Scrisoare deschisă către doamna Aurelia Cristea și domnul Constantin Cristea

1). Doamnă Aurelia Cristea,

În mai multe rînduri, Rodica Boțan s-a prezentat pe Internet ca fiind (bună) prietenă cu Aurelia Cristea din New York, sora mai mică a tatălui meu, primul din cei 6 copii ai lui Gligor Cristea.

Și a amintit, de asemenea, în mai multe rînduri, că l-a avut la Petrila, în Valea Jiului, pastor pe bunicul meu, Gligor Cristea.

Vă scriu pentru a vă aminti că în familiile Cristea nu se admitea minciuna sub nici o formă, nici vreo încurajare a celor care practică minciuna. Cel puțin eu așa am fost obișnuit să cred (pînă acum).

Cu nerușinare, Rodica Boțan a scris minciuni pe Internet la adresa mea de-a lungul anilor. Nu voi face efortul de a le mai menționa aici.

Nu vă cer să alegeți între Alin Cristea și Rodica Boțan.

Am ales eu deja, între adevăr și orice rudă a mea.

În ultimii ani, am aflat cu stupoare unele minciuni care circulă printre unele rude ale mele din California / Statele Unite.

Anul trecut îmi exprimam „uimirea”, pe Facebook, cum știu unii (precum rude din SUA) mai bine ce e în inima mea, în mintea mea și în puța mea. (Dar ce uimit am fost să citesc comentariul unei rude apropiate a dumneavoastră, care dădea de înțeles că i s-a întîmplat și lui așa ceva.)

S-ar putea să nu știți următoarea chestiune despre mine: În 1994 am fost gazat la o mină din Valea Jiului (unde am lucrat 2 ani), am fost dus la spital, am stat o oră cu masca de oxigen.

De atunci, din ce în ce mai mult, am considerat că viața mea e PREȚIOASĂ și am dedicat-o altora.

Din acest punct de vedere, am avut și am o viață împlinită. Am făcut și fac ce vreau, ce îmi place, ce este de folos altora.

Sînt cunoscut ca un om ALTFEL, în sensul că nu sînt interesat prea mult de lucrurile acestei lumi. Acum poate înțelegeți de ce, sînt deja într-un fel de voiaj între viață și moarte, conștientizez mai mult ca alții iminența morții.

Așadar, îmi pasă prea puțin de ce zic oamenii despre mine. Nu cred că vă puteți închipui în cîte feluri am fost numit cu batjocură – papagal, liliac, maidanez, rîmă, ebola blogosferei etc. Nu am amintit decît doar o parte din pătimirile mele.

Nu am ajuns la nivelul spiritual la care să mă bucur că se spun neadevăruri despre mine.

Fiind însă tot mai implicat în proiecte publice în legătură cu mediul confesional evanghelic românesc, sînt nevoit să țin cont de imaginea mea publică pentru a nu produce daune proiectelor care sînt în derulare, în beneficiul public.

Vă propun să luați în considerare faptul că nu e în discuție acum pregătirea mea academică, talentele mele muzicale sau de alt fel, nici chiar proiectele mele publice.

Acum e vorba despre adevăr și CUM au obișnuit familiile Cristea să fie dedicate adevărului.

Fiecare ființă umană e confruntată cu Adevărul în viață și, mai ales, DUPĂ ACEEA.

Mă prezint ca un om preocupat de adevăr și pretind că existența mea pe acest pămînt este dedicată adevărului.

Sînt oarecum mîhnit că am ajuns într-un astfel de moment în care să vă scriu o scrisoare deschisă, dar nu sînt într-o stare de mîhnire. Pur și simplu sînt mulțumit de faptul că nu am luat-o razna în această viață, că am avut destule „oferte”, şi că pot să mă adresez cu luciditate într-un moment de cumpănă pentru mine.

Speranța mea e că ar putea să fie un moment de cumpănă şi pentru dumneavoastră.

Doamnă Aurelia Cristea, la revedere!

2) Sînt nevoit să vă prezint şi perspectiva mea în ceea ce priveşte chestiunea apariţiei personajului Rodica Boţan în viaţa mea.

Cu cîțiva ani în urmă, m-a descoperit pe Internet, m-a tras de limbă, apoi mi-a solicitat ajutorul pentru a-i cumpăra unui băiat de la o casă de copii cadouri de Crăciun și Paște, îmi amintesc că am cumpărat o carte mare cu evenimente istorice, un laptop second hand, o bicicletă (i-am trimis poză cu băiatul și bicicleta), un telefon.

Cu aceste ocazii, Rodica Boțan mi-a trimis și mie ceva bani, cică pentru efortul meu. Aș fi făcut efortul și dacă nu aș fi primit nici un dolar.

De asemenea, cînd Andreea avea cîțiva ani, a trimis pachete cu hăinuțe și dulciuri.

Din cîte știu, i-am mulțumit de fiecare dată, cum am și acum obiceiul și față de alții, indiferent de cantitate sau numerar.

Cu timpul, Rodica Boțan a avut pretenții exagerate de blogger evanghelic și comentator pe unele bloguri evanghelice. Am intrat în conflict, care s-a prelungit pînă în ziua de azi.

Este evident că Rodica Boțan a luat-o personal, NU MĂ INTERESEAZĂ, eu sînt ocupat cu alte chestiuni mult mai importante decît să stau la discuții sterile.

3). Domnule Constantin Cristea,

Cînd v-ați căsătorit, ați luat numele Cristea, pe care l-ați purtat cu cinste, din cîte știu, de-a lungul anilor.

Spiritul familiei Cristea însă are de a face în primul rînd cu adevărul. Ați auzit anumite lucruri despre mine, nu știu cît ați aplecat urechea la ele, dar pe mine nu m-ați întrebat NICIODATĂ nimic, ca să vă pot prezenta varianta mea despre ce ați auzit despre mine.

De asemenea, spiritul familiei Cristea avea de a face cu TOATĂ familia Cristea, cu TOATE familiile Cristea, ba chiar îmi amintesc destul de bine cîte rudenii de gradul trei erau invitate la unele întruniri ale familiei Cristea!

Avînd în vedere anii, nu puțini, în care nu mi-ați dat nici un semn de viață, vă scriu RĂSPICAT: Ați încălcat spiritul familiei Cristea.

În momentul în care vă scriu, consider că eu reprezint în mai mare măsură spiritul familiei Cristea, prin atenția pe care am acordat-o relaționărilor, istoriei familiei, prin dedicarea față de adevăr, inclusiv prin acțiuni coerente de subminare a minciunilor și dezinformărilor în spațiul public pe Internet.

Și adaug, astfel, la pomelnic preocupările mele consecvente pentru istoria baptiștilor, pentru mediul confesional evanghelic românesc, prezentînd chestiuni de interes public precum minciuna pastorului Doru Hnatiuc.

Dacă cumva v-a trecut prin cap vreodată că eu, ca absolvent de teologie, aș fi putut fi misionar la Cărpiniș, vă asigur că ați avut așteptări nelegitime. Intenția mea declarată a fost să studiez teologie și să predau teologie.

O singură dată, ca student, am acceptat să mă duc pentru două zile la Deva, la Biserica Baptistă Sfânta Treime, care căutau încă un pastor în a doua jumătate a anilor ’90.

De asemenea, vă asigur că epistola mea (de despărțire) nu are de a face în primul rînd cu vreun aspect financiar. Nu am acordat banilor niciodată un rol de prim rang în chestiunile importante.

Cu alte cuvinte, folosesc acest moment pentru a pune în discuție următoarea chestiune: Ce (mai) înseamnă spiritul familiei Cristea?

Pe 1 august aud că Emilie Cristea se mărită. Nici nu m-au invitat la nuntă.

Știți cum e să trăiești cu un frate care există pe undeva, fără să știi cum arată, ce îl doare, ce îl bucură?

Nu un an sau doi. Zeci de ani!

Tatăl meu m-a crescut, dar eu m-am maturizat fără să îl mai am alături. Nici pe mama mea.

Oare înțelegeți cît de mult a contat pentru mine, în anii frumoși, dar și în anii grei, spiritul familiei Cristea?

O bună parte din tenacitatea mea, pe care o simt mulți, cu siguranță se datorează spiritului familiei Cristea, pe care l-am păstrat viu în inima mea și, zic eu, în viața mea.

A venit vremea să vă anunț că se pare că deja s-au format două centre de propagare a spiritului familiei Cristea – eu invoc dreptul și datoria de a fi un alt centru de propagare a spiritului familiei Cristea.

Sînt Alin Cristea, fiul mai mic al lui Daniel, primul fiu al lui Gligor Cristea, Patriarhul.

Domnule Constantin Cristea, la revedere!

Cred că se înțelege faptul că nu doresc să purtăm vreo discuție, decît, eventual, în spațiul public, unde vă voi trata ca pe oricine altcineva, ba chiar mai cu severitate decît pe alții. Cui i s-a dat mult, i se cere mult!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: