Alin Cristea: Renunţ la participarea la conferinţa „științifică” de la Institutul Teologic Baptist din București

Întrucît cu o săptămînă înainte de eveniment, nu mi s-a comunicat nici o decizie oficială în legătură cu comunicarea pe care urma să o susțin, renunț la participarea la conferința „științifică”.

Conform organizatorilor, decizia trebuia comunicată pînă în… 15 martie 2015:

Organizatorii își rezervă dreptul ca pe baza rezumatelor să selecteze participanții, decizia urmând a fi comunicată până la data de 15 martie 2015. Cei care au susţinut comunicările vor trimite până la data de 1 august 2015 lucrarea în formă publicabilă. Aceasta va avea maxim 15 pagini (Ms Word, Times New Roman, font 12, 1,5 rânduri). Fiecare participant va avea la dispoziţie 15 minute pentru prezentarea cornunicării.”

Încă o dată mi s-au confirmat convingerile că evanghelicii români nu sînt în stare DESEORI să-și depășească reflexul de ghetou și să fie prezenți în spațiul public cu IDEI și acțiuni coerente.

Or avea organizatorii dreptul de a selecta… dar au și DATORIA să-și respecte angajamentele, doară nu e o întîlnire de capelă a studenților…

Am cele mai mari suspiciuni că această conferință are un caracter… științific.

Nici afișul nu e convingător – deși conferința este despre BISERICILE evanghelice, afișul face referire directă la un singur aspect, cel academic, mai exact cel academic confesional baptist BUCUREȘTEAN, de parcă nu ar exista și alte instituții academice ale evanghelicilor români.

Or fi aflat cei de la București că EVANGHELIC nu înseamnă doar… baptist?

Conferința și-a propus un buchet generos de tematici:

• viața bisericii
• relația bisericilor evanghelice cu statul, cât și între ele
• personalitățile religioase ale acestei perioade
• literatura
• identități etnice
• identități religioase
• aspecte sociologice

Comunicarea mea era una de pionierat, bazată pe muncă de teren și monitorizare timp de mai mulți ani, analize critice și sinteză.

Iată rezumatul de 200 de cuvinte care mi-a fost cerut să îl trimit pînă la 1 martie 2015:

ORADEA EVANGHELICĂ

Vectori social-confesionali

Alin Cristea – editorul blogului România Evanghelică

Din punct de vedere al vectorilor social-confesionali, Oradea Evanghelică este un spațiu urban unic în România, în anii ’90 devenind al doilea centru academic evanghelic, după Bucureşti, dar întâiul motor dinamic, care beneficia atât de o istorie predecembristă de răsunet – pe firmamentul căreia străluceau personalităţi precum Liviu Olah, Iosif Ţon, Paul Negruţ, Petru Lascău, la care s-au adăugat nume precum Radu Gheorghiță, Ken Tucker, Marius Cruceru, Silviu Tatu – cât și de promoțiile de absolvenți ai instituțiilor confesionale orădene.

În anii postdecembrişti în Oradea au funcționat cel puțin 17 edituri evanghelice, dintre care 7 se disting în prezent prin dinamică editorială. Radio Vocea Evangheliei Oradea a beneficiat de numeroși invitați baptiști și penticostali la emisiunile postului.

Paul Negruț a fost rectorul Universității Emanuel, președintele Uniunii Baptiste și președintele Alianței Evanghelice din România.

Cel mai cunoscut evanghelic orădean rămâne Iosif Țon, de numele căruia se leagă înființarea Universității Emanuel, a postului de radio Vocea Evangheliei, a Editurii Cartea Creștină și a Alianței Evanghelice din România.

Scopul acestei comunicări este să prezinte Oradea Evanghelică prin acei vectori recunoscuți în societate și în mediul confesional evanghelic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: