

  1. Andy Says:

    Fratele Ton ….? Unii spun ca a cazut de la credinta (ma refer acuma nu atunci ), altii ca e doar un intelectual crestin, altii alt fel de lucruri , am avut o discutie de citeva minute cu dinsul acum vreo 3 ani si mi-a lasat o impresie placuta, mi-a dat un raspuns care cred ca venit de la Domnul , ramine totusi o o legenda ( inca vie a copilariei) pe care il ascultam cum nu prea mai ascultam predicile azi, nici macar a celor „mari” , am avut contact si am lucrat impreuna si cu „dusmanii” lui, de prin anii 80 si cam tot timpul a ramas o persoana controversata, care parea ca stie toate de mai dinainte si care raminea mai tot timpul deasupra situatiilor, fie ele bune sau rele, citeodata parca dadea dovada de naivitate, alteori poate chiar de mindrie, totusi calitatile fratelui Ton nu le are nimeni, felul lui clar de a predica, lasindu-i pe ascultatori inmarmuriti….. . Imi vine sa cred ca este totusi un crestin genuin care a avut caderile si ridicarile lui personale, care din cauza intelectualitatii sale foarte ridicate nu s-a pututut raporta la acelasi nivel cu ceilalti pastori colegi si astfel au aparut conflicte fie ele provocate sau de la sine, si ceea ce spune Solomon ca cine stie multe are si multe necazuri se adevereste din nou, si totusi pina la urma numai Dumnezeu stie complexitatea inimii lui. Se ridica insa o intrebare : , noi daca am fi avut exact aceleasi capacitati intelectuale ce am fi facut cu ele , cum am fi procedat in aceleasi situatii ? greu de dat un raspuns concret. Ramine unul din predicatorii si invatatorii baptisti de baza pe care i-a avut Romania in ultimii 40 de ani, si cred ca merita pus alaturi de ceilati invatatori crestini si predicatori mari ai Romaniei!

  2. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: