Istoria evanghelicilor din România (2) – Avîntul penticostalilor

În 20 de ani, 1956-1976, numărul penticostalilor a crescut de la 54.000 la 100.000, orașele devenind centre ale penticostalismului, în urma politicii de industrializare a statului comunist.

Au apărut clădiri mari, precum biserici din Arad (Gloria, 1966), Oradea (Betel), Baia Mare, Galați, Brașov, Vicovu de Sus, Timișoara.

În anii ’80, penticostalii au ajuns mai numeroși decît baptiștii.

Biserica Elim din Timișoara a fost inaugurată în 1988, fiind una dintre cele mai moderne clădiri ale evanghelicilor din România.

Cartea lui Petru Lascău, apărută în 2013, redă experienţa reconstrucţiei clădirii celei mai mari biserici din Oradea la dimensiuni care depășeau autorizația de construcție, ceea ce a dus la o serie de amenzi – “Fratele Petrică Cormoș mergea zilnic la Consiliul Orășenesc Oradea și plătea cele trei amenzi în valoare de 9000 de lei. Ca să înțeleagă generația de azi, salariul meu lunar de inginer era de 2500 de lei.”

Biserica Penticostală din Bistriţa a fost construită fără avizul Primăriei. Securitatea a prins de veste și în 1986 s-a luat decizia de demolare a întregii construcții, dar credincioșii s-au adunat în număr mare și s-au baricadat în interior, unde au rămas și după ce un zid a fost spart cu buldozerul.

Sandu Muza și Aurel Oniga au fost anchetați, amenințați și urmăriți la locul de muncă. În 1989, Murza a fost arestat preventiv 29 de zile, timp în care s-a sistat construcția.

Un răspuns to “Istoria evanghelicilor din România (2) – Avîntul penticostalilor”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: