C. S. Lewis. O viață (4)

c-s-lewis-o-viata-180

C. S. Lewis – O viață – Alister McGrath, Neword Press, Arad, 2015, 450 p.

“… i-a scris două scrisori lui Greeves, explicându-i întâmplările din acea noapte și însemnătatea lor pentru propriile sale reflecții asupra credinței. În prima scrisoare, datată 1 octombrie [1931], Lewis îi comunică lui Greeves efectul dicuţiei din seara respectivă, nu şi conţinutul ei:

Tocmai am trecut de la credinţa în Dumnezeu la credința fermă în Cristos – creștinism. Voi încerca să îți explic altădată. Discuția lungă pe care am avut-o cu Dyson și Tolkien a cântărit mult.

Fireşte că Greeves s-a arătat foarte interesat să afle mai mult despre această evoluție neașteptată. Lewis i-a oferit o descriere amănunțită a întâmplărilor din seara respectivă în următoarea sa scrisoare, din 18 octombrie. Lewis i-a explicat că impedimentul său îl constituia neputința sa de a înțelege “în ce fel viața și moarta Cuiva (oricine ar fi) de acum 2.000 de ani ne-ar fi de vreun ajutor aici și acum.” Incapacitatea lui de a înțelege acest fapt l-a poticnit pe Lewis “pentru mai bine de un an”. Era dispus să accepte că Cristos ne oferă un bun exemplu, însă nu era pregătit să meargă mai departe de atât. Lewis a înțeles că Noul Testament propune o perspectivă total diferită, folosind termeni precum ispășire sau jertfă pentru a evidenția adevărata semnificație a ceea ce s-a întâmplat. Însă aceste exprimări, mărturisea Lewis, i se păruseră a fi “ori prosteşti ori scandaloase”.” (p. 161)

Un răspuns to “C. S. Lewis. O viață (4)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: