http://www.facebook.com/marius.cruceru
Intervenția lui Marius Cruceru e… absolut pătrățoasă.
Referindu-se la unul dintre cei mai cunoscuți baptiști / evanghelici români, Iosif Țon, cu formula „individ absolut toxic”, Marius Cruceru, decan (sic!) la Facultatea de Teologie a Universității Emanuel din Oradea, dă dovadă de o lipsă elementară de prestanță publică. Despre nici o PERSOANĂ umană n-ar trebui un pastor / decan / profesor să vorbească AȘA.
Vorba lui C.S. Lewis – „Nu folosi cuvinte prea mari pentru a defini subiectul. Nu spune „infinit” când poți spune „foarte”; Astfel n-o să-ți rămână cuvinte pentru a defini ceva cu adevărat infinit.” – se potriveşte de minune şi în cazul Pătrăţosului.
Într-o societate civilizată, Marius Cruceru ar fi trebuit să-și dea demisia din funcția sa din pricina acestor cuvinte pripite pe care le-a lansat în spațiul public.
Într-o societate civilizată, oricine spune așa ceva riscă un proces pentru calomnie. Nu contează cine cîștigă procesul, ceea ce contează e că un astfel de proces subminează credibilitatea instituției al cărei exponent este împricinatul.
Șefii lui Marius Cruceru, binecunoscut pentru campaniile sale calomnioase la adresa unor pastori baptiști, ar trebui să îi atragă atenția în mod serios. Asta dacă, desigur, nu cumva Marius Cruceru e agreat în cercurile emanueliste pentru astfel de șarje mediatice.
Motivul pe care îl invocă Marius Cruceru – Elena Veche e violată în public! – pentru intervenția sa bădărană e cu totul pueril, avînd în vedere antecedentele sale de-a lungul anilor în legătură cu Iosif Țon, dar și cu alții.
Ca să fie pătrățoșenia pătrățoșenică de-a binelea, Marius Cruceru răspunde unui comentariu: „Eu sînt caustic, da. Așa cum soda caustică curăță alte toxine.”
ÎNTOTDEAUNA Marius Cruceru a stat prost la replici scurte. Şi, aşa cum aminteam cu alte ocazii, Marius Cruceru e interesat de metaforă, dar nu de poetic.
Dacă ar fi un comentator onest al gafelor publice produse de pastorii baptiști, atunci Marius Cruceru ar trebui să-l sancționeze pe Viorel Iuga pentru versurile lipsite de poeticitate pe care le-a azvîrlit sub nasul enoriașilor imediat după ce a fost ales președinte la asociația bisericilor baptiste.
Se înșeală amarnic Pătrățoșenia Sa crezînd că ne convinge cu explicațiunile pe care le dă în noua sa producție pe blog:
mariuscruceru.ro/2015/06/20/triumful-ignorantei-tupeului-sau-a-tupeului-ignorantei-dumnezeu-crede-si-spera-in-tine-un-exercitiu-de-violare-a-elenei-antice/
După cum Marius Cruceru nu poate uita că Iosif Țon i-a zis „pui de securist”, nici cititorii lui Marius Cruceru nu vor uita că l-a numit pe Iosif Țon „individ absolut toxic”.
Degeaba se semnează INDIVIDUL „Prof. (univ.) dr. Marius David Cruceru, Decanul Facultății de teologie baptistă din cadrul Universității Emanuel din Oradea,absolvent de limbi clasice, Limba și literatura greacă, limba și literatura latină…”, dacă în titlul postării sale nu face… acordul gramatical. :))))
Graba strică treaba! :)
Degeaba avertizează: „Atenționare: text mai lung, un pic tehnic, comentariile vor fi moderate. Da, acest text este un atac la persoană în măsura în care Pavel și Ioan ne dau exemple de întîmpinare a învățătorilor care aduc învățături false.”, cînd ne-a dat atîtea exemple de-a lungul anilor de cum poate un pastor / profesor/ decan să fie în public rău, gălăgios, bădăran, inexact…
În postarea sa nu amintește formula grețoasă de pe Facebook. Dacă și-ar fi cerut scuze pentru ACEA formulă, poate că mai avea rostul dezbaterea la care s-a pornit Pătrățosu pe blog – cică în legătură cu… elena antică.
Că Iosif Țon ar face greșeli la 80 de ani – ceea ce trebuie dovedit, nu doar trîmbițat de Cap Pătrat – e cu mult mai puțin trist decît faptul că Marius Cruceru, la 44 de ani, e la fel de pătrățos cum ne-a dovedit an de an.
În contextul actual, nu faptul că Iosif Țon ar recidiva – ceea ce Cap Pătrat nu dovedește, ci doar zbiară – este relevant, ci faptul că Marius Cruceru recidivează.
Cică s-ar ocupa de o chestiune… tehnică.
Pe dracu!
Marius Cruceru foloseşte o chestiune ca PRETEXT pentru emfaza lui. Nu despre chestiunea din greacă discută domnul profesor, ci despre… Iosif Țon.
Marius Cruceru reintră în circuitul de tabloidizare caracteristic multor bloggeri evanghelici români. GUGUŞTIUCII o să fie în culmea extazului… :)
Zice Pătrățosu: „Scriptura ne îndeamnă să ne uităm nu la începutul carierei, nici la mijlocul ei, ci la finalul de carieră spirituală a unui om.”
Oare aşa să fie accentul textului (în context) precum îl tot apasă Marius Cruceru de atîția ani?
Și nu ÎȘI citește textul și lui însuși?…
Dacă Marius Cruceru e îngrijorat de… „implicațiile teologice grave”, cum se face că numai Iosif Ţon reuşeşte să-l scoată din sărite? La alții nu a găsit crucerianul descrăvățos… implicații teologice grave? Dar MINCIUNILE și dezinformările, dacă nu au grave implicații TEOLOGICE, totuși, nu au implicații GRAVE pentru… „viața evanghelică din România”? Cum rămîne cu MINCIUNA lui Doru Hnatiuc, pe baza căreia i-a fost retrasă lui Lucian Ciupe ordinarea de pastor?
Dacă Marius Cruceru crede că Iosif Țon „i-a dus ușor pe cei care aveau cu greu acces la informație în anii 70-90, crede că și acum se poate la fel”, mă întreb cum de nu îşi dă seama că în 2015 sîntem, similar, într-o cu totul altă epocă decît cea a Pătrăţosului şi nu mai poate să ne ducă aşa uşor cum a făcut-o în anii aceia?
Pepenii lui Marius Cruceru au ajuns atît de pătrățoși încît să nu mai aibă luciditatea de a conștientiza că Alin Cristea e specialist atît în cazul Iosif Ţon cît şi în cazul Marius Cruceru și că pot produce texte peste texte prin care să contrabalansez în blogosfera evanghelică noua ofensivă a Pătrățosului?
Să fi uitat deja Marius Cruceru ce a zis la un moment dat ciracilor săi? – Nu are rost să mai continuați. 2-0 pentru Alin Cristea.
Există o diferență mare între contextul de atunci și cel de acum – lipsa polemicilor. Atunci certurile dintre Pătrățosu și Rotundu, la vedere, aveau totuși miza dezbaterii, ba chiar și pe cea relațională.
ACUM Pătrățosu își scrie textele și nu mai e dispus să suporte incomoditatea replicilor celor care au alte opinii decît ale sale. Și, mai ales aici pierdem toți, replicile care conțin INFORMAȚII, nu doar opinii.
ACUM voi scrie, și eu, în pseudosolitudine, texte.
ACUM va trebui să reiau, la rece, munca de cercetare a multelor texte și replici din blogosfera evanghelică, să aduc iar în atenția publică gafele Pătrățosului și alor lui, în loc să am, la cald, șarje de replici pe terenul oponentului…
Reflexul resentimentar al lui Marius Cruceru e imens și are IMPLICAȚII GRAVE în lumea evanghelică.
Prin formula sa de pe Facebook, Marius Cruceru e echivalentul evanghelic al fostului ministru care a trebuit să-și dea demisia pentru că s-a referit la o chestiune PUBLICĂ cu cuvinte precum „copii golani şi neveste curve”.
Iosif Ţon e o chestiune PUBLICĂ. Atît pentru baptiştii români, cît şi pentru evanghelicii români.
Solicit demisia lui Marius Cruceru din funcţia de decan al Facultăţii de teologie baptistă din cadrul Universităţii Emanuel din Oradea şi a oricărui INDIVID care va vorbi în public cu termeni de genul „ABSOLUT TOXIC” la adresa oricui.
Un doctor în filologie TREBUIE să facă efortul de a se exprima moderat şi semnificativ, o persoană aflată în posturi de conducere în instituţii confesionale cu atît mai mult.
În definitiv, titlul postării lui Marius Cruceru, care voia să se refere la Iosif Ţon, de fapt se referă la el însuşi – decanul și-a dat încă o dată măsura tupeului.
Mă tem că nu i se va ierta niciodată, avînd în vedere deficitul de mizecordie al mediului evanghelic românesc.
Nu în ultimul rînd, a ne îndrepta atenția spre sfîrșitul viețuirii înaintașilor noștri devine un act catartic, chiar și pentru Marius Cruceru. De ce nu își îndreaptă atenția spre eroii baptiști cărora le-au putrezit deja oasele?
Iosif Țon e încă bine mersi. Din cîte am văzut, Marius Cruceru e tot mai negru la față…
26 iunie 2015 la 15:52
Foarte bun articolul! Reda o viziune concreta şi corecta asupra aspectelor si persoanelor vizate!
Cruceru a vorbit foarte urat despre fratele Iosif Ton.
Nu stiu exact unde e problema lui. In teologia lui sau in practica pe care ma rog, o practica. Daca tine de teologie, e foarte grava, dar daca tine de practica e la fel de grava.
Imposibil sa nu fi in stare sa deosebesti pe cei ce sunt ai Domnului de cei din lume. Din moment ce esti nascut din nou si Insusi Duhul adevereste cu duhul ca suntem copii ai lui Dumnezeu, cum sa faci asa confuzii intre un slujitor al Domnului ca fr Iosif Ton si un eretic?
Si eu am sesizat in predicile lui Cruceru niste aberatii dar pentru asta nu-l consider eretic. Desi in raport cu ce afirma fr Iosif Ton, alea chiar erau inepţii (pacat ca nu mi le-am notat).
Fara sa ma laud, eu am nevoie de exact 10 minute ca sa stau de vorba cu cineva, si-ti spun sigur daca e mantuit, pagan, eretic, ateu, calvinist si mai ce vrei. Bineinteles ca-l intreb pe respectivul.
Nu poate fi decat imaturitate spirituala ca dupa ce auzi o marturie ca cea a fr Iosif Ton, susţinuta şi bazata pe Scriptura, sa mai afirmi ca e eretic, sau ca trebuie exclus! Ma tot mir de atata ineficienta ca sa nu spun incompetenta in a clasifica pe cineva.
Alin Cristea ai o imagine foarte buna de ansamblu asupra mediului evanghelic actual. Din articole se observa fluiditatea în limbaj, usurinta in exprimarea literara, cunostinte si cultura generala, teologica, un simt foarte bun de observaţie cu privire la anumite aspecte, persoane (pe care l-am mai observat şi in alte articole pe care le-ai scris).
Cred ca ai putea deveni mult mai accesat pe blog si mult mai acceptat in comunicare de evanghelici, daca ti-ai cizela putin limbajul. Ai articole foarte pertinente si competenta in descrierea şi prezentarea problemelor, incidentelor etc. Totusi numarul de comentatori cred ca este mic, in comparatie cu cel care ar putea fi. Si asta pentru ca multi se tem ca-i vei repezi, sau ca cine stie ce cuvinte le vei adresa. Daca ai incerca sa te limitezi la crestinul din tine, si sa nu-ţi mai lasi gura sa se adreseze cu un limbaj necrestinesc ca al celor din jur, intr-un cuvânt, daca ai evita injuraturile ca cea de mai sus, din articolul tau, si poate si alte injurii adresate comentatorilor, cred ca ai avea un cuvânt mult mai greu si valoros in fata evanghelicilor si un numar de vizitatori mult mai mare.
Scuze ca ti-am spus asa de direct, am riscat sa ma repezesti, dar cred ca depui o munca enorma si un timp la fel de enorm, e o lucrare de valoare, dar rezultatul muncii nu e fructificat îndeajuns.
Mulţi nici nu-ţi intra pe blog, de teama sa nu-i oripilezi cu exprimari neadecvate.
26 iunie 2015 la 15:58
Mi-as dori sa vad un dialog superb, interesant si productiv intre doi oameni ai lui Dumnezeu, chiar de pe pozitii adverse, dar care stiu sa argumenteze opiniile, parerile diferite, descoperirile si incredintarile diferite cu respect, maturitate spirituala, in mod academic si duhovnicesc.
Trebuie sa recunosc ca pana in prezent fratele Iosif Ton vorbeste singur intr-un astfel de dialog. Pentru ca n-are cu cine sa converseze la nivelul lui.
25 iunie 2018 la 21:33
A republicat asta pe RoEvanghelica.