Rugăciunea lui Isus (1)

rugaciunea-lui-isus

Rugăciunea lui Isus: o abordare tematică – Ghiță Mocan, Societatea Biblică din România, 2014, 329 p.

“Numită de obicei Rugăciunea de Mare-Preot, așa cum spuneam, ea nu trebuie privită doar din perspectiva ei mediatoare. Într-adevăr, Domnul Hristos Se interpune între oameni/ucenici și Dumnezeu Tatăl, însă nu acesta pare a fi înțelesul principal. Mai degrabă ar trebui să vedem în această titulatură calitatea Sa de jertfă. Într-o manieră ireversibilă, El S-a adus pe Sine ca preț de răscumpărare, deci Marele-Preot S-a urcat El însuși pe altar. Aici este diferența, aici este unicitatea! Mijlocitori găsim adesea în Scriptură, așa cum găsim și în istoria milenară a creștinismului, dar un al doilea Răscumpărător ce Se jertfește pe Sine, nu. Clădită pe această realitate a jertfei supreme, Rugăciunea are, într-adevăr, și o valoare profetică. După cum vom observa, Fiul lui Dumnezeu anunță vremuri și evenimente ce vor veni. El Se roagă pentru ucenici în perspectiva prigoanei, a atacurilor spirituale și a altor provocări. Viitorul nu e roz deloc în Rugăciunea lui Isus, dar nici deprimant. Profetismul acestei mijlociri este marcat de speranță, de acea liniște bazată pe încrederea în Dumnezeu. Ca și Împărat al Împărăției Sale, Domnul Isus va învinge forțele răului, iar ucenicii vor fi în mâna Sa.” (p. 28)

Emil Bartoș: “Nu multe cărţi teologice abordează rugăciunea spirituală a lui Isus din Ioan 17. Deși extrem de importantă, în fapt și în conținut, ea nu s-a bucurat de o atenție specială din partea exegeților români. Scrisă într-un stil cursiv, accesibil oricărui gen de cititor, analiza propusă de Ghiță Mocan în această lucrare combină fericit teologia biblică și practica eclesială. Lectura ei ne îmbie la meditație personală și o mai mare încredere în suveranitatea lui Dumnezeu.. De asemenea, suntem invitați să ne implicăm în dinamica Împărăției lui Cristos, al cărei Rege este chiar Mijlocitorul nostru.”

Moise Ardelean: “Iată o analiză profundă a Rugăciunii lui Isus înălțată cu puțin timp înaintea Patimilor. Aceasta Îl glorifică pe Tatăl, evidențiază divinitatea Fiului și-i întărește pe ucenici. Parcurgând lucrarea de față, suntem motivați să ne rugăm și noi. Plini de credință, având certitudinea că suntem ascultați, să mijlocim concret și din toată inima înaintea lui Dumnezeu. Nu facem decât să urmăm exemplul Domnului și să ne bizuim pe calitatea lui de Mare-Preot.”

Ioan Brie: “Lucrarea reprezintă o fascinantă analiză a Rugăciunii lui Isus, rostită înaintea suferințelor Sale. După cum se poate observa încă de la primele pagini, cartea încântă prin rigoarea științifică și o atitudine pastoral-devoțională. Scrisă într-un limbaj și un stil larg accesibil, dezbaterea propusă de autor va îmbogăți cititorul atât în plan intelectual, cât și spiritual.”

Un răspuns to “Rugăciunea lui Isus (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un comentariu