Premiile Thymos pentru bloguri evanghelice (2014)

thymos-8

Dedic ediția a 8-a a Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice în onoarea lui Iosif Țon – 80 de ani (30 septembrie 2014), la fel cum am dedicat recordurile de postări pe lună din octombrie (888), noiembrie (808) și decembrie (1008), precum şi recordul de 120 de postări pe zi din 1 octombrie 2014.

BLOGUL ANULUI

Dintre blogurile din Reţeaua România Evanghelică, Suceava Evanghelică e primul care a ajuns la 1 milion de vizualizări (iunie 2012). În prezent are peste 3 milioane de vizualizări, fiind în rîndul celor mai vizitate bloguri evanghelice (peste 1.000 de bloguri în lb. română).

Din august 2008 pînă la 1 martie 2015, Suceava Evanghelică a afişat peste 3.500 de postări, dintre care peste 800 în 2014.

Administratorul blogului Suceava Evanghelică este David Reguş.

Premiu: 80 de cărți, printre care Excludere și îmbrățișare, Chemarea ta, Rugăciunea lui Isus.

Cele 80 de cărţi (respectiv 8 și 8) sînt: 1) din partea unor edituri evanghelice, 2) din premiile nerevendicate în ultimii 5 ani la diverse concursuri (Thymos) sau revenite înapoi prin poștă, 3) de la anticariat, 4) din biblioteca lui Alin Cristea.

Premiile pot fi ridicate din Oradea de la Alin Cristea în 2015 în perioada 5 aprilie (ziua mamei mele) – 3 decembrie (ziua fetiței mele).

POSTAREA ANULUI

Eugen Matei – Evanghelicii români între ghetoizare și civilitate: Volf la ITP, crislamul și alte asemenea

„Crislamul lui Miroslav Volf – o stupizenie tâmpită pe care, iaca, ptiu drace!, am risipit și eu 15 cuvinte degeaba.

Cu siguranță Volf nu susține combinarea religiilor. Ceea ce susține el este un dialog civilizat, în care participanții se angajează de pe picior egal și fac efort serios să se audă unii pe alții. Nu cu scopul de a compromite creștinismul, sau de a crea vreo religie comună, ci de a-l pune pe tarabă în mod onest, și a-l lăsa pe Dumnezeu să-și facă lucrarea mai departe. În contextul globalizării și a pluralismului ideologic care ne înconjoară nu se poate altfel, decât dacă alegem să ne războim, pentru că noi avem săbii, tunuri, tancuri, avioane și tehnologie militară mai avansată, și astfel putem dovedi că dumnezeul nostru este mai tare (d mic intenționat – cei ce operează astfel nu au dreptul să pună D mare). Din păcate, în islam unii gândesc așa, și sânge de martir creștin continuă să curgă gârlă, probabil mai mult decât în trecut. Din păcate, și în creștinism unii au gândit așa. Sau dacă nu au gândit așa, și-au îmbrăcat interesele militare în haină creștină.”

DECLARAȚIA ANULUI

Consider că relația cu politicul este inevitabilă, câtă vreme există instituții evanghelice. – Teofil Stanciu

Premiul pentru Postarea anului, respectiv Declarația anului, constă în cîte 8 cărți, printre care Chemarea ta și Rugăciunea lui Isus.

excludere-si-imbratisare

Excludere și îmbrățișare: o explorare teologică a identității, a alterității și a reconcilierii – Miroslav Volf, Editura Casa Cărții, Oradea / Editura Pleroma, București, 2014, 394 p.

Vezi 15 citate: Excludere și îmbrățișare

Jürgen Moltman: „Această carte reprezintă o contribuție majoră la teologia politică actuală. Născută din suferințele poporului său din Balcani, temeinic ancorată în Biblie și orientată spre un viitor cu o umanitate înnoită, e o mărturie minunată despre Dumnezeul care iartă și care nu-Și amintește pe vecoe, ci creează o comunitate nouă, unde nu va exista vrăjmășie. Nu există o teologie mai bună de atât pentru contextul actual al vieții și al morții.”

Peter Kuzmic: „La momentul publicării, acest volum premiat și cu impact internațional a fost aclamat drept „cartea deceniului”. Între timp, a ajuns să fie numită „una dintre cele mai marcante cărți ale secolului”. A atras atenția comunităților religioase, academice și politice din toată lumea, datorită unui diagnostic pertinent și interdisciplinar al celei mai adânci cauze a dramei umanității, în această lume impregnată de excludere, ură și violență.”

Lewis Smedes:Excludere și îmbrățișare reprezintă o analiză uimitor de inteligentă a celei mai dificile provocări cu care se confruntă creștinismul zilelor noastre: cum trebuie înțeleasă înstrăinarea insurmontabilă a oamenilor din lumea în care trăim, o înstrăinare întemeiată pe strannietatea celuilalt, pe amintirea tribală a unor răutăți străvechi și pe autoamăgirea tuturor grupurilor – chiar și a celor mai persecutate – aflate în conflict. O încântătoare împletire de teologie subtilă, viziune istorică și sensibilitate umană, această carte este îmbogățită și de moștenirea identitarămultietnică a autorului ei.”

chemarea-ta

Chemarea ta: Descoperă şi împlineşte scopul principal al vieţii tale – Os Guinness, Neword Press, Arad, 2014, 320 p.

Vezi 10 citate: Chemarea ta

Os Guinness este un important analist socio-cultural, autor a peste treizeci de cărți. Apărător al libertății religioase, vorbitor cu renume internațional, Guinness s-a născut în China, într-o familie de misionari, și a fost educat în Anglia, obținând titlul de doctor în științe sociale la Universitatea Oxford. Dr. Guinness este cofondator al Trinity Forum și un bun colaborator al Ravi Zacharias International Ministries.

“Cartea aceasta este pentru toţi aceia care doresc să găsească şi să împlinească scopul vieţii lor. Ea susţine că acest scop poate fi găsit doar atunci când descoperim scopul specific pentru am fost creaţi şi la care suntem chemaţi. A răspunde chemării Creatorului nostru este “motivaţia supremă” pentru a trăi, cea mai înaltă sursă de scop a existenței umane. Separată de o astfel de chemare, orice speranță de a descoperi un scop (de pildă, ca în discuția contemporană despre trecerea “de la succes la semnificație”) va sfârși în dezamăgire. Cu siguranță chemarea nu este ceea ce se înțelege în mod obișnuit prin ea. Ea trebuie săpată și scoasă de sub grămada de ignoranță și confuzie. Într-un mod foarte inconfortabil, ea intră în coliziune directă cu înclinațiile noastre umane. Însă nimic altceva decât chemarea lui Dumnezeu nu va putea susține și împlini cea mai autentică dorință umană de a avea scop.

Inadecvarea altor răspunsuri devine tot mai clară în zilele noastre. Capitalismul, cu toată creativitatea și productivitatea sa, amuțește atunci când e confruntat cu întrebarea “De ce?” În sine, capitalismul este în mod literal lipsit de sens, prin faptul că acesta este doar un mecanism, nu o sursă de sens. La fel sunt şi politica, ştiinţa, psihologia, managementul, tehnicile de autoperfecţionare şi o mulţime de alte teorii moderne. Ceea ce Tolstoi scria despre ştiinţă este aplicabil în dreptul tuturor: “Ştiinţa este lipsită de sens, întrucât nu oferă nici un răspuns la întrebarea noastră, singura întrebare importantă pentru noi: «Ce avem de făcut şi cum să trăim?»”. Nu există nici un răspuns în afara unei căutări după scop şi nici un rezultat al căutării nu este mai profund și mai satisfăcător decât a răspunde chemării.

Ce vreau să spun prin “chemare”? Pentru început, voi defini chemarea foarte simplu: chemarea este adevărul că Dumnezeu ne cheamă la El Însuși într-un mod atât de hotărâtor, încât tot ceea ce suntem, tot ceea ce facem și tot ceea ce avem este învestit cu un devotament și un dinamism special, exprimate ca răspuns la convocarea și slujirea Sa.

Adevărul acesta – chemarea – a constituit o forță motrice în cazul multora dintre cele mai mari “salturi” din istoria lumii – constituirea națiunii evreiești la Muntele Sinai, mișcarea creștină în Galileea și Reforma din secolul XVI, cu imensa contribuție adusă la formarea lumii moderne, ca să numim doar câteva. Nu e deloc surprinzător faptul că redescoperirea chemării trebuie să fie la fel de crucială azi, mai ales în ceea ce privește satisfacerea pasiunii pentru scop a milioane de căutători moderni.” (p. 16-17)

rugaciunea-lui-isus

Rugăciunea lui Isus: o abordare tematică – Ghiță Mocan, Societatea Biblică din România, 2014, 329 p.

Vezi 10 citate: Rugăciunea lui Isus

Emil Bartoș: “Nu multe cărţi teologice abordează rugăciunea spirituală a lui Isus din Ioan 17. Deși extrem de importantă, în fapt și în conținut, ea nu s-a bucurat de o atenție specială din partea exegeților români. Scrisă într-un stil cursiv, accesibil oricărui gen de cititor, analiza propusă de Ghiță Mocan în această lucrare combină fericit teologia biblică și practica eclesială. Lectura ei ne îmbie la meditație personală și o mai mare încredere în suveranitatea lui Dumnezeu.. De asemenea, suntem invitați să ne implicăm în dinamica Împărăției lui Cristos, al cărei Rege este chiar Mijlocitorul nostru.”

Premiile Thymos pentru bloguri evanghelice (2007)
Premiile Thymos pentru bloguri evanghelice (2008)
Premiile Thymos pentru bloguri evanghelice (2009)
Premiile Thymos pentru bloguri evanghelice (2010)
Premiile Thymos pentru bloguri evanghelice (2011)
Premiile Thymos pentru bloguri evanghelice (2012)
Premiile Thymos pentru bloguri evanghelice (2013)thymos-5-220 thymos-6-220
thymos-7-220 thymos-8-220

Un răspuns to “Premiile Thymos pentru bloguri evanghelice (2014)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: