Dumbrava minunată (87)

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„Am stat azi cu L. Z., de 71 de ani, trimis în această săptămână de la Satu Mare, i-am privit ochii triști și trupul slăbit de boală și suferință în timp ce, cu vocea-i plină de durere și amărăciune, îmi povestea o parte din necazurile și neajunsurile vieții. Nu a fost niciodată bogat dar, muncind într-o parte și-n alta, pe șantier, la Gostat sau la C.A.P., a reușit să-și crească cei cinci copii, să-i trimită la școală, până ce aceștia s-au așezat fiecare la casa lor.

În urmă cu doisprezece ani, cea care i-a fost mereu alături a decedat, lăsându-l singur în casa ce stătea să cadă, îmbătrânită și ea de trecerea vremii. Nu i-a plăcut singurătatea și, pentru că unul din copii s-a oferit să-l întrețină, s-a mutat la el, ajutându-l la treburile casei, sperând că va avea parte de o bătrânețe liniștită în această ultimă etapă a călătoriei sale. Lucrurile însă nu au decurs cum a sperat el și nu s-a bucurat de „căldura” și iubirea pe care numai cei dragi ți-o pot oferi. Cât a putut fi de folos într-un fel sau altul, a fost acceptat, chiar dacă, spune el, n-a avut parte de respectul și îngrijirea cuvenită.

Disprețuit, marginalizat și ocărât de prea multe ori, ar fi vrut să se întoarcă acasă, dar între timp fiul la care locuia a demolat casa, iar ceilalți patru copii n-au vrut să îi ofere un adăpost și îngrijirea de care avea nevoie. Când s-a îmbolnăvit și a ajuns în spital, a realizat cu durere că este abandonat și nedorit de fiii pe care altădată îi crescuse cu atâta sacrificiu, că nu mai valorează nimic și a devenit o povară pentru cei care ar fi trebuit să-i fie sprijin la bătrânețe.

Astfel a fost adus la Dumbrava, printre „străini”, încercând să uite și să lase în urmă trecutul, amintirile și decepțiile de care a avut parte, sperând că viața va fi mai blândă cu el, oferindu-i măcar un pic de liniște și adăpost. Sunt însă lucruri care nu pot fi uitate atât de ușor, amintiri care te urmăresc, voci pe care le auzi mereu și imagini care apar iar și iar. Oriunde te-ai duce, faptul că ai fost abandonat, că cei din familie nu te mai vor, apăsă greu și mulți cedează sub greutatea unei asemenea poveri.

Glasul și ochii îi erau plini de tristețe în timp ce din când în când se oprea din povestit pentru a suspina adânc, eliberând parcă o parte din durerea acumulată de-a lungul anilor. Nu știu în ce măsură va putea trece peste aceste lucruri, dar vom fi aici pentru a-i oferi sprijin, îngrijire și adăpost, încercând să-i fim alături, lui, și multora ca el, oameni bolnavi, în vârstă, abandonați sau în alte situații dificile.

După câteva minute, un alt pacient a fost adus cu ambulanța de la spital pentru a găsi la Dumbrava un adăpost pentru ultima și cea mai grea perioadă a vieții. Este o imensă și neprețuită onoare pentru noi să putem fi de folos, alături de cei mulți care ne sprijină în acest proiect.

Odată cu venirea primăverii, am intensificat eforturile în ce privește amenajarea spațiului pentru voluntari, pe care sperăm să-l terminăm până la 1 iunie. De asemenea, am început să cumpărăm lemne de foc, să le aranjăm pentru a fi uscate și bune pentru iarna care vine.

Viața își urmează cursul firesc, zilele se scurg spre apus dar până atunci ne silim a face cât se poate mai mult, mai bine și mai frumos ceea ce ni s-a încredințat, iar la sfârșitul zilei să putem închide ochii, recunoscători Marelui Stăpân pentru privilegiul de a fi de folos celor din jur. Până atunci însă, fiți binecuvântați și fiți o binecuvântare.”

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Scriptum, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: