Alin Cristea (iulie 2008): Un apel la echilibru

Domnule David, mesajul pe care l-aţi început adesîndu-vă mie este, de fapt, unul generalist. Ar fi interesant de discutat despre evenimentele şi fenomenele trecute sau prezente din spaţiul confesional neo-protestant. Pentru asta trebuie făcute eforturi de monitorizare, analiză, evaluare şi prezentare conform fiecărui mediu mai mult sau mai puţin public unde au loc diverse dezbateri.

Nu pentru că nu aş fi ştiut am scris ce am scris, ci tocmai pentru că cunosc destule. S-ar putea ca niciunul din cîţi aţi scris comentarii să nu fi pătimit cîte am păţit eu.

Totuşi, grila de evaluare a evenimentelor şi fenomenelor este cu totul alta decît comentariile pripite şi isterice pe care Laurenţiu Balcan le îngăduie pe blogul lui.

Pe de altă parte, cum se va schimba stilul comentariilor, dacă nu le sancţionăm?

Iată cîteva exagerări apărute în comentarii:

– Fratii astia chiar au o alta Biblie sau au luat-o razna
– Penticostalismul a ajuns o religie doar pe hartii
– Biserica penticostala din Romania in multe aspecte nu mai are nimic de a face cu religia crestina a Bibliei
– Mi se pare o aberatie tot ce se intampla la cult

Aceste afirmaţii exagerate nu contribuie la iniţierea sau cultivarea unei polemici benefice. Pînă şi în comentarii unii recunosc că s-au enervat şi au scris astfel de comentarii.

Tot din comentarii se poate observa sentimentul neputinţei care îi face pe unii să folosească un spaţiu public precum blogul (lui Laurenţiu Balcan) în mod psihologic, nu logic, şi nicidecum teologic.

Laurenţiu Balcan însuşi afirmă: “anonimii nu pot schimba nimic”. Probabil aici e partea cea mai dureroasă a acestui (ne)caz: prea mulţi anonimi comentează. Sau: prea mulţi se simt anonimi!

Poate la o altă postare ajungem şi la subiectul delicat despre cum transformă ghetoul evanghelic persoanele în anonimi.

Nu sînt de acord cu concluzia lui Laurenţiu Balcan: “Am observat ca multi comentatori sunt prieteni cu Viorel si asta imi confirma ca sustinerea lui este obiectiva.”

Tocmai faptul că au intervenit prieteni şi rude transformă discuţia într-o dispută.

(Desigur, puteau interveni şi fără să-şi declare relaţiile de prietenie sau rudenie, dar spiritul în care intervin deformează palierul polemicii.)

Sînt obişnuit cu astfel de discuţii mai mult sau mai puţin polemice, de pe liste de discuţii şi bloguri. Ca şi în alte dăţi, îmi exprim dezacordul cu comentariile pripite şi isterice, şi, în acelaşi timp, speranţa ca astfel de incidente din spaţiul virtual să ne dea de gîndit, să ne ajute să fim mai moderaţi în următoarele discuţii şi, mai ales, să nu uităm, NICIODATĂ, că biserica e a lui Hristos şi El o va prezenta în faţa Tatălui fără zbîrcituri.

Nu am afirmat niciodată că astfel de discuţii ar fi inutile. Însă de multe ori am afirmat că trebuie să învăţăm să purtăm discuţii, trebuie să acordăm mai multă atenţie argumentelor decît sentimentelor care ne încearcă atunci cînd citim opinii diferite decît cele la care ţinem atît de mult.

Şi, desigur, trebuie să învăţăm să construim. Acest lucru devine tot mai dificil de învăţat în condiţiile în care se înmulţesc numărul comentarilor indispuşi, nervoşi, isterici, slobozi la gură, cărora li se face greaţă (luaţi o lămîie şi scutiţi-ne de vomă).

Nu obosesc să mai fac încă un apel pentru discernămînt, adresîndu-mă cu simpatie atît administratorului acestui blog, cît şi vizitatorilor lui. Biblia e plină de cazuri şi necazuri, dar nu o folosim pentru a tot povesti despre cît a curvit David sau cît de şmecher era Iacov. Există ceva care transcende aceste necazuri şi propovăduim că Biblia e Cuvîntul lui Dumnezeu, care pătrunde pînă în cele mai profunde straturi ale fiinţei noastre.

Să îi acordăm deci cinstea cuvenită lui Dumnezeu pentru această glorioasă transformare a terestrului în extraterestru şi să ne întrebăm fiecare care ne e locul şi rostul în planul pe care Divinitatea l-a alcătuit înainte de întemeierea lumii.

Acum Eutihii de la etaj pot să scoboare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: