Constantin Adorian (4)

constantin-adorian-180

Constantin Adorian: un lider baptist român vizionar – Daniel Marius Mariș, Teodor-Ioan Colda, Carmel Print, Arad, 2015, 192 p.

“Imediat după Unirea de la 1 decembrie 1918, în primăvara anului 1919, Constantin Adorian a făcut un turneu prin Transilvania cu scopul de a-i mobiliza pe frați în vederea înființării unei Uniuni a tuturor baptiștilor din România Mare. Astfel:

Printr-un lung schimb de scrisori între Constantin Adorian, Radu Tașcă, Vasile Berbecar și Teodor Sida, s-a căzut de acord asupra faptului că era mai potrivit să se deplaseze Constantin Adorian în Buteni decât să vină ardelenii la București. […] Adorian urma să plece pentru a vizita toate comunitățile baptiste din întreaga Țară Românească, Transilvania, Bucovina, Banat și Basarabia, cu scopul de a discuta și ajunge la o înțelegere cu frații noștri conducători asupra modalităților în care se vor putea organiza și strânge relațiile dintre comunitățile noastre. (Alexa Popovici, Istoria baptiștilor din România 1856-1989)

El a fost primul președinte al Uniunii Baptiste din România, ales la Congresul întrunit la Buteni în 1920 (funcție pe care a avut-o până în anul 1925), înainte chiar de ridicarea Mitropoliei Ungrovlahiei la rang de Patriarhie, când Biserica Ortodoxă Română devine autocefală (1925).” (p. 53-54)

Publicitate

Un răspuns to “Constantin Adorian (4)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: