CĂRȚI (19): Partea nevăzută decide totul

partea-nevazuta

Partea nevăzută decide totul – Horia-Roman Patapievici, Editura Humanitas, Bucureşti, 2015

Horia-Roman Patapievici: „Tot sensul vieții noastre poate fi gândit ca o aducere la vizibilitate, prin felul nostru de a vedea, a părții de nevăzut din lume şi din fiecare.

Fiecare dintre eseurile cuprinse în acest volum pune în lumină sau celebrează o formă de nevăzut. Nu este nevăzutul suprasensibil ori extrasenzorial. Nu e nimic mistic în nevăzutul de care vorbesc și nimic mistagogic în felul în care îl invoc. Nevăzutul nu e o opțiune. Nevăzutul este aici, lângă noi, în noi, ca un dat inconturnabil al lumii și al naturii noastre. Suntem în el predați lui cu totul, așa cum suntem predați apei, când ne scufundăm, ori aerului, când ne regăsim respirația.

Singularitatea condiției noastre constă în faptul că partea nevăzută, în viața noastră, decide totul, în situația în care singurele dovezi ale nevăzutului de care depindem stau în văzutul după care fugim, ori de care fugim, ori pe care îl pierdem.”

Anca Manolescu: „Toată această carte… e o demonstraţie riguroasă a primejdiei de a ne transforma în obiecte în lipsa atenţiei pentru „partea nevăzută care decide totul”. Dar a defini criza înseamnă totodată a trezi judecata, a trezi atenţia bine orientată.

Există cîteva trăsături prin care reflecţia lui H.-R. P. este – aici ca şi în toate scrierile lui – cu totul aparte în peisajul gîndirii româneşti actuale.

E vorba, întîi, despre precizia neînduplecată a gîndului, despre ascuţimea ştiinţifică cu care sînt tratate lucrurile. Temele filozofice, lucrurile fine ale spiritului primesc o geometrică, perfect tăiată caracterizare. Fără a-şi pierde seva vitală, fără a cădea în abstracţiuni inofensive, fără a-şi diminua încărcătura de adevăr. H.-R. P. face apel la acea virtute a matematicii pe care o preţuia Simone Weil, cea de care s-a slujit un Nicolaus Cusanus pentru a tematiza realul articulat cu Unul. Astfel înfăţişate, lucrurile spiritului îşi arată densitatea, realitatea tare.

E vorba apoi despre regăsirea rudeniei între temele religiei şi preocupările fundamentale ale ştiinţei şi ale filozofiei, despre convergenţa lor către un nord al sensului. Principiile, modelele, cercetările din matematică ori din fizică – aşa cum le înfăţişează H.-R. P. – nu oferă doar analogii pentru realităţile spirituale; sînt vectori către ele, strădanie de a pătrunde metodic în nevăzutul realului, în adîncimea lui. „Cine a pierdut dimensiunea profunzimii, şi a pierdut şi religia”, spune el undeva, socoteşte că „tot ce e profund ţine neapărat de religie.” În schimb, „cînd sistemul de valori e viguros, valorile au profunzime şi în afara religiei” (p. 263). Iar a regăsi vechea continuitate între cunoaşterea religioasă şi cunoaşterea ştiinţifică înseamnă nu numai a recupera implicitul spiritual al ştiinţei. Înseamnă totodată a scoate religia din zona limitată, cvasi privată unde a aşezat-o vremea noastră. Înseamnă a regăsi colegialitatea căilor de sondare a realităţilor care întemeiază sensul, care ne întemeiază.”

Postări din seria CĂRȚI

Dicționarul comunismului
100 de alimente pentru o viață sănătoasă
Ecranul global
Arhipelagul Gulag
Numele trandafirului
Don Quijote de La Mancha
Şi totuşi Biblia are dreptate
Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste
Omul recent
Mcdonaldizarea societății
Citadela
O mie nouă sute optzeci și patru
Frații Karamazov
Secolul martiriului
Creştinism, pur şi simplu
Fahrenheit 451
Dicționar – 1000 de cuvinte scrise cu cratimă
Comunismul cu rele și rele

Un răspuns to “CĂRȚI (19): Partea nevăzută decide totul”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: