Alin Cristea (octombrie 2007): Cei care spun tîmpenii

Cei care spun timpenii sint… oameni, din rasa mea umana, intr-un fel mult mai apropiati de mine decit cei care scriu vorbe memorabile si capodopere.

Am reflectat nu de putine ori asupra acestei chestiuni: cum ajung oamenii sa spuna timpenii? Am gasit 3 categorii de cauze (pina acum):

1. Oamenii spun timpenii din neatentie (oboseala, neglijenta, indisciplina, incompetenta).

Multe sint timpeniile care rezulta nu ca urmare a unui tip de logica (defectuoasa), ci ca rezultat al unei exprimari esuate, al unei lipse de disciplina in folosirea cuvintelor, al oboselii pur si simplu.

2. Oamenii spun timpenii din partizanat.

Fiind foarte concentrati asupra unei chestiuni (de tip ideologic in general – cine e cu Base sau de ce se leaga cineva de Bush sau psihologia galeriilor de suporteri la fotbal), resursele rationale, psihologice si chiar fizice se cheltuiesc cu repeziciune pe o astfel de conectare cu descarcare rapida de energie.

3. Oamenii spun timpenii din lipsa de exercitiu abstract.

Aici as include si lipsa de exercitiu rational. Logica nu e o materie indragita de elevi (ajungi cind exista aceasta materie) si nici sahul nu se practica pe scara larga precum jocul de table sau batutul mingii in fata blocului.

Dar, mai mult, daca ne gindim la faptul ca Dumnezeu este Fiinta nevazuta, Persoana care trebuie conceputa in mod abstract (intr-un anumit sens il putem numi, cu piosenie, Timpenia Absoluta, adica Cel care submineaza orice reprezentare fizica, asa-zisa logica a lucrurilor nevazute) si ca ne putem apropia de El doar prin timpenia noastra (Doamne, ce ne iubesti, copii timpiti ce sintem), nicidecum prin realizarile noastre, atunci e mult mai evident ca ochii nostri nu prea sint indreptati COTIDIAN spre cele ce nu se vad, ci spre cele se vad.

Logica noastra e una atit de umana, si atit de… proasta..

Marian Tarangul: “Ce ascunde inteligenta? (…) Inteligenta ascunde prostia; dar nu orice fel de prostie, nu prostia izolata in prostia ei momentana, ci anume acea prostie care sta mereu in spatele inteligentei. Dar inteligenta nu ascunde aceasta prostie ca sa se fereasca de ea (asa cum face prostia inteligenta), ci se ascunde de ea insasi acolo in spate, unde prostia sta si asteapta sa sprijine inteligenta, asa cum intunericul ilumineaza locul luminii. Prostia este datul primar, arcul de elasticitate si punctul de pornire la care trebuie sa revina mereu orice pornire a inteligentei. […] Cind zicem ca orice om se naste prost intelegem acum ca in aceasta prostie care se manifesta la nasterea fiecaruia este intiparita tocmai inteligenta impersonala a speciei, pe fondul careia si de la care pornind se poate ridica inteligenta fiecaruia, ca fiind proprie celui ce o are. Asadar, prostia, care e lipsita de inteligenta proprie, daca poate asculta de fondul ei de prostie, care ‘in fond’ e memoria a tot ce poate transmite inteligenta omeneasca, asculta chiar de felul in care specia omeneasca s-a dezvoltat prin specificul ei inalienabil ca inteligenta omeneasca. Prostia deci este lipsita de inteligenta in sensul propriu, individual, marginit la propria persoana a fiecaruia, al inteligentei; dar prostia nu este lipsita de inteligenta, in sensul impersonal, larg si universal al inteligentei.”

Dar, cum spune Saint-Exupery, sufletului omului trebuie sa se cuprinda in ceva, nu poate suporta nemarginirea cerului instelat, are nevoie de o citadela. Ne ocupam cu “geometria” in cele mai nebanuite actiuni ale noastre, dar sintem mult mai putin arhitecti, sa facem, din pietre, catedrale si astfel oamenii sa dobindeasca, prin insiruirea inspirata de pietre, sentimentul evlaviei.

Asadar, aceasta pendulare intre concret si abstract e una deosebit de importanta, atit pentru a ne intelege umanitatea, cit si pentru a ne intui… caracterul extra-terestru al fiintei umane.

 

Un răspuns to “Alin Cristea (octombrie 2007): Cei care spun tîmpenii”

  1. Alin Cristea Says:

    Reblogged this on Romania Evanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: