Dumbrava minunată (85)

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„Ca în fiecare sfârşit de săptămână, stau în cămăruţa mea de la Tinca retrăind evenimentele săptămânii, sentimentele şi emoţiile de care am avut parte, încercând astfel, prin rândurile pe care le scriu, „să aduc” Dumbrava la voi, pentru a ne bucura împreună de tot ce face Dumnezeu aici. Uneori vă împărtăşesc nu doar bucuriile ci şi nemulţumirea sau frustrările care mă încearcă, dar o fac deoarece ştiu că îmi sunteţi alături, simţind împreună cu mine în tot ce se întâmplă. Nu ştiu de ce cred aceasta, mai ales având în vedere că pe majoritatea nu vă cunosc şi nu ne-am văzut vreodată, dar prin simplu fapt că citiţi aceste rânduri îmi creaţi impresia că vă pasă şi sunteţi părtaşi cu mine în această lucrare. Îmi place mult să vorbesc despre Dumbrava şi aştept de fiecare dată cu nerăbdare ziua când vă împărtăşesc „noutăţile”, bucurându-mă ca un copil de „realizările” din ultima săptămână.

De-a lungul timpului, însă, vorbind mereu şi văzând suferinţele şi dramele trăite de unii, necazurile şi greutăţile altora, realizăm că aici e „o altă lume”, cu alte legi, valori şi aşteptări. Oriunde îţi întorci privirea, vezi persoane care au eşuat, epave, care n-au reuşit să răzbată şi să „stea în picioare” sub valurile şi loviturile vieţii. Nimic din ce se întâmplă în „lumea noastră” nu prezintă interes pentru ei, nu le creează emoţii şi nu-i afectează în vreun fel. În „lumea lor”, criza din Ucraina, inflaţia sau mişcările politice nu înseamnă nimic. Nu speră şi nu aşteaptă nimic din partea statului sau a instituţiilor sale, nu au planuri de viitor şi nu-şi fac nici griji pentru ziua de mâine. Se mulţumesc cu ceea ce primesc, cu ceea ce le oferă alţii, fie că-i vorba de hrană sau îmbrăcăminte ori de îngrijire, atenţie sau compasiune.

Bolnavii de cancer şi cei paralizaţi s-au obişnuit deja cu ideea că viaţa nu le-a mai rezervat mare lucru, că nu mai au nimic de făcut decât să aştepte inevitabilul sfârşit. Cei cu picioarele amputate îşi găsesc mici ocupaţii pentru a-şi umple timpul rămas, care, vrând-nevrând, se scurge în infinit. Cei în vârstă, pe lângă bolile de care suferă, poartă cu ei povara amintirilor din vremurile de odinioară, amintiri care le răscolesc fiinţa, le frâng inima şi le umezesc ochii. Bolnavii psihic trec cel mai uşor prin această etapă a vieţii. Ei sunt absenţi, rupţi cu totul de realitate, fără discernământ şi fără aşteptări.

În această săptămână am primit un bolnav de la spital, în stare gravă şi fără să poată vorbi. Am încercat să aflu detalii despre viaţa lui, dar cu greu am înţeles doar două lucruri: nu are casă şi nici familie. E foarte posibil ca Dumbrava să fie pentru el cel din urmă popas înainte de ultimul şi marele apus. Tot în aceste zile şi-a sfârşit calea şi C.I., surdo-mută, cu mari probleme de sănătate, care, după mulţi ani petrecuţi pe stradă, a fost adusă la noi pentru îngrijire şi adăpost.

Săptămâna a fost relativ calmă, fără incidente, iar sâmbătă am avut deosebita onoarea să primesc vizita unor oameni deosebiţi din Oradea cu care am petrecut un timp special şi cărora le mulâumesc şi cu această ocazie pentru implicarea lor. Până săptămâna viitoare, fiţi binecuvântaţi şi fiţi o binecuvântare.”

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Scriptum, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: