C. S. Lewis. O viață (1)

c-s-lewis-o-viata

C. S. Lewis – O viață – Alister McGrath, Neword Press, Arad, 2015, 450 p.

“Da, locuia în Anglia, dar în nici un caz nu se considera englez. Chiar și în ultimele zile petrecute la Cherbourg, Lewis devenise tot mai conștient de faptul de a se fi “născut într-o națiune deosebit de înzestrată cu simțirea și măiestria făuritorilor de literatură”. În 1930, Lewis descoperi geografia fizică a Irlandei sale natale ca fiind un ferment al propriei sale imaginații literare, dar și al altora – ca, de pildă, poetul Edmund Spenser. Fazele incipiente ale acestei evoluții pot fi observate în scrisorile către cei de acasă scrise în 1913.

O direcție importantă a evoluției sale intelectuale pe care Lewis o localizează în această perioadă din viață este pierderea totală a credinței creștine. Descrierea pe care Lewis o oferă acestei ultime pulsații a credinței în Surprins de bucurie este mai puțin satisfăcătoare decât ne-am dori, în special datorită rolului important pe care credința avea să îl joace în viața sa, mai târziu. Cu toate că nu poate oferi “o cronologie precisă” a acestei “apostazieri lente”, Lewis identifică totuși o serie de factori care l-au împins în direcția aceasta.

Probabil cel mai important dintre acești factori, judecând după recurența lui în scrierile sale ulterioare, au fost lecturile din Virgiliu și alți autori clasici. Lewis notează că ideile lor religioase erau tratate de către specialiști și profesori drept “simple iluzii”, Dar ideile religioase contemporane? Nu erau ele simple iluzii moderne, pandant contemporan al rădăcinilor antice? Lewis a ajuns la concluzia că religia, deși “total falsă”, a fost o excrescență naturală, “un soi de nonsens dintre miile de religii care pretindeau că sunt adevărate. Prin urmare, de ce ar crede că aceasta e cea adevărată, iar celelalte sunt false?” (p. 37)

Timothy Keller: “Noua biografie a lui C.S. Lewis scrisă de Alister McGrath e superbă. E plină de informații care au la bază o cercetare amplă, și totuși se citește ușor. Nu numai că tratează amănunțit formarea omului Lewis, ci oferă totodată analize ponderate și pătrunzătoare ale principalelor sale lucrări literare. Am unul dintre evanghelicii americani recent convertiți care au citit cu nesaț scrierile lui Lewis la sfârșitul anilor ’60 şi începutul anilor ’1970. Amprenta pe care a lăsat-o în viața mea a fost puternică și de lungă durată, iar profesorul McGrath explică lămurit de ce sunt atât de mulți creștini astăzi care pot spune exact același lucru.”

N.T. Wright: “Mulți dintre noi credeam că știm tot ce se putea ști despre C.S. Lewis. Noua biografie scrisă de Alister McGrath se bazează pe arhive și pe alte resurse care limpezesc, adâncesc și explică în profunzime multele fațete ale unuia dintre cei mai remarcabili apologeți creștini.”

Un răspuns to “C. S. Lewis. O viață (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: