Alin Cristea (septembrie 2007): Scandalul Cruceru – Tuţac (doină pătrăţoasă de înghiţit cu întreruperi)

Scandalul Cruceru – Tuţac

(doină pătrăţoasă de înghiţit cu întreruperi)

Marius Cruceru a făcut ce-a făcut şi i-a reuşit un scandal. Convingerea mea e că de mult aşteapta.

În faţa mea a pierdut simpatia pe care i-am acordat-o o dată cu cu “blagoslovirea” lui Bastrix.

Acum a venit momentul să-i acord simpatia lui Nelu Tuţac (pe care doar l-am văzut, doar o singură dată, la o conferinţă media la Timişoara, toamna trecută).

(Apropo, Nelu Tuţac are vreun copil, care să scrie pe blogul lui Marius Cruceru: “tăticul meu nu e aşa”?)

Ieri trimisesem un mesaj (de avertizare) lui Marius Cruceru şi pe grupul Confesionala, dar am greşit adresa scriind confesionala@yahoo.com

Iată mesajul:

„Cruceru ar fi bine să se roage şi să citeasca Scriptura, nu să arunce cu noroi.”

http://patratosu.wordpress.com/2007/09/28/gafa-de-comentatori-e-tare-de-tot/#comments

M-am racorit putin, va’s’zica acum stii si tu cum e sa pui in dezbatere un subiect si IMEDIAT cineva sa apeleze la celebra formula noroioasa.

Imi inghit rinjetul si zic, serios, ca mare pacat e ca iti consumi energia in astfel de intepaturi la adresa lui Tutac. In conditiile in care in consiliul Uniunii e rectorul Talpos!!!

Si e mare pacat ca incurajezi cateii tai sa latre, uita-te cum se da in spectacol de citeva saptamini dr. dr. Corneliu Simut, mai ales acum, ca a renuntat la exercitiul ciinesc pe Bastrix.

Probabil va trebui sa reiau ciclul Tintar-armasar, sa arat cum exagerezi, precum in cazul lui Pustan (si al altora, in care sint inclus si eu), dar nu te apropii deloc de maharii care fac prostii mult mai mari decit Tutac.

Ca sa nu mai vorbesc ca fooooarte usor uiti din ce mediu faci parte, in care Negrut si frate-sau mari poame sint.

Cum ramine cu minciunile lor? Nu le dezbate nimeni?

Toate-s vechi si noua-s toate.

Alin

Aşadar, astăzi citim pe blogul Pătrăţosului mare-titlu-mare:

Poziţia pastorului Nelu Tutac faţă de cele întîmplate

Păi pardon… aceasta este ceea ce spune Marius Cruceru despre poziţia lui Nelu Tuţac.

Pastorul Marius Cruceru nu îl crede pe pastorul Nelu Tuţac.
De ce noi l-am crede pe pastorul Marius Cruceru?
Pastorul Marius Cruceru spune că a argumentat că Nelu Tuţac a minţit.
Eu nu m-am lăsat nici o clipă convins de aceste argumente.

Ce poezioară a ieşit… Dar… n-are rimă. Şi nici nu putem spune că are rimă… albă. Iar de rimă… neagră încă n-am auzit.

Oricum am lua-o, unul (dacă nu amîndoi) din cei doi pastori a făcut-o de oaie.

Nasol moment!

Încă de anul trecut scriam pe blogul americanului absolvent la Universitatea Emanuel că pe baptiştii / evanghelicii din România îi aşteaptă momente grele.

(Sora Viorica, eu zic că, deşi mult aduce, nu doar cu vorba bună se rezolvă lucrurile…)

Dar, mai întîi, să mă bucur.

Cum de ce?

Păi nu se mai poate pune de data asta în cîrca mea că aş fi zis ceva de pastori, de lideri, de baptişti, de evanghelici etc.

De data asta un pastor baptist zice de un alt pastor baptist. Amîndoi din Consiliul Uniunii. La a cărui recentă adunare cică au mers destul de bine lucrurile.

(Am spus eu că Marius Cruceru e un alter ego al meu – avem în comun mai multe pasiuni: baptiştii, cărţile, teologia, chitara, Internetul.)

Aşadar, Pătrăţosul nu a putut rezista ispitei de a folosi blogul său pentru a lansa atacul la adresa actualei conduceri a Uniunii Baptiste. Ba aş zice că e la adresa cuibuşorului timişorean care s-a format în timp ce Oradea se ciondănea cu Bucureştiul. (Şi eu care credeam că pe la Sibiu o să ia naştere…. a treia cale. Pesemne, Gigi Dobrin o fi fost destul de încîntat de vicepreşedinţia din ultimii ani ca să îl mai tenteze o altă variantă.)

Marius Cruceru ne spune acum şi ce vorbeşte la telefon. Hm!

Nu am văzut la comentarii ca cineva să abordeze punctul 4: “Consideră că, dacă am descoperit ceva, trebuia să îl confrunt întîi telefonic înainte de a da lucurile în vileag. Nu este creştineşte şi de bun simţ ce am făcut eu.”

Păi da!

Şi chiar cînd sînt date lucrurile în vileag, nu există comisii de disciplină?

Tare mi-e teamă că Pătrăţosul a vrut să-l însemneze pe Nelu Tuţac în public, înainte de a-şi încheia activitatea de bloger în octombrie.

A, Marius Cruceru e, la Comunitatea din Oradea, vicepreşedinte cu misiunea, nu cu… pastorala. Să-l consilieze atunci vicepreşedintele cu pastorala, Gheorghe Pădure. Ha-ha-ha! Doamne-ţi mulţumim că nu şi-a făcut Pădure blog, c-atunci să vezi cum mai spurca Internetul cu exemple din pastorala lui!

Suspectă este ieşirea în public a dr. dr. Corneliu Simuţ (aşa a scris dr. în litere Marius Cruceru, aşa scriu şi eu). După ce s-a antrenat pe blogul lui Bastrix, acum iese cu tot mai mult curaj în spaţiul public:

“Ce chestie! Lucrez de mai bine de zece ani (Marius de si mai multi) cu tot felul de manuscrise, carti si articole in manuscris, teze, lucrari de toate soiurile etc., dar inca n-am vazut o coincidenta (!?) ca cea despre care scriem de vreo trei zile incoace. Adica, eu inca n-am pomenit ca trei oameni diferiti sa scrie la fel (fara pauza intre punct, virgula, doua puncte etc. si cuvantul imediat urmator), iar al patrulea, adica pastorul Tutac, sa scrie si el tot la fel! Apoi, ce chestie din nou!, secretarele scriu un al patrulea sau al catelea document, care poarta aceleasi insemne/greseli stilistice/dactilografice. Concluzia fireasca e, dincolo de posibilitatea unei coincidente de-a dreptul extraterestre, ca secretarele si-au asumat identitati tainice si au scris pe blogul lui Marius ca sa-l apere pe pastorul Tutac. Unde mai pui si ca greseala stilistica incriminata (lipsa pauzei intre punct, virgula etc. si cuvantul imediat urmator) este extrem de rara (eu unul n-am vazut asa ceva in doua lucrari din generatii aflate la cativa ani distanta intre ele; iata ca acum vedem aceeasi greseala in patru documente, dintre care cel putin trei (interventiile pe blogul lui Marius) au fost scrise la intervale foarte scurte de timp (cel scris de pastorul Tutac fusese scris cu cateva zile mai inainte). Asta da coincidenta metaistorica, paranormala si transcendenta!

Presedintele cultului – martor! Cineva mi-a zis (nu spun cine) ca, in cazul de fata, mai bine il lua ca martor pe Domnul Isus (nu ma puneti sa explic de ce).

Intrebarea lui Marius de la sfarsitul consiliului, smechereasca?! Adicatelea, il intreaba omul o chestie care tine de respectarea statutului cultului, iar asta e o chestie smechereasca? Si atitudinea pastorului Tutac, de incalcare a statutului nedemisionand din partid etc., cum e? Duhovniceasca? Doamne pazeste!

Mie nu-mi vine sa cred ca fr. Talos i-a spus ca poate ramane in consiliul judetean cu conditia sa se retraga din partid. Una la mana: e nevoie de statutul PD sa vedem ce si cum. Sa ramana in consiliu cum? Independent? Doi la mana: desi nu bag mana-n foc, e de domeniul penibilului sa-i fi spus fr. Talos una ca asta. Parerea mea. Si chiar daca i-ar fi spus, de cand avem nevoie de specialisti in drept canonic/bisericesc ca sa ne spuna ce e duhovnicesc si ce nu? Credeam ca Scriptura e suficienta. Dar asta-i alta treaba.

Care sunt sansele ca pastorul Tutac sa NU fi scris cele trei interventii pe blogul lui Marius si nici documentul scris, zice-se, de secretare? Nu stiu, dar eu zic sa consultam un statistician. Ne-ar rade-n nas.”

Şi tot acolo, încă un comentariu:

“La urma urmelor, putin imi pasa daca pastorul Tutac a scris sau nu cele trei interventii pe blogul Patratosului plus documentul cu care au fost comparate, desi e prea de tot sa nu fie una si aceeasi persoana. Dar asta-i alta treaba. Imi pasa, insa, de faptul ca nu si-a dat demisia din PD si e inca, la patru luni de la Congres, consilier judetean. Cu alte cuvinte, a calcat statutul, indiferent de ce i-a spus sau nu Vasile Talos.”

Ăsta baptist! Statutul şi numai statutul! Indiferent de ce a spus sau nu Vasile Taloş.

(Observaţi că nu e o chestiune doar între Marius Cruceru şi Nelu Tuţac? Eforturile lor au de a face chestiunea: ce fel de oameni conduc Cultul Baptist, nu-i aşa? Doară nu se lasă conducerea pe mîna oricărui fel de oameni, nu?)

Dar ce expresie a găsit dr. dr. Corneliu Simuţ: “coincidenta metaistorica, paranormala si transcendenta!”

Să luăm o pauză de 10 secunde de contemplare a expresiei!

Aşa.

Dacă cumva e cineva care mai crede că Marius Cruceru nu e şmecher, eu, Alin Cristea, depun mărturie: Marius Cruceru e şmecher. (Ca şi mine, de altfel, cînd îmi epuizez metodele obişnuite.)

Aşadar întrebarea lui Corneliu Simuţ (despre întrebarea şmecherească a colegului său Marius Cruceru) e pentru… ochişori micuţi, fără amplitudine raţională sau spirituală. Doar copilandrii crescuţi la curtea Emanuelului înghit astfel de chestii, pînă cînd apucă o vacanţă – două mai lungi prin alte părţi şi mai au ocazia să audă nişte opinii argumentate despre… şmecheriile emanueliste.

Şi o fi lucrat Corneliu Simuţ (şi Marius Cruceru) “cu tot felul de manuscrise, carti si articole in manuscris, teze, lucrari de toate soiurile etc”, dar de departe se vede că ştiu mai puţin să facă faţă în spaţiul public.

Mai întreabă dr. dr.: “De cand avem nevoie de specialisti in drept canonic / bisericesc ca sa ne spuna ce e duhovnicesc si ce nu? Credeam ca Scriptura e suficienta.”

Of, of…

De cînd avem nevoie de dr. sau dr. dr. ca să ne spună ceea ce e de bun simţ şi ce nu?

Întoarcerile astea din condei…

E regretabil că un ultraşcolit precum Corneliu Simuţ se lasă prins în astfel de comentarii… (Intervenţiile sale o dată cu cele ale Pătrăţosului mă fac să mă întreb dacă nu e o acţiune comandată de păpuşarul-şef, Paul Negruţ? Şi, ca de obicei, mă întreb ce rol joacă în toată această acţiune eminenţa cenuşie Doru Hnatiuc?)

Iată că nu la mulţi ani după ce tînărul Marius Cruceru s-a lăsat prins în mrejele politicianismului baptist, un alt tînăr alege cam acelaşi drum.

Dar nu numai ei ies şifonaţi din acest scandal, ci pastorii baptişti în general. Ar trebui ca cei în cauză – cel puţin Marius Cruceru şi Nelu Tuţac – să cînte o lună în fanfară, să vadă ce dureri de urechi au cînd sar tromboanele (şi tuba). Aşa ne dor şi pe noi urechile cînd auzim ce auzim.

Iată doina pătrăţoasă (Foaie verde de trifoi, ăştia, Doamne,-s tot cu noi):

“Am fost mintit patru luni.
Am fost mintit la Consiliu
Am fost mintit pe blog
Am fost mintit la telefon.”

Un răspuns to “Alin Cristea (septembrie 2007): Scandalul Cruceru – Tuţac (doină pătrăţoasă de înghiţit cu întreruperi)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: