La mulți ani, Lucian Ciupe (27.02.2015)

lc-9

Lucian Ciupe a absolvit Liceul Teologic Baptist Emanuel din Oradea şi Institutul Biblic Emanuel – actualmente Universitatea Emanuel – din Oradea (1999).

În primul an (1995-1996), Alin Cristea a fost șef de grupă (teologie), coordonator Doru Hnatiuc, și șef de an. În anul al doilea s-a retras și l-a propus pe Lucian Ciupe. Cei doi au terminat primii în grupa de teologie.

Despre această grupă, care venea în 1995 după scandalul exmatriculării unor studenți, Doru Hnatiuc a spus, nu o dată, că a schimbat fața Institutului (în bine).

În perioada 2001-2005 Lucian Ciupe a fost pastor asistent la Biserica Baptistă Betel din Mediaș.

În perioada 2006-2010 a fost pastorul Bisericii Baptiste Providența din Oradea.

lc-2

Din noiembrie 2010 vorbim de Cazul Lucian Ciupe, fiind vorba de una dintre victimele sistemului emanuelist de la Oradea, condus de frații Negruț, Paul și Florin, și acoliții lor.

Lucian Ciupe și-a anunțat demisia în 21 noiembrie 2010, la o săptămînă după prelegerile lui Iosif Țon la Biserica Baptistă Providența.

Cu ocazia demisiei sale, Lucian Ciupe a scris 4 documente, către biserică și către Comunitatea Baptistă din Oradea, sperînd că va limita dezinformările cu privire la demisia sa și convingerile sale.

În 28 noiembrie 2010 am afișat cîteva precizări ale lui Lucian Ciupe:

Precizări despre demisia pastorului Lucian Ciupe

În 28 noiembrie 2010, la Biserica Baptistă Emanuel, pastorul Doru Hnatiuc anunțase public că pastorul Bisericii Baptiste Providența ar fi fost… carismatic.

Vezi: Minciuna pastorului Doru Hnatiuc

Pe baza minciunii pastorului Doru Hnatiuc, Comunitatea Baptistă Oradea, condusă de Florin Negruț, i-a retras lui Lucian Ciupe, printr-o procedură pripită, ordinarea.

Vezi: Oradea – voivodatul baptist al fraților Negruț

Se înțelege de la sine că anul 2011 nu a fost un an ușor pentru familia lui Lucian Ciupe (4 persoane). A fost plecat prin Belgia, pentru a munci pentru a-și întreține familia. I s-a dat un ultimatum în toamnă de a-și găsi o altă biserică în care să fie membru ÎN DOUĂ SĂPTĂMÎNI! (Cică Comitetul a avut răbdare cu el un an!) Lucian Ciupe le-a comunicat că se află în Belgia și că nu are cum să-și găsească o biserică ÎN DOUĂ SĂPTĂMÎNI!

Așa că ce credeți că a făcut Comitetul Bisericii Baptiste Providența? I-a comunicat în scris că nu mai este membru în Biserica Baptistă Providența. Excludere prin nefrecventare!!!

Aşadar, de cîţiva ani, Lucian Ciupe e în Belgia, muncind pentru a-și întreține familia, dar și fiind lider Bisericii Evanghelice Române din Turnhout, iar cînd îl mai întîlnim în Oradea, de vreo două ori pe an, îl găsim a fi același Lucian Ciupe pe care îl cunoaștem de atîta timp – bun de pus pe rană.

La începutul acestei luni a fost invitat la Biserica Evanghelică din Geneva, Elveția.

geneva-6feb2015

Cazul Lucian Ciupe este, alături de alte cazuri precum Iosif Țon sau Alin Cristea, unul dintre cazurile care fac de rușine baptiștii români, mai ales că nu au fost soluționate de oraganismele eclesiale și instituțiile confesionale.

Ele seamănă, prin abuzurile săvîrșite, cu cazurile de pe vremea comuniștilor. Diferența e că acum nu mai sînt comuniști, acum sînt… Paul Negruț, Florin Negruș, Doru Hnatiuc.

ȘI ALȚII! Oameni fără inimi!

În ce mă privește, de ziua lui Lucian Ciupe, ca în fiecare an, ascult compoziția pe care i-am dedicat-o acum 4 ani: Oameni cu inimi (versuri: Ionatan Piroșca).

colb am bătut pasul de-l ştiu
lumea de viscol argintiu
cer peste litere de-i fald
singur și aspru și dulce smarald

torțe se-aprind ungherele scot
oameni cu inimi cu gânduri cu tot
în alba lumină ce-a curs cînd Isus
spus-a viața cu oameni în sus

știu număra aripi smulse din el
cerul durea ca un lant de oțel
lutul clipit pască nici nu-l știa
oamenii lumii cînd alegea

am alergat pasul de-l știu
dansul acest și mereu și înviu
viața din om abur și colb
aripi ducînd în el se absorb

Publicitate

Un răspuns to “La mulți ani, Lucian Ciupe (27.02.2015)”

  1. Alin Cristea Says:

    Reblogged this on Romania Evanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: