Constantin Adorian (6)

constantin-adorian-180

Constantin Adorian: un lider baptist român vizionar – Daniel Marius Mariș, Teodor-Ioan Colda, Carmel Print, Arad, 2015, 192 p.

“În cea de-a treia decadă a secolului al XX-lea, Alexa Popovici amintește de existența a 3 perioade de persecuție: prima, între 1920-1921; a doua, între 1923-1924; a treia 1925-1927. Constantin Adorian a fost expus în calitate de preşedinte al Uniunii Baptiste la toate complicaţiile survenite din pricina ostilităţilor manifestate faţă de credincioşii baptişti. […]

Viziunea administraţiei Statului Român în privinţa libertăţii religioase era una anacronică. Pe de-o parte se garanta libertatea de exerciţiu a cultului baptist, dar, pe de alta, s-a impus ca anumiți vorbitori, îndeosebi cei de peste hotare, să primească aprobarea ministerului pentru a putea predica în biserici. Bazat pe informații minimale, se poate totuși deduce că România, în marea ei majoritate, nu era pregătită să îmbrățișeze o viziune modernă și transparentă în domeniul libertății religioase. Din acest punct de vedere mișcarea baptistă din România a fost una avangardistă, provocând intelectualitatea românească să reflecteze la realitatea multicoloră a creștinismului în lume, în Europa, dar și în România. Cercul ortodox trasat în conștiința națională a românilor era exclusivist, intolerant și se evidenția printr-un aspect hidos pentru lumea occidentală, dar și pentru românii neortodocși care se vedeau străini la ei acasă. Unii membri ai clerului sugerau și cum ar trebui persecutați “sectanții”:

Frați preoți! Oriunde vedeți adventiști, baptiști sau alte lighioane de soiul acesta, uzați de metoda d-nei Sandală Matei, adică trântiți-le în cap cu Biblia în toate limbile pământului și fiți siguri că i-ați și convertit. Nu uitați însă să aveți și jandarmul lângă voi, ca să le mai dea și el cu arma în spate când se arată grei de cap și nu înțeleg sau se fac că nu înțeleg metoda subtilă și eficace a d-nei Sandală Matei. (A.T. Costin, “O nouă metodă de convertire la ortodoxism”, Farul Mântuirii, Anul IX, No. 15/16, București, 1 și 15 august 1928, 10, apud. N.N. “Ultima metodă misionară, Glasul monahilor Nr. 162 (1928)).” (p. 70-73)

Publicitate

Un răspuns to “Constantin Adorian (6)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: