Evoluția statistică a baptiștilor din România între anii 1920-1930

Istorie Evanghelica

Baptiștii sunt de confesiune protestantă fiind prezenți în România de la mijlocul secolului al XIX -le, dacă ne referim la prima biserică baptistă (germană) din Vechiul Regat recunoscută de autorități ca și biserică în anul 1856.

cropped-tinerii-de-la-bucuresti-in-drum-spre-buteni-1947-cu-stampila.jpg Tineri credincioși baptiști din la București în drum spre Buteni, județul Arad (1947)

Ei vor continua să fie parte a Regatului român, iar realizarea României Mari îi aduce împreună în cadrul aceluiași stat pe baptiștii din Vechiul Regat, Banat, Basarabia, Bucovina și Transilvania. Acesta este cadrul în care baptiștii se vor organiza și dezvolta, deși au avut de îndurat persecuții.

Scopul acestui articol este acela de a aduce în atenția celor interesați informații despre evoluția statistică a comunității creștine baptiste din România în cadrul deceniului 1920-1930. Prezentarea evoluției din punct de vedere numeric se bazează cu precădere pe informațiile oferite de Alexa Popovici în cartea Istoria baptiștilor din România 1856-1989, informații care sunt completate cu…

Vezi articolul original 426 de cuvinte mai mult

Un răspuns to “Evoluția statistică a baptiștilor din România între anii 1920-1930”

  1. Doru Radu Says:

    Merita spus ca statistica include si baptistii din Bucovina si Basarabia. (Daca gresec corectati-ma). Dupa rapirea celor 2 provincii de catre rusi multi din acestia s-au refugiat in Romania. Elemente de istorie orala:
    1-Bunica mea din vestul tarii isi aminteste de inspectia granitelor de vest facuta de regale Ferdinand dupa unire. Baptistii l-au intimpinat pe rege cu cintari „de la adunare”. Erau renumiti in perioada interbelica prin faptul ca mergeud cu carutele la piata sau la cimp cintind cintari „de la adunare”.
    2- Biserica din Fibis, jud. Timis -satul lui Alexa si Pitt Popovici. (sunt curios daca va apare undeva intimplarea asta). Bunicul meu a donat pamintul pt constructiei bisericii baptiste. Satenii s-au suparat si au atacat pe baptisti la deschiderea bisericii. (Trebuie sa fi fost la sf. primului razboi mondial). Sotia bunicului, gravida in luna a 9-a a murit din cauza bataii primite dar dupa ce fetita s-a nascut. Ea a fost adoptata temporar de familia Popovici fiind de-odata cu copilul lor, Pitt. Femeia a alaptat-o o vreme alaturi de micutul ei.. Incidentul l-a marcat pe Alexa Popvici intr-atit incit 30 ani mai tirziu la botezul matusii mele si-a amintit-o. Bunicul meu (recasatorit) n-a povestit niciodata copiilor din a doua casatorie gravul incident (interesanta teologie a iertarii la tarani) vrind sa-si crute copiii. Alexa si apoi Pitt (Popovici) vor povesti mai tirziu mamei mele si matusii mele incidental. Da, in multe sate baptisii au avut de suferit crunt din partea majoritarilor. In citeva sate din Ardeal ei s-au impus totusi prin harnicie si crestere numerica (Talpos, Tulca) iar in unele (Taut) au ajuns primari -probabil pt ca stiau carte si erau harnici.
    PS- Pt ca soarta noastra e in mina Domnului, fetita salvata cu toata bataia salbatica suferita de mama ei va trai vreo 82 ani in Timisoara fiind cunoscuta ca o femeie a rugaciunii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: