Mișcările „mogulului” Daniel Brânzei

Cică: „Am primit acest document foarte interesant pentru acei ani tulburi.”

Spuneam anii trecuți că, deși intuim, nu putem să știm prea bine intențiile lui Paul Negruț, dar putem să observăm CÎND și unde își face apariția… Mișcările lui sînt politic-confesionale…

La fel se poate spune și despre Daniel Brânzei – nu putem să știm prea bine intențiile lui, dar putem să observăm CÎND și unde își face apariția…

Acum cîțiva ani erau 4 moguli ai blogosferei evanghelice, astăzi a rămas doar Alin Cristea…

Daniel Brânzei mai are reflexe de… mogul.

Privesc cu suspiciune ACEASTĂ postare a lui pe blogul Dezvăluiri, din următoarele motive:

– Postarea semnalată este din… 2011.

Cum de a „primit” documentul doar în… 2015???

– Daniel Brânzei nu menționează autorul, care este… Marius Cruceru.

Autorul îl aflăm doar după ce vizităm sursa.

– Luna acesta are loc Congresul baptiștilor români la Biserica Baptistă Emanuel din Oradea, președintele Congresului este Onisim Mladim, omul lui Paul Negruț, iar în biroul de zi se găsesc încă doi mercenari ai lui Paul Negruț: Doru Hnatiuc și Marius Cruceru.

Scurt comentariu

Articolul lui Marius Cruceru este cel puţin ciudat, avînd în vedere faptul că apare la un an după campania sa de denigrare a lui Iosif Țon.

Spre deosebire de poziția sa publică din campania de denigrare, în articol Marius Cruceru îl menționează pe Iosif Țon în categoria „modele de rezistenţă în acele vremuri”, alături de Alexa Popovici, Nicolae Gheorghiţă, Paul Negruţ, Petru Dugulescu, Radu Cruceru, Vasile Brânzei, Simion Cure și alții.

Însă Marius Cruceru menționează că Liviu Olah „s-a opus public autorităţilor comuniste”, că Nicolae Gheorghiţă a fost „unul dintre cei mai vehemenţi predicatori împotriva regimului”, că Vasile Brânzei „a fost unul dintre pastorii care au iniţiat, împreună cu Vasile Taloş, un grup de rezistenţă între pastori”, dar tocmai despre Iosif Ţon nu scrie că a fost… opozant al comunismului.

Dorin Dobrincu a scris încă din 2003 că „Iosif Țon a fost cel mai vocal dintre evanghelicii români opozanți ai comunismului”. (“Libertate religioasă și contestare în România lui Nicolae Ceaușescu: Comitetul Creștin Român pentru Apărarea Libertății Religioase și de Conștiință (ALRC)”, în Analele Sighet 10, Fundația Academia Civică, București, 2003, 1033 p.)

‘Noua mediocritate’, practicată de Marius Cruceru şi Daniel Brânzei, nu este de folos baptiștilor români (amețiți de tot felul de comentarii pătrățoase și acțiuni ale… „mogulilor”), nici cetățenilor români de altă confesiune, pentru care un articol precum cel al lui Marius Cruceru îi bagă în ceață…

Mai mult, tipul de acțiuni publice (și în spatele scenei) ale unora precum Marius Cruceru și Daniel Brânzei nu sînt nici în spiritul adevărului, nici în tradiția baptiștilor de a lupta pentru cauze nobile, precum libertatea de conștiință / religioasă și libertatea de exprimare.

Din nefericire, păpușarul-șef Paul Negruț a împuțit spațiul confesional baptist, care a devenit de la an la an tot mai greu de respirat, cu ajutorul unor oameni care, cîndva, păreau… normali. Marius Cruceru și Daniel Brânzei ar trebui să-și revizuiască temeinic prezența în spațiul public și să se dedice unor cauze mai nobile decît cele pe care le slujesc prin reflex resentimentar și mediocritate.

În preajma Congresului, ar trebui recitit un articol precum cel pe care ni-l propune Daniel Brânzei sau unul precum cel pe care îl propune Alin Cristea?

Scrisoare deschisă către Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România

Un răspuns to “Mișcările „mogulului” Daniel Brânzei”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: