Istoria evanghelicilor din România (3) – Rețele ilegale de distribuire a Bibliilor și a literaturii religioase

Rețelele ilegale au avut o activitate extraordinar de dinamică, datorîndu-se, pe de o parte, unor lideri creștini din Occident – precum Richard Wurmbrand, Ieremia Hodoroabă, Vladimir Caraman, Iosif Țon, Brother Andrew, supranumit “Contrabandistul lui Dumnezeu” – și pe de altă parte fiind rezultatul implicării multor evanghelici curajoși care au distribuit cantități imense în toate județele.

Una dintre rețelele cele mai bine organizate a fost cea a lui Vladimir Carava, la începutul anilor 70, care a fost însă descoperită și anihilată prin activitatea unei informatoare cu numele de cod GENA, la începutul anilor 80.

În 1987, pentru prima dată de la instaurarea comunismului, baptiștii reușesc să tipărească Biblia, versiunea Dumitru Cornilescu, 5.000 de exemplare, la Tipografia Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române de la București.

Penticostalii, deși mai numeroși, nu au reușit să obțină o astfel de aprobare niciodată în perioada comunismului.

Silvia Tărniceriu s-a numărat printre numeroșii evanghelici implicați în rețelele ilegale de distribuție. Iată un episod din Iași pe care îl descrie în cartea sa “Dumnezeu îmi cunoaşte măsura”:

“Marcel era vecin cu biserica noastră. Un bărbat serios, care a priceput repede că, din când în când, mai avea și noi nevoie de câte-o mașină. Și, nu numai că era gata să ne-o împrumute, dar s-a oferit de cele mai multe ori să vină el personal și să ne ajute la aceste transporturi secrete din noapte.

Marcel era nepotul unui foarte mare și bun poet creștin din vremurile noastre. Cum s-a întunecat, ne-am urcat în mașina lui și-am pornit spre locul în care trebuia să ne întâlnim cu prietenii noștri străini. Ne-am asigurat din toate părțile că nu suntem urmăriți și am pornit spre ieșirea din oraș. De fiecare dată, trebuia să schimbăm locul întâlnirii pentru a nu crea suspiciuni. Locul era departe, în afara orașului, în zone în care străzile erau mărginite de copaci mari, cu coroana bogată, care umbreau lumina puternică a stâlpilor cu neon. Apropiindu-ne de locul stabilit, am putut vedea mașina prietenilor noștri parcată la umbra unor astfel de copaci, iar în spatele mașinii lor, înăuntru, femeia ne aștepta pregătită cu sacii și cutiile pline cu Biblii pentru transfer. În câteva minute, portbagajul nostru s-a umplut. De multe ori, rămâneam uimită de volumul mare de literatură care putea să încapă în compartimentele secrete ale unei mașini mici.

În mai puțin de zece minute, transferul a fost gata și drumurile noastre s-au despărțit. De fapt, acesta era momentul crucial. Dacă reușeam să transferăm Bibliile și să ne despărțim de străini cât mai repede, eram ca și rezolvați. Pericolul cel mai mare ar fi fost să fim prinși în timpul transferului dintr-o mașină în alta. Am fi fost condamnați pentru contrabandă și cine știe ce alte învinuiri ne-ar mai fi fost aduse dacă am fi fost găsiți împreună cu străini capitaliști. Cu cât transferul era făcut mai repede și mașina noastră pleca mai rapid, cu atât mai bine.”

Un răspuns to “Istoria evanghelicilor din România (3) – Rețele ilegale de distribuire a Bibliilor și a literaturii religioase”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: