Materie cenușie (3)

materie-cenusie-180

Materie cenușie: un neurochirurg descoperă puterea rugăciunii – David I. Levy și Joel Kilpatrick, Editura Scriptum, Oradea, 2014, 242 p.

“După ce am început să mă rog cu pacienții, nu a trecut mult până când mi-am dat seama că nu voi avea ocazia să observ o schimbare sau o diferență în viața celor mai mulți dintre ei, fiindcă interacțiunile dintre noi erau scurte prin forța lucrurilor. Nu exista o cale rezonabilă de a verifica evoluția lor nici măcar din motive medicale. Rareori obțineam o privire de ansamblu asupra călătoriei lor spirituale – aveam acces doar la o mică parte din viața lor, de obicei în împrejurări extraordinare. Tot ce puteam face era să le ofer o oarecare pace într-un moment de criză și să efectuez operația cât mai bine; majoritatea dintre ei se recuperau și își vedeau de viața lor. Nimeni nu-i putea condamna că voiau să se țină cât mai departe de spitale, după încercarea grea prin care au fost nevoiți să treacă. Dacă au fost influențați într-un fel de întâlnirea noastră, nu aveam de unde să știu, decât dacă îmi trimiteau o felicitare sau o scrisoare în lunile de după operație. Un număr suficient de mare mi-au mulțumit ca să mă simt încurajat să merg înainte, dar presupuneam că am adus prea puțină schimbare în viața de zi cu zi a majorității pacienților. M-am mulțumit să știu că le-am dat tot ce am putut pentru a face ca viața lor să fie mai bună, chiar dacă unora le va fi părut ciudat că doctorul lor se roagă.

Ocazional, pacienții veneau înapoi la spital ca să-mi împărtășească istoria vieții lor. O femeie amabilă în jur de șaizeci de ani, Gloria, a venit la control cu rezultatele IRM postoperatorii. O văzusem cu şase luni în urmă şi o consiliasem în legătură cu nodul benign de vase situat în spatele capului, precum şi cu câteva anevrisme mici pe care le urmăream cu ajutorul tetelor IRM. Acestea nu arătau vreo schimbare în starea anevrismelor şi am decis că nu este nevoie de operaţie.

“Vă amintiţi de prietena mea care a venit cu mine data trecută?” a întrebat Gloria după ce am terminat de vorbit despre cazul ei.

“Oarecum, destul de vag”, am recunoscut.

“Am adus-o cu mine pe prietena mea Gail ca să mă susțină, vă amintiți? Ați o spus o rugăciune pentru mine la sfârșitul vizitei.”

“De asta sunt sigur”, am zis, fără să-mi amintesc nimic concret.

“Ei bine, după ce v-ați rugat pentru mine, am plecat din biroul dumneavoastră, am ieșit pe hol, ne-am îmbrățișat și am plâns. Nu înțelegeam de ce ne venea să plângem. Era ceva cu totul neobișnuit pentru amândouă. Pur și simplu ne-a venit să plângem după ce am ieșit din cabinet.”

Am fost mirat de această destăinuire. Nu mi-aș fi imaginat un asemenea răspuns la o simplă rugăciune pentru sănătatea ei.

“Cam după o săptămână, a continuat Gloria, Gail a descoperit că are cancer. O lună mai târziu a murit. La trei luni după acea întâlnire cu dumneavoastră am fost la înmormântarea ei.”

Am fost uluit. N-am știut ce să spun. A vorbit ea în schimb.

“Am vrut doar să vă mulțumesc, domnule doctor Levy, fiindcă nu v-ați temut să folosiți puterea rugăciunii, a încheiat ea. Acest lucru a determinat o schimbare crucială în viața prietenei mele.”

M-a îmbrățișat și a ieșit din cabinet. Mi-am petrecut restul zilei cu un sentiment puternic că până și cele mai mărunte decizii pot să aibă un impact uriaș în viața oamenilor cu care intru zilnic în contact, sau în viața celor care îi însoțesc și pe care eu nici măcar nu-i observ. Adesea am crezut că nimic semnificativ nu se întâmplă ca rezultat al rugăciunilor mele, dar am descoperit că sunt multe lucruri pe care eu nu pot să le văd.” (p. 61-62)

PROMO

scriptum-1dec2014

Publicitate

Un răspuns to “Materie cenușie (3)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: