Buni Cocar: Amintiri (3)

buni-cocar-00

La inceputul anului ’79 am decis sa tinem servicii de Evanghelizare in Petrosani si in Petrila. Raspunsul Adunarilor a fost peste asteptari. Multi au facut sacrificii serioase. Multi am trecut la post si rugaciune cum n-am facut-o pana atunci. Tinerii au fost deosebit de activi. Astfel in doua saptamani s-au hotarat sa-L urmeze pe Domnul 80 de oameni. Se parea c-am fost „modest” cand am cerut 100 de suflete intr-un an. Dar n-a fost cum mi s-a parut …, a urmat catechezarea candidatilor si in trei luni am pierdut vreo 60 dintre ei. Ceva nu era in ordine. Oamenii se „predau” dar nu se botezau …

Atunci am decis sa nu-i mai trec prin catechezare inainte de botez ci dupa.

Am facut acest lucru fara sa ma consult cu Adunarea, singurul „complice” mi-a fost Mihai Marici. El punea apa in baptistier, iar eu predicam Duminica seara o predica de chemare si oricine ridica mana in semn de predare, era invitat in apa botezului … Timp de vreo 7-8 saptamani lucrul a mers foarte bine.

Cand s-au intors credinciosii din vacanta au gasit multi membri noi in Adunare. Teodor Herlo, care fusese la „Felix”, s-a aratat incantat de „Harul ce ti l-a dat Dumnezeu”. Dar euforia n-a tinut mult fiindca imediat am fost invinuiti ca risipim apa si am facut din „biserica” baie comunala.

Alesii din conducerea comunitatii Brasov sesizati m-au chemat la o consfatuire care nu prevestea nimic bun.
Cativa credinciosi au tinut sa vina cu mine: Itu Nicolae, Ticu Lugoja, Marici Mihai si Iacob Nicoara … Mi s-a imputat la Brasov ca nu tin la „practicile noastre pe aceste meleaguri”. Era adevarat si nu m-am aparat decat in prima parte, n-avea sens. Am promis ca voi tine cont de recomandarile lor, respectiv sa nu mai consum apa si sa nu mai transform „biserica” in baie comunala …

it-05

Ajuns acasa am reluat Evanghelizarile, l-am invitat chiar si pe Iosif Ton care a venit impreuna cu corul barbatesc de la Biserica Nr. 2 din Oradea. Atat Iosif Ton cat si coristii au fost excelenti, dar nu s-au adaugat prea multi la numarul mantuitilor. Cred totusi ca Evanghelizarea cu oradenii poate fi mentionata ca un Eveniment pentru Valea Jiului. Am inchiriat pentru vizita lor cladirea Bisericii Evanghelice si cand am iesit de la Adunare se parea c-am invadat centru orasului care arata ca Lipscanii din capitala.

La serviciul de seara cu Iosif Ton s-au predat mai multi participanti si cred ca a fost o lucrare spirituala deosebita deoarece un om stapanit de un duh rau a fost eliberat atunci instantaneu …

Povestea acestui om si a familiei lui o port in suflet si sper sa o povestesc cu lux de amanunte, in Imparatia lui Dumnezeu.

In luna Decembrie, neavand numarul propus, m-am dus la garduri si la raspantii …, adica am revenit la botezurile fara catechezare, dar era prea tarziu … Mijeau zorile lui ’80. Un nou an de raspantii pentru mine.

Un răspuns to “Buni Cocar: Amintiri (3)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: