Michael Ramsden: Why Integrity Matters

michael-ramsden-2

Joi, 16 aprilie 2015, la Oradea Trade Center a avut loc conferința susținută de Michael Ramsden, organizată de Universitatea Emanuhttps://romaniaevanghelica.wordpress.com/2015/04/16/michael-ramsden-why-integrity-mattersel din Oradea, Griffiths School of Management și Ravi Zacharias International Ministries.

Pornind de la conceptele artistotelice – ethos, logos, pathos -, Michael Ramsden a pledat în prelegerea sa pentru INTEGRITATE, fără a evita să menționeze că prețul integrității e întotdeauna costisitor.

Etica și moralitatea guvernează toate aspectele vieții – iată o formulă nicidecum nouă, ba chiar unul dintre șlagărele retorice ale Oradiei evanghelice, și nu numai.

Ceea ce a dat greutate IMENSĂ prelegerii lui Michael Ramsden a constat în exemplele din mediul de afaceri internațional pe care le-a folosit, precum și cele din viața persoanlă, de genul: 1) anul trecut am luat masa cu cu general și…, 2) a doua zi, într-un aeroport, am discutat cu cineva, care era polițist pensionnar și…, 3) după o săptămînă eram la Hong Kong și discutam cu un tînăr care… etc.

Numitorul comun al acestor exemple era că în mediul de afaceri, precum în alte domenii, contează extrem de mult ÎNCREDEREA, integritatea, reflexul moral. Și că e greu de obținut un leadership eficient, autentic, fără dedicarea, determinarea celor care sînt în subordine.

De fapt, Michael Ramsden şi-a început prelegerea cu un deziderat complex, glorios şi revoluţionar (mai ales că locația era Mecca pocăiților, unde duminica sînt zeci de predici în bisericile evanghelicilor orădeni): Contează mult mai mult exemplul personal decît retorica personală. În limba patriei-mumă am spune: Ce face popa se aude mai bine decît ce zice popa…

Michael Ramsden a subliniat faptul că nu există integritate fără TRANSFORMARE. N-a lipsit nici aici un exemplu din viața lui personală, chiar de la începutul începutului vieții de creștin.

Apropo, un astfel de om merită ascultat și numai pentru umorul său sănătos – ăsta e al doilea element retoric care a salvat prelegerea să fie confundată cu o predică. (Adevărul e că în fața conferențiarului era un pupitru… amvonal.)

În rest, orice inițiat a remarcat casta emanuelistă și regimentul de tineri studenți, dar au fost prezente și alte figuri interesante din urbea de pe Criș.

Au fost făcute înregistrări (cînd a venit curentul…) și fotografii, pe care le vor prezenta organizatorii. Eu am obținut acordul să fac o poză în timpul conferinței.

Revenind la puseurile amvonistice ale conferențiarului, de remarcat stilul liber, inovativ, dar SĂNĂTOS (nicidecum isteric, precum se practică prin Bihor) în care a integrat pilda samariteanului milos sau pescuirile minunate, bine venite pentru regimentul studențesc.

Dar în fața unei audiențe care ar fi interesată de mediul de afaceri și CUM influențează standardele etice afacerile, cred că prelegerea ar trebui recalibrată. Cu exemplele din mediul de afaceri internațional pe care le are în ambele buzunare de la pantaloni, Michael Ramsden poate fascina 3-4 guverne la un loc.

De asemenea, stilul onest în care prezintă chestiunea INTEGRITĂȚII în mediul de afaceri îl face un om rar, care nu are o treabă ușoară de făcut, stînd ASTFEL în fața publicului care, ca și el, știe crudul adevăr, dar are nevoie de o retorică potrivită pentru a deschide apetitul pentru chestiuni atît de complexe și fundamentale precum integritatea și încrederea în cadrul mediului de afaceri.

Costul respectării standardelor etice este mare, dar costul decăderii etice este catastrofal! PE BUNE! – iată o aserțiune pe care Michael Ramsden a demonstrat-o suficient în seara zilei de 16 aprilie 2015 la Oradea. Vor urma prelegeri la Cluj în 17 și 19 aprilie 2015.

În forumul meu interior, eu am adăugat formula: Integritatea nu este niciodată un dezavantaj.

Căci au fost întrebări și răspunsuri care au indicat faptul că, într-un mediu corupt (România e singura țară din estul Europei care nu e coruptă – cred că asta nu știa străinul acesta pus pe sfătoșenii…), afacerile făcute cu integritate vor pierde, nu-i așa?, în fața șmecherilor, nemernicilor, hoților… Țara de față, creștină și democrată, se exclude, cum spuneam… Sîntem o oază de latinitate, cu cetățeni care sug onestitatea încă de la sînul maicii, înconjurată de grupuscule de slavi pervertiți de obiceiuri istanbuli(mi)ce… Ce să mai zicem de unguri, neam de sălbatici, dacă e să luăm în considerare civilizaționismul oltenesc și dîmbovițean…

E bine că a descălecat Ramsden (al cîtelea?) dincoace de spațiul pontic-carpato-danubian, să dea culoare retoricii despre integritate, care, în Oradea Mare, se predică de atît amar de vreme atît de la amvoane, cît și la Radio, ba chiar la Credo TV (Cluj). Cîntece religioase consacrate integrității sînt mai puține, într-adevăr. Șlagărele sînt de obicei în tonalitate… romantică.

P.S. Să mi se ierte, rogu-vă, puseul meu final, în care menționez că am fost prezentat, în treacăt, lui Michael Ramsden, de către Sebastian Văduva, ca fiind… băgăm fisa englezească: a guru of media.

Avînd în vedere că anul trecut, la București, Corneliu Constantineau, pe atunci rector al ITP-ului, m-a prezenta, în treacăt, lui Miroslav Volf, ca fiind… patriarhul blogurilor evanghelice, vă dați seama ce frisoane m-au apucat în această seară (din Săptămîna Luminată)… Rugați-vă pentru fratele Ali(a)n!

michael-ramsden-rzim-2

Director internațional al RZIM, Director al Centrului de Apologetică Creștină din cadrul Universității Oxford și Membru de onoare al Wycliffe Hall, Oxford, Marea Britanie, Michael Ramsden este speaker de calibru internațional și profesor universitar, care şi-a trăit o mare parte din viaţă în Orientul Mijlociu. A emigrat mai apoi în Marea Britanie unde a ocupat o funcţie în departamentul fondului de investiții al Lordului Cancelar. În timpul desfăşurării activităţii de cercetare în cadrul departamentului de Drept și Economie la Universitatea Sheffield, a predat Etică și a activat ca Lector al Seminarului Internațional pentru Jurisprudență și Drepturile Omului din Strasbourg. A fost parte din bordul profesoral al Institutului Executiv Wolfsberg din Elveția, invitat la Casa Albă și s-a adresat liderilor NATO, membrilor Parlamentului European, dar și persoanelor de influență din domeniul economic și al investițiilor pentru combaterea crizei economice Europene. Michael este implicat într-o serie de inițiative de training și dezvoltare a viitorilor lideri din spațiul European, Orientul Mijlociu și Africa.

Un răspuns to “Michael Ramsden: Why Integrity Matters”

  1. Alin Cristea Says:

    Reblogged this on Romania Evanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: