De ce există suferință? – Ravi Zacharias, Vince Vitale, Newordpress, Arad, 2015, 224 p.
“Pentru teistul creştin, binele şi răul au un punct de referinţă. Pornind din perspectiva naturalistă, binele şi răul sunt fie resimţite emoţional, fie antrenate pragmatic, amândouă căzând victime raționamentelor diverselor noastre culturi. Aceasta este o inconsecvență bătătoare la ochi din interiorul naturalismului.” (p. 25)
“Dacă suntem naturaliști, de ce ne așteptăm ca specia umană să fie diferită și să reacționeze cu argumente morale? De ce ne-ar deranja dacă cineva ar spune: “Nu-mi pasă de nimeni și de nimic; vreau să trăiesc cu vreau eu”? Oscar Wilde a afirmat la un moment dat că nu apreciem apusurile pentru că nu trebuie să plătim pentru ele. G.K. Chesterton a remarcat că Wilde greşeşte: “Putem plăti pentru ele nefiind Oscar Wilde”.
Înțelegi cât de profundă este de fapt întrebarea? Dacă ne închipuim că prin rezolvarea unei simple dileme de mediu am răspuns la întrebările existenței este ca și cum ai crede că doar pentru că înțelegem gravitația, vom putea avea raționamentul moral de a nu împinge pe cineva de pe acoperiș. Toată lumea știe că aruncarea unor bombe omoară oameni, dar asta nu ne-a împiedicat să începem războaie. Încă trebuie să răspundem la întrebarea de ce este greșit să ucizi.” (p. 29)
4 august 2018 la 21:27
A republicat asta pe RoEvanghelica.