Dumbrava minunată (101)

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„Pe langa momentele de bucurie si satisfactie de care avem parte zi de zi, uneori ne confruntam si cu situatii dificile, fara solutii viabile la indemana, silindu-ne astfel sa „inventam” metode si moduri de a „rezolva” problema. Uneori iese, alteori nu. Imaginatia sau ingeniozitatea noastra e limitata, asa ca de multe ori rezultatele nu ies cum ne-am fi asteptat. Ba mai mult ies foarte prost, uneori pentru noi alteori pentru cei din jur.

Si in aceste zile, a trebuit sa luam decizii cu privire la unul din bolnavii psihici, decizii care au rezolvat situatia doar pentru cateva ore ca apoi sa fim din nou in situatia de la care pornisem de fapt. K. Z. sufera de schizofrenie si locuieste la noi de vreo trei ani. Uneori e linistit si nu creeaza probleme de nici un fel, alteori pleaca si se intoarce dupa cateva zile flamand, slabit si plin de mizerie. Uneori ne suna politia din Salonta, Oradea sau Arad sa mergem sa-l aducem acasa, alteori se duce la spital si se aseaza acolo pana ce acestia ori ne suna sa-l recuperam, ori ni-l trimit acasa cu ambulanta.

Tot in aceste zile au mai fost adusi doi bolnavi de la Arad si Oradea pentru a primi ingrijire, tratament si adapostul de care au nevoie. F. D. este din Slatina, are doar 31 ani si sufera de schizofrenie paranoida. Mama i-a murit cand l-a nascut iar de tata nu stie nimic. A fost preluat de o cresa, apoi de o casa de copii din judet unde a locuit pana la 25 de ani. Lipsit de grija si dragostea parintilor, neavand de la cine primi sfaturi si indemnuri pentru viata, crescand printre straini, lipsit de acel cadru familial de care avea atata nevoie, a realizat ca de fapt e singur pe lume si nimanui nu-i pasa daca traieste sau moare, daca e fericit sau daca sufera.

Intrebat daca poate sa povesteasca ceva frumos din viata lui a raspuns ca nu are asemenea amintiri. In ultimii cinci ani a ingrijit animale si a muncit pentru mancare si adapost. Odata cu trecerea timpului, boala s-a agravat ajungand astfel in diferite spitale din Timisoara, Arad sau Oradea de unde ajungea apoi din nou in strada. Fara certificat de nastere sau carte de identitate, cu „domiciliul” in alt judet, nu se incadreaza sau mai bine spus nu indeplineste conditiile necesare pentru a fi in atentia institutiilor din Bihor.

Si totusi, fiind bolnav, are nevoie de ingrijire si tratament si mai mult de atat, de un loc unde sa-si plece capul. Desigur, are nevoie de supraveghere si cu siguranta nu suntem noi cei mai in masura sa-i acordam tratamentul si ingrijirea necesara. Avand in vedere insa ca nu are unde se duce, ca strada nu-i va oferi niciunul din lucrurile de care are nevoie , suntem „siliti’ de situatie sa incercam a-i fi de folos, asigurandu-i strictul necesar aratandu-i totodata ca ne pasa de el, ca-i suntem alaturi in aceasta perioada grea a vietii lui. Spunea de altfel ca niciodata nu s-a simtit iubit, ca uneori era depresiv si dorea sa moara, neavand motive pentru care ar fi vrut sa traiasca. Initial l-am cazat la casa din Rapa dar voi face cumva sa-l aducem in Dumbrava pentru a fi aproape de noi creindu-ne avand astfel posibilitatea de a-i arata dragostea, compasiunea si atentia de care are atata nevoie.

Asa cum spuneam de atatea ori, unii se bucura si au parte de ajutorul oferit de noi pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, dupa care incearca intr-un fel sau altul sa-si croiasca un drum in viata. Pentru altii insa Dumbrava e „capat de linie”, cum a fost si in cazul lui M.V. care in aceasta saptamana si-a sfarsit alergarea fiind inmormantat in cimitirul din sat.

Avand in vedere nevoile mereu in crestere, si ma refer in special la afectiune, mangaiere si speranta, vreau sa construim la Tinca, unde in toamna vor fi in jur de 60 de bolnavi, o capela, pentru ca in fiecare duminica acestia sa poata participa la un timp de inchinare, indiferent de religia, credinta sau confesiunea din care fac parte. Despre aceasta voi relata mai multe in saptamana viitoare. Pana atunci, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Scriptum, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: