Acum 1 an (01.03.2014) – Teofil Stanciu: Cum mai definim azi erezia

“Acuza de erezie trebuie documentată temeinic, inclusiv cu argumente din istoria dogmei, nu expediată în „articole” sumare, care nu depășesc mia de cuvinte și care seamănă mai degrabă cu execuțiile publice practicate de mass-media.

Mi se pare mai potrivit excesul de prudență în aplicarea etichetei de eretic, tocmai pentru a nu decredibiliza degeaba omul și totodată conceptul. Dacă fiecare exaltat sau fiecare ignorant bun de gură e eretic, atunci cădem într-un ridicol din care toată lumea are numai de pierdut. Uneori sunt suficiente adjective mai puțin teologice: flecar, mincinos, dezordonat, incompetent, nesăbuit, impostor, imoral etc.

După cum trebuie luptat pentru dreapta credință și pentru adevăr, tot așa cred că trebuie luptat împotriva năravului actual de a căuta erezii verzi pe pereți pentru a putea aplica o sancțiune administrativă ce are alte justificări în fond și care seamănă mai degrabă cu o reglare de conturi între grupuri de influență (fără foarte mare legătură cu teologia temeinică).”

http://drezina.wordpress.com/2014/03/01/cum-mai-definim-azi-erezia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: