Scrisoare deschisă către Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România

Domnule președinte Otniel Bunaciu,

Domnilor pastori,

Stimați baptiști din Bisericile Creștine Baptiste din România,

Mă adresez baptiștilor români într-un moment extrem de sensibil și de important pentru istoria postdecembristă a mișcării baptiste, care are ca semn distinctiv botezul adulților care își mărturisesc credința public, declarîndu-l pe Isus Hristos ca Mîntuitor și Domn.

În preambulul Statutului baptiștilor români se menționează faptul că „astăzi baptiștii reprezintă cea mai răspîndită confesiune creștină de tradiție protestantă din lume, avînd biserici în peste 220 de ţări şi state şi aproximativ 120 milioane de membri”.

Mai important, se precizează faptul că BAPTIȘTII S-AU REMARCAT ÎN ISTORIE PRIN LUPTA PENTRU LIBERTATEA RELIGIOASĂ A FIECĂREI FIINȚE UMANE. Filosoful englez John Locke scria: ‘Baptiştii au fost primii care au propus lumii libertatea religioasă deplină; libertatea adevărată şi dreaptă, libertatea egală şi imparţială.’ […]

Baptiştii consideră că libertatea religioasă este inalienabilă şi irevocabilă şi că nicio altă libertate nu este în siguranţă acolo unde nu există libertate religioasă.” (sublinierea mea)

Organizarea Congresului baptiștilor la Biserica Baptistă Emanuel din Oradea și prezența a 3 mercenari ai lui Paul Negruț în biroul de zi al Congresului reprezintă un atac evident la adresa principiilor demne pentru care baptiștii au luptat de-a lungul istoriei.

Dacă l-am parafraza pe Paul Negruț, am putea spune că stilul emanuelist manipulator, al cărui exponent este Paul Negruț, reprezintă o lepădare de învăţătura şi practica baptistă cu privire la principiile demne ale vieții creștine, prin urmare Paul Negruț nu mai este un credincios baptist.

Felul acesta de a pune problema este perspectiva POLITIC-confesională tipic negruțian-emanuelistă. Este ea însă perspectiva tipic spiritual-baptistă, cu accent pe demnitatea interioară a ființei umane și libertatea de exprimare a conștiinței?

Nu doar că Paul Negruț, Doru Hnatiuc, Marius Cruceru nu ar trebui să participe la acțiunile de organizare a Congresului baptist, ci ar trebui sancționați eclesial și confesional-instituțional din pricina acțiunilor lor publice ignobile, cunoscute deja de mulți ani și de mulți baptiști.

Cum acțiunile publice și manipulările din culise la care s-au dedat acești baptiști răsuflați ar fi trebuit sancționate de mult timp, lipsa de reacție a mediilor eclesiale și a instituțiilor confesionale indică momentul extrem de sensibil și de important în care se află baptiștii români.

Mărturisirea de credință a baptiștilor precizează clar: „Nu recunoaștem grade ierarhice. Cei care primesc anumite însărcinări sunt slujitori ai bisericii, nu stăpâni care să poruncească.” (Secțiunea: Despre Biserică)

Nu există Biserica Baptistă, în sensul în care există Biserica Ortodoxă sau Biserica Catolică. În schimb, există mișcarea baptistă şi există asociaţii de biserici baptiste, precum Uniunea Baptistă a Bisericilor Creştine Baptiste din România sau Southern Baptist Convention.

CUM sînt sancționați baptiștii care mint și care manipulează, călcînd astfel principiile fundamentale ale mișcării baptiste și, desigur, ale credinței creștine?

Bunăoară, acum cîțiva ani, bloggerul Vindecătoru (nășit în blogosfera evanghelică de Marius Cruceru, care însă s-a dezis de el la scurt timp) afirma, referitor la cazul Ruginoasa din 1997, că peste 100 de baptiști au fost bătuți și băgați în spital.

Nu au fost 100, ci 9. Și nu au fost băgați în spital.

CINE sancționează astfel de minciuni și dezinformări lansate în spațiul public?

Cei informați își pot aduce aminte de rolul major jucat de bloggerul Marius Cruceru în denigrarea publică a unor personalități din istoria baptiștilor români.

Ce să mai zicem despre Minciuna pastorului Doru Hnatiuc?

În loc să fie sancționat Doru Hnatiuc, pe care l-am demascat public, mă trezesc că sînt bîrfit pe la rudele mele de la Constanța…

Doru Hnatiuc a fost coordonatorul grupei de teologie baptistă la Institutul Biblic Emanuel, promoția 1995-1999, al cărei șef de grupă (și de an) am fost în primul an, după care m-am retras din poziția oficială, propunîndu-l pe Lucian Ciupe ca șef de grupă.

Am intrat primul în grupa de teologie și am terminat primul, alături de Lucian Ciupe.

În mai multe rînduri, în mod public, Doru Hnatiuc a apreciat faptul că grupa noastră a schimbat fața Institutului (în bine, noi am venit în 1995 după un scandal, cînd au fost mai mulți studenți exmatriculați sau suspendați pentru un an) şi a menţionat că eu am avut un rol important.

Din nefericire, după cîţiva ani, Doru Hnatiuc a acţionat grotesc atît la adresa mea, cît şi la adresa lui Lucian Ciupe, căruia Comunitatea Baptistă din Oradea i-a retras ordinarea pe baza… minciunii lui Doru Hnatiuc.

Dacă ar fi să mai menționez doar în treacăt faptul că Paul Negruț a fost suspectat de plagiat și exonerat de Comunitatea Baptistă din Oradea, condusă atunci de… fratele lui, Florin Negruțiu (și acum de colegul de pastorală de la Emanuel, Petru Vidu), sau situațiunea cu totul grețoasă iscată de vizita lui Victor Ponta, Pinocchio-ul României, la Universitatea Emanuel, fără să se clarifice în ce condiții a apărut pe-acolo (Marius Cruceru a scris pe Facebook că după alegeri va fi dat un comunicat oficial din partea Universității Emanuel, dar nu știu nimic despre așa ceva), cred că e destul pentru a pune în lumină relația conflictuală cu adevărul pe care o au emanueliștii – Paul Negruț, Doru Hnatiuc, Marius Cruceru etc.

Nu am crezut că o să ajung să disprețuiesc doi oameni pe care îi apreciam – pe primarul Oradiei, Ilie Bolojan, pentru acțiunile sale antiumanitare (contra cerșetoriei și a celor care scotocesc în tomberoanele de gunoi) și pe pastorul clujean Beniamin Fărăgău, pentru că a permis ca Marius Cruceru să vorbească de la microfonul Bisericii Baptiste Iris DE ZECI DE ORI!

Dacă asociația bisericilor baptiste din România nu are (teoretic) ierarhie, CUM vor fi sancționate minciunile, dezinformările, bîrfele?

Nu e de mirare că spațiul virtual a devenit, în acest sens, mai REAL decît spațiul… real!

Este cunoscut faptul că Paul Negruț nu agreează spațiul virtual. Asta nu l-a împiedicat să-l folosească în campania de denigrare a lui Iosif Țon din 2010.

Mă tem că noua conducere a Uniunii Baptiste va urma exemplul noii conduceri a Cultului Penticostal în ceea ce privește chestiunea comunicării în spațiul virtual.

De luni de zile, secțiunea Comunicate de pe site-ul Cultului Penticostal este… mulțime vidă.

Comunicatul în legătură cu deciziile de ieri referitoare la organizarea Congresului baptist, de pe site-ul revistei Creștinul Azi, nu menționează… ordinea de zi a Congresului.

O fi secret de stat!?…

Acum 8 ani, Marius Cruceru dădea o droaie de informații despre Congres, precum și următoarea precizare: „Lista viitorului Consiliu poate fi publicată numai cu acordul actualei conduceri a Uniunii.”

Păi de ce? E secret de stat?!…

Nu știu ce calități poate invoca Viorel Iuga pentru candidatura sa la președinția Uniunii Baptiste. Sau Daniel Mariș…

În cazul lui Ionel Tuțac, măcar știm că ar fi mai harnic în relația cu publicul… :)

Și de la Timișoara putem avea speranțe pe care nu le putem avea de la Oradea, Arad, sau București…

M-am înscris la conferința științifică din 31 martie 2015 la Institutul Teologic Baptist din București, cu comunicarea „Oradea Evanghelică – vectori social-confesionali”. Organizatorii urmau să selecteze participanții și să le comunice decizia pînă în 15 martie 2015. Ceea ce nu s-a întîmplat! Așa că în 24 martie am anunțat public că renunț la participarea la acel eveniment…

De mai mulți ani semnalez faptul că evanghelicii români nu sînt prezenți în spațiul public, fie pe Internet, fie la intersecția unor magistrale informaționale. Biserica întotdeauna a dus IDEI / dogme în spațiul public!

Iar natura vieții religioase / sociale este polemică!

Nu-mi aduc aminte, din ultimii ani, de articole ale evanghelicilor în presa națională, în presa culturală, decît de articolul lui Iosif Țon despre Catedrala Mîntuirii Neamului, în România liberă din 13 iunie 2013, sau de articolul lui Natan Mladin despre vizita lui Os Guinness în România, pe Contributors.ro, în 5 decembrie 2014.

Mă uit la cei care care candidează pentru funcțiile instituțional-confesionale – va fi oare vreunul care să scrie un articol, PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI, în următorii 4 ani?

Va fi vreunul care va NORMALIZA relația mahărilor baptiști cu baptiștii din toată țara? Și nu mă refer la vizite protocolare, la diverse evenimente, comunicate amețite, ci la un flux de informații care să îmbogățească orizontul spiritual și comunicațional al baptiștilor.

Tendința spre control, manipulare, corupție care se manifestă de mulți ani în rîndul evanghelicilor români, unde există grupuri de interese, trebuie să fie contracarată de un flux de informații conform principiilor demne pe care baptiștii le-au promovat de-a lungul istoriei.

Convocarea Congresului se va face fără respectarea prevederilor Statutului, care menționează că ea trebuie să se facă ÎN SCRIS tuturor bisericilor baptiste cu personalitate juridică, cu cel puțin 30 de zile înainte de data ținerii Congresului.

Din nefericire, liderii denominaţiunii baptiste din România au mai luat decizii abuzive. Cel mai cunoscut exemplu este retragerea ordinării lui Iosif Țon în 2010 fără a menționa vreun articol din Mărturisirea de credință sau din Statut.

Identitatea unei instituții cuprinde aspecte care ţin de istoria ei. TREBUIE să-şi asume hotărîrile altora și să le răscumpere, în măsura în care e posibil.

Avînd în vedere TOATE cele de mai sus, atrag atenția în modul cel mai serios asupra momentului extrem de sensibil și de important prin care trec baptiștii români, ca și ceilalți evanghelici, de altfel.

Fie că ne referim la instituțiile eclesiale sau confesionale, fie că ne referim la fenomenele din mediul confesional evanghelic, ori că e vorba de muzică, ori că e vorba de relația ghetourilor confesionale cu societatea în mijlocul cărora există, veștile nu sînt îmbucurătoare.

Într-un asemenea context, nu e de mirare că Paul Negruț manipulează și impune emanuelismul orădean ca stil politic-confesional.

În numele adevărului, îl demasc pe Paul Negruț și demasc emanuelismul orădean!

În numele principiilor demne ale baptiștilor, arăt cu degetul spre un Congres deja pervertit!

În numele celui mai elementar bun simț, dar spiritual, vă conjur, baptiștilor, să apelați, în acest moment dificil pentru istoria confesională, la competența sufletului!

Păstrați-vă integritatea!

Nu faceți nimic care nu vi se pare a fi BUN!

Însuși Domnul nostru Isus Hristos și Dumnezeu, Tatăl nostru, care ne-a iubit și ne-a dat prin harul Său o mîngîiere veșnică și o bună nădejde, să vă mîngîie inimile şi să vă întărească în orice lucru şi cuvînt BUN!

Alin Cristea, 47 de ani, Oradea

Nepotul lui Gligor Cristea, unul dintre pionierii credinţei baptiste în România

Editorul blogului România Evanghelică (38.000 de postări) și al altor 85 de bloguri

Mogulul blogosferei evanghelice

Licențiat în teologie baptistă (Institutul Biblic Emanuel Oradea, 1999, cursuri la zi)

Licențiat în topografie minieră (Institutul de Mine Petroșani, 1993, cursuri la zi)

Președintele Asociației Thymos – 8 ediții ale Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice

“Evanghelicul român cu cea mai mare vizibilitate pe Internet” (Răsvan Cristian Stoica, 2011)

„Patriarhul blogurilor evanghelice” (Corneliu Constantineanu, 2014)

„A guru of media” (Sebastian Văduva, 2015)

„Cel mai bun jurnalist creştin al momentului în România (Mihai Chiriguţ, 2006)

“Cel mai cu vechime jurnalist evanghelic în spațiul virtual” (Daniel Bulzan, 2007)

„Merită cu prisos titlul de Evangelical Media Champion (Mihai Ciucă, 2007)

„Prin intermediul internetului a trimis mii de mesaje informative creştinătăţii române din întreaga lume (Caius Obeada, 2007)

„Alin Cristea are un stil aparte de a spune lucrurile, șocant pentru mintea noastră de evanghelici, neevlavios de multe ori, dar este unul dintre puținii oameni care au imaginea de ansamblu asupra mediului evanghelic online…” (Laurențiu Balcan, 2014)

https://romaniaevanghelica.wordpress.com/alin-cristea

http://asociatiathymos.wordpress.com/referinte

Un răspuns to “Scrisoare deschisă către Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: