Guguștiucii: Paul Morar

Dacă n-ați auzit de numele acesta, nu e nici un bai. Puteți nici să nu-l rețineți.

Alții sînt guguștiucii cu renume în blogosfera evanghelică – Vindecătoru, Marinel Blaj, Nicolae Rădoi.

Paul Morar, ca și Paul Dan, face parte din „ideologii” guguștiucimii.

Amîndoi depun eforturi susținute în a oferi informații despre subiectele / persoanele pe care le incriminează.

Amîndoi consideră că se referă la fenomene din lumea evanghelică, însă, de fapt, sînt un soi de neam prost care vrea să-și facă glasul auzit, dar nu prin căile obișnuite, ci prin defăimarea unor persoane.

Azi, 25 februarie 2015, Paul Morar trîntește o postare intitulată: Exercitii spirituale (1) To be or not to be a mystic?

Mă apucă durerea de dinți cînd mă gîndesc că e doar primul episod…

Eu trebuie să-i mușc pe ăștia de fund, de ureche, de nas. Dar am dantură BLOGOSFERICĂ bună! :)

Am de două ori mai mulți dinți decît oricare alt blogger evanghelic…

1.

Zice Paul Morar: „Acest post s-ar putea sa fie un pamflet si trebuie consumat ca atare.”

Am cele mai mari îndoieli că Paul Morar ştie ce înseamnă pamflet:

DEX: „PAMFLÉT, pamflete, s. n. Specie literară în versuri sau în proză, cu caracter satiric, intr-un limbaj violent și agresiv.”

Mă îndoiesc că Paul Morar a intenţionat să folosească „limbaj violent și agresiv”.

Cum mă îndoiesc că ar avea pretenţia că producţia sa s-ar încadra la vreo… specie literară!

Singurul motiv pentru care îmi pot închipui că Paul Morar şi-a închipuit că a scris un pamflet e… caracterul satiric.

Pe care îl pretinde, probabil, Paul Morar, dar pe care eu nu i-l recunosc.

Simplu fapt de a scrie în răspăr nu are de a face cu satira, ci cu prostul obicei de a ocoli căile obișnuite de abordare ale unor subiecte. Care țin în primul rînd de competență, nu de stilistică.

2.

Paul Morar folosește o imagine în care apar patru personalităţi din lumea evanghelică mondială, fără să menţioneze SURSA.

Început prost pentru… exerciţiu spiritual.

3.

Scrie Paul Morar: „Recent, tanarul pastor baptist Andrei Croitoru a publicat cateva articole pe blogul dumnealui in care vrea sa insinueze faptul ca evanghelici celebri precum John Ortberg si Philip Yancey nu prea sunt ceea ce par a fi la prima vedere. Termenul folosit e unul destul de dur: lupi in haine de oi. Nici Max Lucado nu scapa de aceasta eticheta…

Nu stiu motivatia ascunsa pentru care domnul Croitoru publica astfel de articole defaimatoare, dar pe undeva banuiesc ca intentioneaza sa provoace falimentul librariilor crestine, acestea fiind bine aprovizionate cu literatura incadrata la categoria Misticism “Discipline spirituale”.”

Oare ce înseamnă RECENT pentru Paul Morar?…

Articolul croitoresc despre John Ortberg e din 14 ianuarie 2015, cel despre Philip Yancey tot din 14 ianuarie, iar cel despre Max Lucado din 19 ianuarie.

Paul Morar a dat Like la toate aceste articole.

RECENT ar putea fi etichetat oricare dintre cele 100 de articole pe care le-am pus în ultimele 3 zile pe blogul România Evanghelică, nu vreunul dintre cele 1.000 pe care le-am pus în luna decembrie!…

4.

Paul Morar reușește să alcătuiască un puzzle de citate despre acești 3 evanghelici cunoscuți (sau ce or fi, romano-catolici?), fiind astfel introduse nume precum Gili Indrie și Ghiță Mocan, adică nume cunoscute în mediul confesional evanghelic românesc.

Șugubățul paulin pune întrebarea în final: „In cazul in care sunteti ca si mine, doar niste “imbisericiti” ne-specialisti intr-ale teologiei, care dintre afirmatiile de mai sus vi se par valide? Cele ale tanarului pastor Andrei Croitoru sau cele ale pastorilor mai cu experienta Gili Indrie si Ghita Mocan?”

Dacă mi-aș aduce aminte de reflexele mele de „îmbisericit”, atunci aș zice: Păi nu scrie așa în Biblie, să ascultați de mai marii voștri?

E clar însă că Paul Morar nu e interesat de ce zice Biblia, fiind convins că există o droaie de pervertiri „teologice” ale învățăturii creștine.

Paul Morar se arată interesat de chestiunea… mistică!

Cică…

Nu e rostul postării mele să abordez această chestiune.

Rostul postării mele e să sancționez modul superficial în care gîndește și acționează în spațiul public Paul Morar.

Dacă nu a înțeles ce înseamnă pamflet (un pamflet nu are PS, PPS și PPPS), s-ar prea putea să nu fi înțeles nici ce înseamnă mistică…

5.

Paul Morar: „Daca va gandeati deja sa-i luati acasa pe Ortberg, Yancey si Merton va dau un sfat: Nu dati banii pe prostii, mai bine cumparati niste carti scrise de Keller Piper Warren puritani la copii! :)”

WOW, ce pamflet!…

6.

În NUMEROASE rînduri am putut constata neputința guguștiucilor de a percepe teologia ca singura cale către Dumnezeu. Cine nu crede că Dumnezeu e unul singur, dar nu o singură persoană, poate să fie cel mai bun umanoid din istoria omenirii, dar nu văd DE CE ar putea să intre în Împărăția lui Dumnezeu.

Cine nu crede dogma Sfintei Treimi nu se poate numi creștin – urmașul lui Isus.

Dacă o droaie de evanghelici sînt isusiști, acest lucru lucru îl consider a fi un pericol pentru ei. Dar subiectul e, desigur, mai complex.

Însă rolul doctrinelor, ÎNTOTDEAUNA exprimate în context confesional (s-au trezit pocăiții cu Biblia în mînă, dar la ce le folosește Biblia tîmpiţilor aroganţi?), e absolut fundamental pentru religia creștină.

În NUMEROASE rînduri am putut constata incompetența guguștiucilor de a participa la o discuție publică care implică chestiuni de teologie.

În NUMEROASE rînduri am dat replici, de tot felul, ca să tai din elanul cretin al acestor guguștiuci.

De asemenea, am oferit numeroase informații cititorilor pentru a nu fi amețiți precum guguștiucii pe care i-am identificat deja.

În NUMEROASE rînduri mi-am adus aminte de o intervenție publică a lui Marius Cruceru, am căutat-o de cel puțin 10 ori, dar nu am reușit să dau de ea.

RECENT (sic!), nu știu de cîte săptămîni, am dat de ea, e vorba de o intervenție pe lista de discuții Masa Rotundă din 6 septembrie 2006:

“Am tot respectul pentru fiecare dintre profesii, dar, dacă cineva dintre dumneavoastră este lăcătuş mecanic iar altcineva frizer, nu intru în atelierul respectiv şi nici în frizerie pentru a încerca să îmi îndrept bretonul cu dalta şi să îmi repar maşina cu foen-ul. Cred că în dreptul unor subiecte cu toţii am simţit acea siguranţă “românească” care ne face să credem că toţi ne pricepem la fotbal, agricultură, politică şi, iată … la teologie. Ştiind cu cine “stau la masă” vom şti dacă se poate aşeza pe masă lapte duhovnicesc sau hrană tare. Luaţi acest lucru ca pe un reflex pastoral. S-ar putea ca unii de pe această listă să nu aibe mai mult de doi sau trei ani de experienţe cu Domnul şi să nu fi trecut decît prin cursul de caticheză. Nu există shortcuts, oricît de dotaţi ne-am naşte din punct de vedere spiritual.”

Guguștiucii sînt un pericol public! Umblă cu dalta în mînă la frizura… neregulamentară!

Trebuie confruntați rapid și, mai ales, viguros!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: