Postarea anului 2014 – Nominalizări

Evanghelicii români între ghetoizare și civilitate: Volf la ITP, crislamul și alte asemenea

„Crislamul lui Miroslav Volf – o stupizenie tâmpită pe care, iaca, ptiu drace!, am risipit și eu 15 cuvinte degeaba.

Cu siguranță Volf nu susține combinarea religiilor. Ceea ce susține el este un dialog civilizat, în care participanții se angajează de pe picior egal și fac efort serios să se audă unii pe alții. Nu cu scopul de a compromite creștinismul, sau de a crea vreo religie comună, ci de a-l pune pe tarabă în mod onest, și a-l lăsa pe Dumnezeu să-și facă lucrarea mai departe. În contextul globalizării și a pluralismului ideologic care ne înconjoară nu se poate altfel, decât dacă alegem să ne războim, pentru că noi avem săbii, tunuri, tancuri, avioane și tehnologie militară mai avansată, și astfel putem dovedi că dumnezeul nostru este mai tare (d mic intenționat – cei ce operează astfel nu au dreptul să pună D mare). Din păcate, în islam unii gândesc așa, și sânge de martir creștin continuă să curgă gârlă, probabil mai mult decât în trecut. Din păcate, și în creștinism unii au gândit așa. Sau dacă nu au gândit așa, și-au îmbrăcat interesele militare în haină creștină.” (Eugen Matei)

Cum mai definim azi erezia

„După cum trebuie luptat pentru dreapta credință și pentru adevăr, tot așa cred că trebuie luptat împotriva năravului actual de a căuta erezii verzi pe pereți pentru a putea aplica o sancțiune administrativă ce are alte justificări în fond și care seamănă mai degrabă cu o reglare de conturi între grupuri de influență (fără foarte mare legătură cu teologia temeinică).” (Teofil Stanciu)

Aberatiologia – boala fundamentalistilor evanghelici

„Domnul Paul Dan suferă de o distorsionare gravă a realităţii. Paul Dan şi-a pierdut orice fel de credibilitate pe domeniul unde crede că deţine monopolul şi doar cei care visează comploturi eretice şi cu ochii deschişi îi mai pot da crezare. Un cercetător al ereziilor contemporane nu poate comite asemenea erori şi să mai poată fi băgat în seamă. Când inventezi erezii şi arunci cu acuzaţii de apostazie în capul unor oameni care îl caută sincer pe Dumnezeu şi slujesc Împărăţia, în locul în care i-a pus Dumnezeu, tot ce faci trebuie pus sub semnul întrebării.

Cercetând prea mult ereziile, domnul Paul Dan şi-a dezvoltat nişte obsesii periculoase, din moment ce vede erezii la fiecare pas şi nu dovedeşte un minim simţ deontologic atunci când analizează activitatea semenilor săi. Paul Dan suferă de boala aberatiologiei. Atenţiune!! Boala aceasta este extrem de contagioasă.” (Laurențiu Balcan)

Nicolae Corneanu – longevitate și regret

„Într-o Românie tumultoasă unde ortodoxia încă are drept de veto pe multe planuri, putem remarca o biografie altfel. Omul acesta, cu toate scăpările lui, a avut un simț aparte în ceea ce privește fenomenul creștin. A spus-o, dar mai mult a simțit-o cu inima. Tot timpul l-am „suspectat” de un mod transconfesional de a gândi lucrurile, o altă înțelegere a credinței celuilalt. Gesturile sale publice au dovedit cât de bine a învățat lecția alterității. I-a iubit pe oameni, inclusiv pe cei diferiți și a încercat – nu de puține ori – să meargă împotriva curentului. Și ăsta nu-i puțin lucru!” (Ghiță Mocan)

Tragismul momentului Kairos pierdut

„România traversează acum, la sfârșitul anului 2014, un nou moment Kairos. O mare mulțime de oameni bucuroasă crede că aceste alegeri înseamnă cu adevarat înfrângerea comunismului, încheierea unei epoci și începutul alteia noi.

Atitudinea unor ierarhi care au dovedit că dumnezeul lor este banul, prin faptul că s-au implicat fără perdea și împotriva propriilor lor canoane în susținerea unui candidat ce simboliza furtul, minciuna și corupția, a stârnit un val de dezamăgire și repulsie într-un segment major susținătorilor bisericii tradiționale. O largă majoritate a intelectualității, scriitori, filosofi, jurnaliști, oameni de cultură, artă, sau sportivi s-au mobilizat susținând un candidat despre care se știa că una din „vinovățiile” sale principale era faptul ca avea drept religie credința creștină protestantă.” (Nicolae Iacob)

O zi din viața lui Dumnezeu – Noah (2014)

„Cine judecă Noah după aceleași așteptări pe care le-a avut cu privire la Ben-Hur a pierdut contactul cu vremurile. Treziți-vă! De acum încolo vom vedea și mai multe astfel de fime: totul se va reinterpreta, se va stiliza și se va turna în icoane interpretative contemporane. Totul se va plia cerințelor pieței, iar piața nu cere să i se spună cum erau zilele strămoșilor, ci cum am fi trăit în papucii lor. Eu nu zic că e bine, nici că e rău, ci zic doar că putem să avem un răspuns mai consistent, mai folositor mărturisirii noastre, decât cel al respingerii acestor producții din pricina faptului că nu ne zugrăvesc istoriile și credințele așa cum le cunoaștem noi din tradițiile noastre.” (Dionis Bodiu)

Eșecurile lui Dumnezeu

„În termenii succesului formulat de diavol, Dumnezeu are o grămadă de eșecuri! În termenii istoriei mântuirii, ai recuperării a ceea ce era pierdut, stricat, mort, eșecurile noastre sunt tocmai evidențe ale puterii și înțelepciunii lui Dumnezeu.

Eșecurile lui Dumnezeu se contabilizează în dreptul răbdării Lui inactive, noi uitând sau neînțelegând că această răbdare mai dă lumii o șansă de recuperare din propriul ei eșec!” (Marius Corduneanu)

Un răspuns to “Postarea anului 2014 – Nominalizări”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: