Harul viitor (6)

harul-viitor-180

Harul viitor – John Piper, Editura Metanoia, Oradea, 2015, 505 p.

“Îngrijorarea nu arată a mândrie. Arată slabă. Arată de parcă a-i mărturisi că nu ai niciun control asupra viitorului. Da, într-un fel, cei mândri admit acest lucru. Dar această recunoaștere nu ucide mândria până când inima cea mândră nu se uită la Cel ce deține controlul asupra viitorului și nu se bazează pe El. Până atunci, cei mândri se țin de dreptul lor la autonomie, chiar dacă aceasta se dezintegrează la orizontul viitorului.

Dovada remarcabilă a acestui adevăr o găsim în două locuri. Primul este în Isaia 51:12-13, unde Dumnezeu acuză Israelul îngrijorat, arătându-le mândria din spatele fricii: “Eu, Eu vă mângâi. Dar cine ești tu, ca să te temi de omul cel muritor, și de fiul omului, care trece ca iarba, și să uiți pe Domnul, care te-a făcut, care a întins cerurile și a întemeiat pământul? De ce să tremuri necontenit toată ziua, înaintea mâniei asupritorului, când umblă să te nimicească? Unde este mânia asupritorului?”. Cu alte cuvinte, “Cine crezi că ești, de îți este frică de niște simpli oameni? Trebuie să te crezi cineva, de îți este așa de frică!” Acum, asta este o mustrare ciudată. Dar sensul este foarte simplu: frica ta este o formă de mândrie. […]

Cel de-al doilea loc în care vedem îngrijorarea ca o formă de mândrie este 1 Petru 5:6-7. “Smeriți-vă, dar, sub mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalțe. Și aruncați asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El însuși îngrijește de voi.” Observă legătura gramaticală dintre versetele 6 şi 7 (n.tr. – traducerea în limba engleză cuprinde versetele 6 și 7 într-o singură frază, în timp ce, în traducerea Cornilescu, cele două versete reprezintă fraze diferite). “Smeriți-vă… sub mâna tare a lui Dumnezeu… aruncând asupra Lui toate îngrijorările voastre.” Versetul 7 nu reprezintă o frază nouă, ci este o propoziție subordonată. “Smeriți-vă… [prin] aruncând asupra Lui toate îngrijorările voastre.” Asta înseamnă că aruncarea îngrijorărilor tale asupra lui Dumnezeu este o modalitate de a te umili sub mâna tare a lui Dumnezeu.” (p. 134-135)

Publicitate

Un răspuns to “Harul viitor (6)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: