Răspuns pentru Rodica Boțan (3)

Deși titlul postării poartă numărul 3, de-a lungul anilor au fost numeroase replici prin care am răspuns dezinformărilor și MINCIUNILOR pe care Rodica Boțan le-a afișat pe blogul ei, dar și în comentarii pe alte bloguri, la adresa mea.

Unele dintre replicile mele de acest fel, nu doar pentru Rodica Boțan, ci și pentru alții, se găsesc în lunga listă a postărilor de la rubrica DEZ-MINȚIRI. Numai în anul 2010 am avut peste 30 de astfel de postări – vezi: Dez-Mințiri (34/2010).

În prima postare cu acest titlu Răspuns…, din 21 decembrie 2009, răspunsul meu are 9 puncte:

Răspuns pentru Rodica Boțan

Iată situația de acum:

În 8 iulie 2015, Rodica Boțan a menționat faptul că ar avea 400-500 pagini citite pe zi (cit are de obicei blogul meu).

În aceeaşi zi am contestat faptul că ar fi vorba de o astfel de medie zilnică a blogului Rodicăi Boțan:

Atenție la dezinformările de pe blogul „Pe gînduri” – 8 iulie 2015

Am indicat faptul că, din monitorizările mele a blogurilor evanghelice (cu peste un anumit număr de vizualizări), rezultă pentru blogul Rodicăi Boțan o medie de circa 150 vizualizări pe zi în 2014 (iar numărul de vizitatori e mai mic).

În 9 iulie, Rodica Boțan a scris o altă postare, intitulată PENTRU OMUL DE SERVICIU… ALIN CRISTEA!!!.

În această postare, Rodica Boțan recunoaște: „…m-am pronuntat ca am 400-500 de cititori pe zi. Trebuia sa scriu ca am intre 400-500 de pagini de blog citite pe zi.”

De asemenea, Rodica Boțan a afișat statistici din care rezultă că în 8 iulie a avut 638 de vizualizări (pageviews).

Aşadar, pentru chestiunea de interes public, putem spune că s-a făcut un pas important: Sîntem MAI atenţi la faptul că există o diferenţă între numărul de VIZITATORI și numărul de VIZUALIZĂRI.

Dar Rodica Boţan nu a tratat chestiunea în discuție, ci a folosit-o ca pretext pentru o nouă rundă de defăimări la adresa mea.

Pînă și titlul postării era lipsit de de bun simț – numele Alin Cristea este asociat cu eticheta OM DE SERVICIU.

Cu altă ocazie, aceeași Rodica Boțan mă numea polițistul blogosferei evanghelice, răspunsul meu a fost că sînt PRIMARUL blogosferei evanghelice sau MOGULUL blogosferei evanghelice.

În repetate rînduri, Rodica Boțan a încercat să reducă distanța dintre noi, în ceea ce privește nivelul intelectual, pregătirea academică, cultura generală, activitatea confesională, dinamica prezenței publice, responsabilitățile în spațiul public sau alte aspecte de acest fel, prin glumițe (de prost gust) și prin comentarii incompetente, inconsistente și, din nefericire, bădărane.

Nu îmi amintesc să-mi fi propus vreodată să i le trec cu vederea. Nici Rodicăi Boțan, nici altora, indiferent de gen, vîrstă, statut social, cas(t)ă sau piscină…

Eu nici nu am amintit numele ei în scurta mea postare, ci am abordat o chestiune o rubrică care indică dzinformările de pe blogurile unor evanghelici.

Rodica Boțan: „Oricum, greseala mea a fost ca am scris „cititori”, si nu „pagini”… am scris la lucru, la repezeala. Multumesc ca m-ai atentionat.

Puteai insa sa o faci mai frumos, ca un gentleman – ai preferat sa fii insa badaranul de serviciu ca de obicei. Felicitari! Ce e al tau… e greu de negat. Nu te intrece nimeni la grosolanii!”

Cred că e evident, şi din titlul postării, şi din conţinutul postării, şi din STILUL postării, că Rodica Boţan mă întrece, de departe, la grosolănii. (Că eu aș fi grosolan, resping categoric. Sînt sever, sînt, uneori dur, dar nu grosolan.)

Stilul de adresare directă, pe care îl practică Rodica Boțan, are sens în anumite contexte polemice directe, dar aici nu e cazul. Eu nu obișnuiesc să polemizez direct cu Rodica Boțan, nici cu alții care scriu MINCIUNI despre mine.

În schimb, obișnuiesc să identific centrele de autoritate – administratorii blogurilor și ai conturilor Facebook, pentru a acționa public conform responsabilităților ACESTORA. Ei sînt cei responsabili pentru toate comentariile care apar în spațiul public pe care îl administrează.

Folosind pretextul replicii mele SCURTE, Rodica Boțanscoate de la naftalină un repertoriu de acuzații la adresa mea, cărora le-am dat replică PUBLICĂ în numeroase rînduri de-a lungul anilor.

1). Faptul că Rodica Boțan menționează că Alin Cristea „s-a inscaunat singur ca Mogul al blogosferei evanghelic” reprezintă o dezinformare.

După cum am arătat în mai multe rînduri, atunci cînd eu am inaugurat rubrica Mogulii blogosferei evanghelice, în august 2009, aceștia erau în număr de 4.

În ultimii ani, din diverse motive, 3 dintre ei au abandonat activitatea… specifică.

Așadar, dacă cineva vrea să rostească adevărul ȘI NUMAI adevărul, nu e de ajuns să spună că Alin Cristea s-a înscăunat singur ca Mogul al blogosferei evanghelice.

Apropo, CINE ar fi trebuit să-l înscăuneze?

Chestiunea care ar trebui ridicată în astfel de situații e cu totul alta – Mogulul chiar acționează precum un mogul? Sau ar trebui să-l numim altfel?

În cazul celorlalți 3, activitatea lor în declin i-a exclus, în mod natural, din rîndul Mogulilor blogosferei evanghelice.

Dar, MAI MULT, am indicat la un moment dat și faptul că ALTCINEVA, un comentator, m-a numit mogul.

Nu continui cu detalii, întrucît aici nu asta e discuția.

Discuția e despre cum evanghelicii folosesc părți din adevăr, în interes propriu.

2). Rodica Boțan: „Alin Cristea, care s-a inscaunat singur ca Mogul al blogosferei evanghelice si care, cred eu, nu are nici somn , nici liniste, nici serviciu cu ore fixe si raspunderi ca tot omul… si se crede responsabil cu… responsabilitatile altora…”

Rodica Boţan crede PROST. Cumplit de PROST!

Am şi somn, am şi linişte.

Dar am şi responsabilităţi.

La 1 iulie 2015 am lansat revista electronică România Evanghelică, care este, din cîte ştiu eu, un proiect unic în mediul confesional evanghelic românesc.

Am mai avut o astfel de iniţiativă cu ani în urmă, am editat 8 ani revista electronică Confesionala.

Nu mă aştept ca Rodica Boţan să facă efortul să se gîndească ce responsabilităţi are editorul unui astfel de proiect, în condiţii vitrege, cel puţin financiare, dar şi relaţionale, precum sînt cele din România (evnaghelică).

Diverse aspecte ale vieții mele din ultimele 2 saptămîni m-au făcut să amîn puțin și apariția revistei și pe hîrtie, ceea ce este, din punctul meu de vedere, o chestiune secundară față de existența revistei în mediul virtual (mai amplă, fie și dacă luăm în considerare posibilitatea YouTube-urilor).

Așadar, responsabilități în plus.

Ca să fie clar, pentru bătuții în cap precum Rodica Boțan, eu m-am înscăunat EDITOR, și cu anii în urmă, la revista Confesionala, și acum, la revista România Evanghelică.

Dacă așteptăm înscăunarea din partea unor oficilități sau instituții confesionale, asta va avea loc la… Paștele cailor!

Dar, și fără să am aceste responsabilități actuale, aveam destule din perioada de dinainte de iulie 2015.

Amintesc, de exemplu, cele 8 ediții ale Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice. Pentru secțiunea Blogul Anului am acordat un premiu de 80 de cărți.

Dar și dacă nu mă ocupam de aceeastă separare a apelor – doar unele bloguri evanghelice sînt valoroase, interesante, dinamice, pe cînd o droaie sînt mediocre și submediocre – tot aveam destule alte responsabilități.

De mai mulți ani am colaborări cu edituri evanghelice (din Oradea) și promovez cărți din acest spectru confesional. Am prezentat cîte 10 citate din multe zeci de cărți, probabil din peste 100.

Cum numai Alin Cristea face așa ceva (la acel nivel) în mediul confesional evanghelic, acest aspect al activității publice a lui Alin Cristea implică RESPONSABILITATE. Nu intru în detalii.

3). Mențiunea Rodicăi Boțan că Alin Cristea nu are „serviciu cu ore fixe si raspunderi ca tot omul” este una din măgăriile de soi cu care m-a atacat de-a lungul anilor, fiind una din „piesele de rezistență” ale corului detractorilor lui Alin Cristea.

Alte „piese de rezistență” sînt în legătură cu anumite cuvinte pe care le folosesc (intenționat) UNEORI și în legătură cu faptul că sînt divorțat (ce mai contează, pentru acești gogomani, faptul că nu eu am divorțat, ci soția mea?).

Mă întreb ce ar fi schimbat, în chestiunile ridicate de Rodica Boțan (și alții), faptul că eu aș fi avut „serviciu cu ore fixe si raspunderi ca tot omul”?

Nu mă interesează acum răspunsul la această chestiune.

ACUM mă interesează să afirm, RĂSPICAT: Alin Cristea nu e un om… ca tot omul. Orice s-ar zice despre Alin Cristea, există un punct comun al afirmațiilor care se fac despre el: Alin Cristea e DEOSEBIT. E… special.

Eu mi-aș dori să se spună despre mine că sînt harnic, de exemplu. Dar prea puțini apucă să zică lucrul ăsta, stînd gură cască văzînd cîte proiecte pentru beneficiul public am în derulare și în ce ritm…

De asemenea, aș vrea să fie remarcat apetitul meu pentru RELAȚIONARE. Un aspect fundamental al proiectelor mele este relaționarea, nu doar informarea. Dar, iarăși, mulți comentatori neavizați și/sau rău intenționați nu iau în seamă tocmai PRINCIPALELE caracteristici care mă definesc.

Deși chestiunea referitoare la „de ce nu are Alin Cristea serviciu, ca tot omul” e interesantă pentru chibiți, nu intenționez să consum timp aici în acest sens.

Doar voi spune ceea ce am menționat mai puțin în public, dar am mai spus unora, ultima dată duminică, că în 1994 am fost gazat la o mină din Valea Jiului (unde am lucrat 2 ani), am fost dus la spital, am stat o oră cu masca de oxigen.

De atunci, din ce în ce mai mult, am considerat că viața mea e PREȚIOASĂ și am dedicat-o altora.

Din acest punct de vedere, am avut și am o viață împlinită. Am făcut și fac ce vreau, ce îmi place, ce este de folos altora.

4). Rodica Boţan dovedeşte o gîndire extrem de mărginită. Astfel, dacă eu ofer (scurte) informații PENTRU COMPARAŢIE, Rodica Boţan găseşte în această chestiune că pentru Alin Cristea este „inca o sansa sa se laude”.

De asemenea, Rodica Boţan are o concepţie cu totul GREŞITĂ referitoare la… bucuriile mele:

„…iata si linkul la „articolul” cu care ma onoreaza blogul Romania Evanghelica (bucura-te, Aline, ca mai primesti citiva cititori si de aici!).”

Cum am menţionat şi cu alte ocazii, eu am posibilități MULT MAI AMPLE să mă laud.

Iar în ceea ce privește interesul pentru creșterea numărului de cititori, am indicat, în alte dăți, faptul că aș putea, relativ ușor, să cresc numărul de vizitatori pe blogul la care se referă Rodica Boțan: România Evanghelică – vezi postările din seria Învățăturile mogulului Alin Cristea către novicele Marinel Blaj. Alt nătăfleţ care s-a găsit să se lege de o astfel de chestiune referitoare la numărul de vizitatori.

5). Rodica Boțan transmite cititorilor săi cel puțin o MINCIUNĂ, în următoarele rînduri: „I-am lasat un comment – dar cum stiu ca dumnealui nu ingaduie alte opinii pe blogul sau blogurile lui (uite alt subiect de care poti sa scrii, Aline) am sa il pun aici.”

Am verificat comentariile înapoi pînă în data de 8 şi nu am găsit un comentariu din partea Rodicăi Boţan. Dar dacă era vreunul, nu aş fi avut nici o intenţie să-l afișez. Decît, eventual, ca… material didactic.

MINCIUNA pe care o scrie însă Rodica Boțan în aceste rînduri se referă la acuzația că eu nu aș îngădui alte opinii pe blogul sau blogurile lui.

Să facă bine Rodica Boțan să citească din comentariile pe care le-am afișat pe blogul România Evanghelică (de-a lungul anilor) și să bage bine la cap că Alin Cristea e cu totul altfel decît își „imaginează” paranoica Rodica Boțan.

Să dau un exemplu? De acum 2 luni?

„Ba alin crsitea, esti un idiot si un pacalici.”

6). În mai multe rînduri, Rodica Boțan s-a afișat ca fiind (bună) prietenă cu Aurelia Cristea din New York, sora tatălui meu. Și a amintit, de asemenea, în mai multe rînduri, că l-a avut la Petrila, în Valea Jiului, pastor pe bunicul meu, Gligor Cristea.

În urma acestei noi serii de vechi minciuni la adresa mea, am luat hotărîrea să scriu o scrisoare deschisă doamnei Aurelia Cristea și soțului ei, domnului Constantin Cristea (care și-a luat numele de Cristea cînd s-a căsătorit), o scrisoare pe care am amînat-o pînă acum, dar care se pare că nu mai poate fi amînată, mă refer la faptul că în familiile Cristea nu se admitea minciuna sub nici o formă, nici vreo încurajare a celor care practică minciuna.

7). Cum se întîmplă adesea pe unele bloguri evanghelice, nu doar postarea bloggerului conține dezinformări și MINCIUNI, ci comentariile pe care le permite să apară.

Iată ce scrie Marinel Blaj: „Îmi este din ce în ce mai greu să înţeleg cum de mai sunt oameni care apleacă… ochii (era să scriu urechea!) la atacurile acestui personaj bizar. Am luat de mult hotărârea să-l ignor total. Ştii de când, Rodica? De când a proferat tot felul de insulte şi ameninţări (inclusiv o scrisoare adresată comitetului bisericii din care fac parte!) şi, după mai puţin de o săptămână ne-am întâlnit „face-to-face” la un eveniment în Arad şi când s-a dovedit acel gen de laş care scrie ce-i vine în gând (şi, Doamne, iartă-l, că multe-i vin) când se află în spatele ecranului computerului, dar care nu are curajul să-ţi spună în faţă ce are de spus…
Aşa că… ascultă-mi sfatul: nu-l mai băga în seamă! El din asta trăieşte! Şi roagă-te pentru el. Are maaaare nevoie. În fond, şi pentru el a murit Domnul…”

UNU.

Nu este adevărat că Marinel Blaj a luat hotărîrea de a-l ignora total pe Alin Cristea doar din momentul apariției scrisorii menționate, din 17 februarie 2015:

Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Golgota din Arad

Iată ce menționam acolo: Marinel Blaj a solicitat anul trecut ca numele meu să nu mai fie pomenit pe blogul lui.

ASTA nu înseamnă hotărîre de a mă ignora total?

DOI.

Nu este adevărat că aș fi un laș, indiferent ce semnificație dăm acestui termen.

Marinel Blaj ori dă dovadă de ignoranță ori, mai rău, inventează la fel ca paranoica Rodia Boțan.

Sînt cunoscut și respectat (inclusiv de oponenți) ca unul care nu umblă cu vorba pe la spate (și nu face partidă), ci abordează chestiunile direct.

M-am ridicat în picioare și am solicitat seriozitate în întîlniri publice, precum Conferința Peniel Oradea, Întîlnirea Străjerilor Băile Felix, Biserica Baptistă Providența Oradea.

Cu ani în urmă, prima mea întîlnire cu Marius Cruceru a durat 6 ore. În urma unui mesaj amplu, am fost să-i spun că nu îi permit anumite lucruri, ca bărbat, iar ca creștin să îi spun ce am împotriva lui.

Impresia mea de-a lungul anilor a fost că Marius Cruceru a apreciat atît modul meu direct în care l-am confruntat cît și stilul meu public de confruntare.

Astfel că nu am fost mirat atunci cînd Marius Cruceru mi-a spus că, în contextul în care apăruse o scrisoare a unui grup de baptiști care conținea acuzații la adresa lui Paul Negruț parcă, le-a spus colegilor de la Emanuel: Nu Alin Cristea e în spatele acțiunii.

Cum de Marinel Blaj are tupeul să mă facă laș cînd eu am menționat în Scrisoare că sînt dispus să mă întîlnesc cu două persoane din conducerea Bisericii Baptiste Golgota în după-masa zilei în care urma să ajung în Arad?

Așadar, nu doar să mă întîlnesc față în față cu o persoană, ci față în față cu DOUĂ persoane!

Așteptările lui Marinel Blaj au fost PENIBIL de exagerate – cică ar fi trebuit să mă prezint în fața lui…

Dar eram la un eveniment!… Nu eram acolo ca să discutăm ceva noi doi.

Nu l-am cunoscut și nu intenționez să fac cunoștință cu el.

Nu am dorit să-l întîlnesc și nu doresc să-l întîlnesc.

Cum am menționat și în Scrisoare, dacă aş avea mai mulţi bani (și minte mai puțină), l-aș da în judecată pe Marinel Blaj pentru calomnie, întrucît administratorul unui spațiu public este responsabil pentru ce apare în perimetrul pe care îl administrează.

Iar pe blogul lui Marinel Blaj au apărut următoarele afirmații despre mine: „Asasinul evanghelic de Oradea este sustinut de forte obscure, ezoterice si platit de alte religii sa infiereze evanghelicii.”

Ar fi culmea să vreau să mă întîlnesc cu vreo om care permite să apară aşa ceva despre mine pe blogul lui!

Ceea ce mă interesează este să identific sursa de autoritate căreia mă pot adresa.

TREI

Nu este adevărat că eu aş scrie ce-mi vine în minte.

Dimpotrivă, mă disciplinez ZILNIC atît în ceea ce privește subiectele abordate cît și stilul în care le abordez. Multe texte ample, precum cel de aici, conțin numeroase linkuri, și pentru aceste texte ample trudesc ore!

Lui Marinel Blaj îi e ușor să folosească afirmații gratuite, false, la adresa mea, dar în cele din urmă e o chestiune de ignoranță.

Iată ce a scris bunul său prieten de joacă în spațiu virtual, Vindecătoru, despre stilul lui Alin Cristea:

„Analizele le face destul de tăios, rece şi calculat, extrem de concentrat şi cu simţ de răspundere în faţa posterităţii, meticulos şi corect, pînă la virgulă, încît te stafideşti citind stilul lui uscat.” (2010)

Sau: “Mie îmi place cum scrie Alin Cristea. Cred că am mai spus-o. Scrie alert, nu bate apa în piuă, este agresiv într-o lume cenuşie. Este colorat agresiv. M-aş plictisi fără el pe internet. Citesc pagina sa aproape în fiecare zi şi cred că poate să confirme că nu exagerez.”

PATRU

Nu este adevărat ce scrie Marinel Blaj, că aș fi adresat scrisoarea comitetului bisericii.

Iată cum începe scrisoarea mea:

Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Golgota din Arad

Domnilor, doamnelor,

Intenția mea a fost de a mă adresa conducerii Bisericii Baptiste Golgota din Arad, dar, cum am găsit în conducerea bisericii tocmai pe cel împotriva căruia depun plîngere, am fost nevoit să apelez la această formulă, pe care nu o agreez, dar care e necesară în anumite momente de cumpănă în istoria unor segmente social-confesionale.

Este vreo doamnă în comitetul bisericii Golgota din Arad?

CINCI

Cel mai grețos lucru, poate mai grețos și decît MINCIUNA, este ceea ce găsim la finalul comentariului lui Marinel Blaj pe blogul Rodicăi Boțan:

„.. ascultă-mi sfatul: nu-l mai băga în seamă! El din asta trăieşte! Şi roagă-te pentru el. Are maaaare nevoie. În fond, şi pentru el a murit Domnul…”

Am întîlnit NUMEROASE cazuri în care pocăiţii (tîmpiţi şi aroganți), ajungînd în situații în care nu mai știu ce să zică, ce să facă (a se citi: nu sînt pregătiți pentru spațiul public), o dau cu rugăciunea. NU ESTE BIBLIC! În Biblie rugăciunea (sau postul) nu sînt astfel de instrumente de dispreț pentru cei pe care îi desconsideră pocăiții tîmpiți și aroganți.

Cînd a intrat mîntuirea în casa lui, Zacheu nu și-a făcut program de rugăciune, ci program de COMPENSAȚII pentru cei pe care i-a năpăstuit.

Rodica Boțan și Marinel Blaj sînt exponenți ai unei categorii jalnice de pocăiți care nu doar că spun MINCIUNI despre alții, dar nici prin cap nu le trece că modelul biblic este ca, după recunoașterea MINCIUNILOR, să acorde compensații celor cărora le-au făcut rău.

Mogulitatea mea nu are nevoie să fie băgată în seamă de astfel de oameni. Dimpotrivă, ei au nevoie de astfel de oameni ca mine care consum din energia mea și din resursele mele pentru a menține direcția adevărului în spațiul public și să insiste pînă cînd, eventual, apare pocăința celor incriminați. După 3 ani, Vindecătoru și-a cerut scuze public pentru că pe blogul lui a afișat minciunile unei femeie la adresa mea.

Alin Cristea e cel care care l-a demascat pe Vindecătoru cînd a afirmat că la Ruginoasa au fost bătuți și băgați în spital peste 100 de baptiști. Da de unde! Au fost 9 și nu au fost băgați în spital.

Alin Cristea e cel care a contrazis CATEGORIC un comentator amețit care afirmase pe blogul lui Cristian Ionescu că liberalismul în teologie a început cu Karl Barth!… Păi tocmai Karl Barth e considerat cel mai important teolog al secolului XX pentru că a oferit o teologie care a subminat liberalismul teologic.

Alin Cristea e cel care a întrebat cum se poate ca ciorile să trăiască 300 de ani, precum afirmase Marius Cruceru? Pătrățosu a șters, șmecherește, un zero…

FINAL

Avînd în vedere recidiva lui Marinel Blaj, voi adresa o a doua scrisoare deschisă Bisericii Baptiste Golgota din Arad (pe care am amînat-o pînă acum).

Avînd în vedere cele de mai sus, aplic bloggerului evanghelic Rodica Boțan sancțiune pe viață.

Am mai aplicat astfel de sancțiune administratorului blogului Creștin Total, Nesimțitul Emanuel Iacob, începînd din 3 decembrie 2014 (ziua fetiței mele) și bloggerilor Marinel Blaj și Vindecătoru din 6 iulie 2015 (ziua mea).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: