Tolba cu tîmpenii (000088) – Replică lui Chris

Chris: „Doar ce este 100% autohton – în ce priveşte cântecul – are şanse să fie realizat bine şi ca TEXT.”

Sînt de acord cu ceea ce a vrut Chris să exprime, nu sînt de acord cu exprimarea a ceea ce a vrut să exprime…

Nu este adevărat că DOAR CE ESTE 100% AUTOHTON are șanse să fie realizat bine și ca TEXT.

O astfel de formulă refuză, în mod tîmpit, faptul că este posibil transferul de informație culturală dintr-o cultură în alta, dintr-o limbă în alta, dintr-un perimetru cultural într-un alt perimetru cultural.

Ba, mai mult, avînd în vedere mediocritatea pocăiților și în ceea ce privește producțiile poetice – un critic literar, care s-a pocăit acum cîțiva ani, a scris: „Comunitatea evanghelică produce poezie. Dar la nivelul secolului al XVII-lea.” -, atunci în unele situații ar fi mai bine ca să fie realizată TRADUCEREA unui cîntec care are valoare în ceea ce privește IDEILE exprimate decît să încurajăm compoziții autohtone.

Ce bine că nu a scris un român Amazing Grace… Că nu mai era atunci nimic… amazing.

Mă amuză și formula: „teologie biblică sănătoasă”.

Păi nu putem să definim aşa ceva, întrucît teologia este întotdeauna CONFESIONALĂ. :)

Adică, compozitorii creștini nu compun fără influențe teologice CONFESIONALE.

Menționarea lui Nicolae Moldoveanu e, pe de o parte, benefică, ca și model pentru evitarea neglijențelor de tip teologic.

Dar, pe de altă parte, Nicolae Moldoveanu (ca și Traian Dorz și alții) reprezintă o tradiție confesională diferită de cea a evanghelicilor români și numele lui ne aduce aminte de lipsa de compozitori majori, de renume, în mediul confesional evanghelic românesc.

Resping ideea că toate textele sau toate compozițiile muzicale ale lui Nicolae Moldoveanu ar avea aceeași valore artistică în ceea ce privește versurile sau valoarea melodică.

La fel, poezia lui Traian Dorz (oare de ce nu a făcut Chris referire la poezia lui Traian Dorz, prețuită de Dumitru Stăniloae, Nichita Stănescu, Zoe Dumitrescu Bușulenga?) nu are aceeași valore artistică în TOATE producțiile literare.

Lasă un comentariu