“Isaia înseamnă “mântuirea aparţine lui Iehova”, iar cuvântul mântuire este repetat de multe ori în carte. Se pare că Isaia provenea dintr-o familie înstărită, din moment ce Isaia avea acces liber la câțiva dintre regii evrei. Profetul era căsătorit (8:3) și avea cel puțin doi fii (7:3 și 8:1-3). Isaia și-a început lucrarea aproape de sfârșitul domniei regelui Uzia (Ozia, versiunea Cornilescu; n.tr.) sau în jurul anului 758 î.Cr. Și a continuat să predice Cuvântul Domnului până la sfârșitul secolului, iar tradiția ne spune că a fost tăiat cu fierăstrăul în două de Manase, regele său (Ev. 11:37).
Cartea Isaia se împarte în două secțiuni, capitolele 1-39 și capitolele 40-66. Prima secțiune îi avertizează pe evrei despre iminenta invazie asiriană asupra lui Iuda, în timp ce a doua secțiune îi încurajează pe captivi să se întoarcă din captivitatea babiloniană.
Tema principală a primei secțiuni este pedeapsa lui Dumnezeu asupra lui Iuda, din pricina păcatelor poporului, în timp ce tema principală a celei de-a doua secțiuni este consolarea din partea Domnului a celor captivi, după ce au trecut prin suferință. Isaia a trecut prin evenimentele descrise în primele 39 de capitole și a profețit despre evenimentele descrise în ultima secțiune a cărții. În prima secțiune dușmanul principal era Asiria: în ultima secțiune marele dușman era Babilonul.” (p. 510)
18 martie 2021 la 13:37
A republicat asta pe RoEvanghelica.