Alin Cristea (decembrie 2007): Precizări (de Sărbători)

Precizari (de Sarbatori)

In 26 noiembrie am observat ca nu mai pot sa postez pe Grupul de discutii Divanul crestin, asa ca am trimis un email lui Daniel Branzei, intrebindu-l: Am fost exclus de pe Divanul crestin?

Am primit urmatorul raspuns:

“N-as spune exclus, ci doar lasat sa se lamureasca pe direct cu celalalt pe durata unei luni.
Regret ca a trebuit sa ajungem la aceasta masura. Convenisem dintru inceput sa nu ducem pe lista discutii prea personale, mai ales in situatia unui conflict.”

La aproape o luna de la masura punitiva fac urmatoarele precizari:

1. Eu nu am primit nici un mesaj prin care sa fiu anuntat de o asemenea masura.

De aceea l-am si intrebat apoi pe Daniel Branzei: “Si mie cind aveati de gind sa-mi spuneti?” N-am primit raspuns la aceasta intrebare.

2. La intrebarea mea “Care e celalalt? Acum sint vreo… 3!” nu am primit nici un raspuns.

Asadar in aceasta luna n-a putut fi vorba de vreo… lamurire intre mine si… “celalalt”.

3. Am mai pus si urmatoarele intrebari: “Cind… convenisem? Care… inceput? Asa memorie scurta aveti, ca sa nu va aduceti aminte motivul pentru care am vrut sa ies de pe lista? Acolo nu au fost discutii PERSONALE? Nu eram eu, ca si in cazul altor liste, dezamagit ca moderatorul nu intervine?”

Nu am primit raspuns la nici una dintre intrebari.

Asadar, masura luata e… fara functionalitate. E (precum alte astfel de masuri… “pastorale” din viata reala) psihologica, cel mult.

Cea mai mare problema a listelor de discutii (si a blogurilor) e lipsa moderarii (si, apoi, cind se intetesc discutiile, masurile exagerate, subiective, fara explicatii si fara respectarea vreunei proceduri).

4. Din raspunsul lui Daniel Branzei ar reiesi ca nu am fost exclus. Ba am fost. Desi puteau fi aplicate alte masuri intermediare. Si puteau fi luate in ianuarie, de exemplu, cind le-am solicitat, la adresa altcuiva.

Lucrul acesta imi aduce aminte de situatia mea de la Providenta, acum doi ani pastorul marioneta se fisticea in fata cuiva ca as fi exclus PINA la adunarea generala (acelasi concept de excludere “pe o perioada”, bineinteles hotarire nestatura si irationala); apoi nu am fost anuntat decit DUPA doua luni, PRIN POSTA, FARA ca biserica sa hotarasca asa ceva, nici nu stia ce se intimpla, iar in timpul asta cei din comitet ma salutau cu… PACE!

Ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat!

Ba s-a intimplat!

Daniel Branzei a fost nedrept fata de mine, ceea ce i-am comunicat, dar nu binevoieste sa rezolve PE DIRECT aceasta chestiune cu… “celalalt”, adica cu mine. De data asta se stie cine e… “celalalt”.

5. Tot referitor la moderare, desi grupul este caracterizat ca “Spatiu de discutii si dialog rezervat romanilor baptisti care adera la o eticheta crestina corespunzatoare”, moderatorul Daniel Branzei a permis inscrierea si accesul la postari (si mesaje din arhive, bineinteles) a cel putin unei persoane care nu era baptist, cel care trimitea cu numele Arhitectura, care declarase pe o alta lista de discutie ca ma va urmari pe 26 de liste. (In scurt timp insa, dindu-si arama pe fata, Arhitectura a fost exclus.)

Nici acum nu cred ca toti membrii grupului sint baptisti…

6. La aproape o luna dupa ce Marius Cruceru a solicitat retragerea (“de pe acest blog”?!?! – Patratosu e hiper-interconectat, ca de obicei, si nu stie intotdeauna pe ce patrat din Second Life se afla) – “Solicit moderatorului retragerea de pe acest blog. voi incerca sa imi fac singur unsubscription. Daca nu reusesc, rog moderatorul sa intrerupa accesul meu la grup.” (23 noiembrie) – inca mai e membru al grupului Divanul crestin.

Nici el n-a… reusit sa isi faca singur unsubscription (!), nici moderatorul n-a… reusit sa-i intrerupa accesul (!). Dragutii de ei…

Ce sa facem, astfel de pastori avem, cu astia defilam… Neclaritati, nereusite, nedreptati, neostoiri…

7. Daca chestiunile de mai sus sint legate mai ales de grupul Divanul crestin, urmatoarea chestiune este IMPORTANTA pentru mine, si anume, sa fac urmatoarea precizare:

Mesajul Perplexitate (23 noiembrie) nu contine cuvintele mele, ci pe cele ale lui… Marius Cruceru. Cu asa ceva m-a blogoslovit cind am iesit de pe lista “Cuvinte la schimb” in vara. Eu doar am schimbat numele listei si am pus, in loc de Cuvinte la schimb, Divanul crestin. Aveam de gind sa dau aceasta explicatie imediat ce se mai trezea unul sa ma ia la rost pentru… tonul meu (care era de fapt al lui Marius Cruceru). Oricum, se putea vedea ca nu era stilul meu in acel mesaj. Cine voia sa vada.

Stam in fata Sarbatorilor. Am trimis acest mesaj la vreo 20 de persoane, care au postat mesaje in acest an pe lista Divanul crestin (care iarasi e inerta, parca ar fi al unor batriniori care joaca o partida de sah 3-4 ore pe o banca in parc).

Sper ca, daca pastorii isi pot tine predicile de sarbatori fara sa le tremure inima ca au chestiunii nerezolvate cu mine sau cu altii, macar citiva dintrei voi vor reusi sa se priveasca in oglinda constiintei si sa-si aduca aminte ca din meniul sarbatorilor fac parte si ierburile amare.

In ultimii ani, eu m-am dus sa discut PE DIRECT (cum se tot face mare caz) cu Marius Cruceru, Gheorghe Padure, Vasile Tiplea, Emil Bartos, Silviu Tatu si altii. Cred in confruntarea directa, in aproape orice forma.

Sint insa si situatii PUBLICE (precum exagerarile la adresa mea, care uneori ajung minciuni de-a binelea – Ioan Pop e meserias aici, ultima traznaie despre mine e ca as fi prezentat cartea “Cultele din Romania intre prigonire si colaborare” la TVR Cultural!) in care chestiunile ramin totusi publice si trebuie rezolvate public.

Sau cel putin confruntate public.

Nu stim citi magi au ajuns la iesle, dar stim ca au fost… calauziti! Pina si smintitul de Irod stia asta!

Sarbatori feri(ci)te!

Alin Cristea

PS. Cind cititi pe blogul lui Marius Cruceru sau pe blogurile lui Daniel Branzei despre “prietenul Alin Cristea”, nu uitati ca si asta e tot o… neclaritate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: