Chemarea ta (3)

chemarea-ta-180

Chemarea ta: Descoperă şi împlineşte scopul principal al vieţii tale – Os Guinness, Neword Press, Arad, 2014, 320 p.

“Pe de-o parte, triumful chemărilor seculare asupra chemării principale a însemnat sacralizarea muncii. În timp ce Biblia este realistă în ceea ce privește munca, prezentând-o, după cădere, ca fiind atât creativă, cât și blestemată, echilibrul era pierdut la finalul secolului XIX și începutul secolului XX. Nu doar că munca a fost găsită pe deplin bună, dar a fost declarată aproape “sfântă”, într-un entuziasm crescând, numit mai târziu “etica protestantă”. “Omul care zidește o fabrică zidește un templu”, declara președintele Coolidge. “Omul care muncește acolo se închină acolo.” “Munca, proclama Henry Ford, este salvarea morală, fizică și socială a rasei umane.”

Pe de altă parte, acelaşi triumf a însemnat secularizarea chemării. Ca o rachetă de lansare, aruncată deoparte după ce și-a îndeplinit menirea, “chemarea” a lansat naveta “muncă” în spațiu, iar apoi a căzut. Vocația putea fi acum păstrată ca un cuvânt finuț pentru slujbe prost plătite, dar care implică sacrificiu (cum ar fi cea de asistentă), pentru slujbele religioase (misionari) și pentru cele cu o orientare mai practică. Elevii frecventau noile “școli vocaționale” și primeau “pregătire vocațională” pentru că nu se ridicau la standardul unei pregătiri universitare.

Infatuarea unor asemenea atitudini este la fel de rea ca distorsionarea vocației pe care este bazată. În timp ce reformatorii protestanți percepuseră “chemarea lumească”, în cuvintele lui Dietrich Bonhoeffer, ca fiind “protestul final, radical împotriva lumii”, deformatorii protestanți au transformat-o în acceptarea religioasă a lumii. Astfel, “harul scump a fost transformat în har ieftin, fără ucenicie”.

Există vreo cale de întoarcere din dezastrul distorsionării protestante? Se cer cel puțin două lucruri: recunoașterea ca falsă a ideii de chemare în lipsa cuiva care să cheme și restaurarea primatului chemării principale.” (p. 55)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: