Dumbrava minunată (100)

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„Daca la Dumbrava in aceasta saptamana nu s-a intamplat nimic deosebit, nu inseamna ca activitatea de ingrijire a bolnavilor a incetat sau ca ritmul in care se lucreaza a fost mai putin intens. Zilele s-au scurs ca de obicei, nefiind marcate de nimic semnificativ si iesit din comun, asta neinsemnand insa ca durerea unora a fost mai putin mica sau ca bolnavii cu afectiuni psihice au fost mai „cuminti”, mai linistiti sau mai responsabili de actiunile lor.

Cu toate acestea, ne bucuram ca printr-un gest mic si fara costuri mari am putut aduce stralucire si bucurie in viata unei femei bolnave si abandonate. In urma cu 11 ani , singurul fiu i-a luat toti banii cu care urmau sa cumpere o casa si a plecat, fara sa mai primeasca vreo veste de la el. Dupa doi ani petrecuti pe strazile din Oradea, S. Maria a suferit un atac cerebral, a paralizat si a fost trimisa la Dumbrava.

De atunci, s-au scurs noua ani, timp in care nimeni n-a vizitat-o vreodata iar ea a ramas tintuita in pat fara posibilitatea sau speranta ca isi va mai reveni. In urma cu cateva saptamani stand de vorba cu ea, mi-a spus printre altele ca in 26 iunie va implini 65 de ani. M-am gandit atunci ca va fi o deosebita ocazie pentru noi, ca vom avea oportunitatea si privilegiul de a-i aduce acel plus de culoare si bucurie de care vorbesc de atatea ori. Asa ca vineri la ora pranzului m-am prezentat in camera ei cu un tort comandat special pentru ea.

Ce sa va spun! Nimic nu se compara cu bucuria ce te incearca atunci cand vezi pe cineva fericit, zambitor si cu ochii in lacrimi de bucurie in urma unui gest pe care l-ai facut. Cat de adevarate sunt cuvintele ca „e mai ferice sa dai decat sa primesti”! Tortul l-a impartit cu toti ceilalti nouasprezece bolnavi din casa respectiva, facand astfel o sarbatoare din acea dupa+masa linistita de vara.

Din pacate, insa, timpul nu a avut atata rabdare si cu A.D.: Dupa trei ani in care a locuit la noi dupa ce fusese evacuat, a decedat fiind inmormantat in coltul de cimitir alocat celor necajiti si fara familie. Da, viata la Dumbrava se scurge uneori plina de evenimente si momente interesante, alteori calma si fara zgomot, lasand totusi sa razbata prin timp licarirea sperantei, a luminii si a unui rasarit care va preceda o noua zi, poate mai frumoasa si mai plina de culoare.

Avand in vedere linistea de care vorbeam, am ales ca dupa multa vreme, sa-mi petrec sfarsitul de saptamana vizitand prieteni dragi din Maramures si Bistrita Nasaud, astfel ca ieri seara n-am mai avut nici timpul si nici posibilitatea de a va tine la curent cu cele intamplate. Pana saptamana viitoare, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Scriptum, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: