Dumbrava minunată (109)

d-17

Viorel Pașca pe Facebook:

„S.P. este din judetul Arad si pentru ca nu mai avea casa nici familie, primaria de acolo l-a trimis la Dumbrava. Au trecut cateva saptamani in care odihna, tratamentul si hrana consistenta l-au pus pe picioare si a inceput sa „cerceteze” imprejurimile pentru a se familiariza cu locul in care-si va petrece urmatoarea etapa a unei vieti care nu a fost deloc blanda cu el. Mereu gata de actiune avea insa o problema: Nu-l mai prea ajuta mintea. Puteai sta ore intregi cu el, fara sa realizezi ca are o problema, iar apoi te uimea cu naivitatea, prostia sau lipsa discernamantului de care dadea dovada. Nu era om rau, dar prin ceea ce facea producea multe pagube si uneori crea si agitatie printre bolnavii psihic cu care locuia. De multe ori pleca de la noi cu diferite obiecte, bucati de lemne, scanduri, furca, grebla sau orice gasea in cale si le lasa pe la oamenii din sat.

Intr-o zi , satul de nazbatiile pe care le facea, l-am dus pana in satul lui si l-am lasat acolo sperand ca se va alipi de vre-o familie pe-acolo si nu se va mai intoarce. In cateva zile a parcurs cei 100 de km si a ajuns acasa flamand, obosit si plin de mizerie. Dupa ce si-a capatat puterile, l-am dus la Salonta, apoi la Oradea si in multe alte locuri, in speranta ca i se va face cuiva mila de el si-l va ingriji, macar o vreme pana va realiza ca de fapt e aproape imposibil de supravegheat si tinut in frau.

De fiecare data insa, se intorcea pe jos indiferent de vreme, distanta sau stare de sanatate. In cele din urma , unui om din satul vecin i s-a facut mila de el si l-a ingrijit o vreme ca si pe un prieten apropiat, incat S.P. marturisea tuturor ca el face parte din familia respectiva. In urma cu cateva zile, dupa ce era sa dea foc la padure, gospodarul s-a saturat de poznele si problemele facute si cu toate ca il indragea si ii era mila de el, l-a dus la Arad, sperand si el ca se va descurca intr-un fel sau altul.

Saptamana aceasta insa, dupa suta de kilometri parcursa pe jos, a poposit din nou la Dumbrava si pentru ca era seara si nu a putut intra, a ramas peste noapte in fata casei, dormind afara pe iarba. Dimineata am plecat la lucru, nu stiam de el, asa ca si-a petrecut inca o zi si-o noapte sub cerul liber. Abia a treia zi l-am gasit acolo, dormind , murdar si infometat. Asa se face ca, ne place ori nu, va fi din nou „oaspetele” nostru, cel putin o vreme pana ce „paharul se va umple” din nou, silindu-ne intr-un fel sa-l trimitem cat mai departe de Dumbrava.

Mi-e rusine si nu-mi place sa relatez aceste lucruri, e trist si nu-mi face deloc cinste ce se intampla, dar uneori nu avem de ales, nu sunt alternative iar o solutie mai buna n-am gasit inca. Tot in aceste zile, femeia bolnava de care spuneam saptamana trecuta ca se apropie de sfarsit a decedat, fiind inmormantata apoi in cimitirul din Dumbrava. Un alt bolnav ne-a fost trimis in aceeasi zi cu ambulanta de la spital pentru a primi ingrijire si adapost. Si tot in aceasta saptamana, mai precis miercuri, patru bolnavi au dorit sa fie botezati in apa, dorind astfel sa inceapa un nou capitol in viata care le-a mai ramas de trait. Pana saptamana viitoare cand voi reveni cu noutati de la Dumbrava, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

POZE: Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

POZE: Dumbrava minunată

Despre Viorel Pașca și Dumbrava

Bihon.ro: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

VoceaTransilvaniei.ro: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost

Adevarul.ro: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie

Crișana: Masă caldă pentru săracii oraşului – Ajutor pentru supravieţuire

România Evanghelică: Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara

Foreign Policy România, Nr. 44:

viorel-pasca-fp

Scriptum, Nr. 36, 2010:

lydia-36

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: