Buni Cocar: Amintiri (10)

M-am trezit zilele acestea gandindu-ma la un om – Gyorgy Vass sau doctorul Vass din Targu Mures. Din cate stiu, omul a trecut in vesnicie dar amintirea lui nu se sterge usor.

Dr. Vass a ajuns la Seminar ca professor, in urma faimosului memoriu al seminaristilor. (E drept, seminaristii ii cerusera pe Petre Belicov si pe Iosif Ton.) Alaturi de Vass, conducerea l-a adus si pe pastorul Megyesy din Oradea. Numirea lor, se-ntelege, n-a fost pe placul seminaristilor si dascalii stiau asta.

Personal, nu am fost impresionat cu ei si intr-o zi chiar i-am spus acest lucru doctorului Vass …., regret si acum. Omul nu facuse nici o greseala, in fapt, fusese extrem de corect, dar nu era …, Ton.

La inmormantarea colegilor nostri pieriti la cutremur, Dr. Vass a suferit alaturi de noi. Textul lui a fost:”Moartea s-a suit pe ferestrele noastre”. Incepeam sa-l apreciez, dar inca aveam rezerve.

Dupa cateva zile de la cutremur, m-am imbolnavit asa de tare ca nu mai trageam nadejde de scapare … Doctorul si profesorul Vass m-a-ngrijit ca pe copilul lui … La cateva zile dupa ce m-am ridicat, i-a spus Marianei: era sa-l pierdem …

Dupa absolvire am ajuns „colegi” in Comunitatea Brasov. El veteran, eu recrut. Cand comitetul comunitatii m-a chemat la Brasov sa dau socoteala despre doctrina mea, Dr. Vass care era membru in acel comitet, m-a sfatuit cum sa ma apar. Am realizat ca-i pasa si l-am ascultat. Sfatul era acesta: „cred tot ce spune Biblia”.

Am avut ocazia intr-o zi sa calatoresc cu fratele Vass de la Petrosani la Bucuresti, cea mai frumoasa calatorie din viata. N-am vorbit decat despre lucrarea tainica a Duhului lui Dumnezeu. Cand am ajuns la Craiova in compartiment a intrat un domn pe care-l „stiam” din reviste, era poetul Marin Sorescu, dar n-am indraznit sa-i adresez vreun cuvant si mi-am continuat convorbirea cu Vass.

La un moment dat ne-am oprit iar Sorescu ne-a cerut sa continuam fiindca zicea el, este extrem de interesant ce vorbiti … Ne-am prezentat si Vass l-a prins si pe Sorescu in discutia despre Duhul Sfant. Am realizat atunci ca Vass nu este „acasa” doar pe taramul teologiei ci si pe acela al poeziei …

Pastorul Stef de la Medias mi-a povestit ulterior ca trezirea de la Medias i se datora pastorului maghiar Vass .. Stef si cativa credinciosi care nu vorbeau ungureste s-au deplasat la Targu Mures sa-l asculte si … au inteles tot … De acolo au adus foc de trezire.

Publicitate

Un răspuns to “Buni Cocar: Amintiri (10)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: