Alin Cristea către Daniel Mitrofan (decembrie 2007)

Daniel,

Nu e vorba de cine e mai bun ca altcineva. Nici de CV. Am destule de posibilităţi de afirmare în spaţiul public. Chestiunea esenţială rămîne cea de responsabilitate. Fiecare trebuie să ne înţelegem responsabilitatea. Să acţionăm cu responsabilitate.

Aş putea să-mi afişez comentariile în alte locuri (ceea ce voi face, într-o anumită măsură, cel puţin în revista confesional@), aş putea să comentez, mai mult sau mai puţin liber, pe blogul meu.

Totuşi, am ales să fac (mai întîi) comentariile aici. Din mai multe motive. În primul rînd, cum am avut ocazia să-ţi comunic într-un alt contex, apreciez demersul tău (acum adaug că nu apreciez dimensiunile exagerate pe care le ia uneori) şi sînt unul care îmi exprim solidaritatea cu tine şi cu cei care contribuie la clarificarea unor chestiuni din istoria evanghelicilor din România. (Asta nu înseamnă deloc că nu îmi voi exprima opinii critice. Solidaritate nu înseamnă loialitate sau mercenariat ideologic.) Cu alte cuvinte, mi-aş dori ca măcar unii să vadă comentariile mele afişate aici şi ca un omagiu. Nu scriu oriunde, oricum, orice. Şi eu trebuie să-mi gestionez cu atenţie timpul şi energia.

În al doilea rînd, îndrăznesc să susţin că promovez spiritul de dialog (chiar şi cu oponenţii), cred că avem mare nevoie de spaţii de dezbatere (chiar dacă trebuie să plătim un anumit preţ pentru prezenţa în spaţiul public). Nu sînt interesat în primul rînd să ies onorabil din discuţie (în 40 de ani nu s-au spus atîtea minciuni despre mine cîte s-au spus în ultimul an, care s-a nimerit să fie şi cel mai dureros din viaţa mea), ci sînt interesat în primul rînd să discut. Mă interesează mai puţin cine cîştigă o polemică, mă interesează în primul rînd să avem dezbateri. Nu sîntem în situaţia să facem mofturi. Avem nevoie de dezbateri ca de aer.

În al treilea rînd, prin prezenţa mea aici, cu comentarii, cred că pot încuraja focalizarea asupra unor IDEI, nu asupra unor oameni. Am destulă experienţă în polemici ca să ştiu că nu trebuie să acord prea multă atenţie unor exprimări defectuoase (uneori jignitoare) şi trebuie să am grijă de IDEE (ca de un copil), să nu se împiedice, să nu fie nebăgată în seamă, să i se ofere palier de creştere şi înflorire.

Nu în ultimul rînd, îmi plac foarte mult oamenii (chiar dacă mă dezamăgesc sau mă rănesc), şi citesc comentariile lor de pe bloguri sau liste de discuţii nu doar ca să prind IDEILE (Francis Schaeffer spunea că bătălia se dă la nivel de IDEI), ci şi ca să simt pulsul a cît mai multor fiinţe umane.

Aşadar, sînt un vizitator conştiincios (al mai multor bloguri, ca să nu mai vorbesc că sînt primul care am oferit o listă cu 60 de bloguri evanghelice în vară şi o altă cu peste 100 în toamnă) şi un cititor avizat (din cîte ştiu, sînt singurul care am scris despre cartea ta).

Desigur, resimt plăcere cînd mi se acordă atenţie, dar resimt plăcere şi cînd acord eu altora.

Reclame

Un răspuns to “Alin Cristea către Daniel Mitrofan (decembrie 2007)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: