Dicţionar biblic, teologic şi cultural (5)

Aggiornamento – Cuvînt italian care înseamnă adaptare. Sub acest nume este desemnată restructurarea instituțiilor catolice întreprinsă de Papa Ion al XXIII-lea. Conciliul al 2-lea de la Vatican (1962-1965) a marcat angajamentul catolicismului cu lumea modernă într-un dialog pozitiv. În urma hotărîrilor conciliului, care nu a pronunțat dogme, ritul latin a fost înlocuit de cel în limba națională.

Alegorie – Procedeu stilistic care constă în exprimarea unor idei abstracte prin imagini plastice. Cunoaşterea contextului cultural în care a fost scris textul este indispensabilă pentru interpretarea corectă a alegoriei. În literatura universală, celebre alegorii se datorează lui Dante (Divina comedie), Rabelais (Gargantua și Pantagruel), Jonathan Swift (Călătoriile lui Gulliver). De asemenea, Călătoria pelerinului, de John Bunyan, este o alegorie clasică tradusă în peste 120 de limbi. În hermeneutica biblică, metoda alegorică de interpretare consideră că relatărilor biblice ar trebui să li se găsească înțelesul spiritual la care face trimitere sensul literal. Tradiţia exegezei biblice de tip alegoric s-a dezvoltat în special în cadrul Şcolii catehetice din Alexandria. Ea s-a răspândit însă şi a fost folosită în întregul Răsărit creştin.

Aleluia – Expresie des întîlnită în Psalmi, care însemană „Lăudați pe Domnul”. În Biserica Ortodoxă, cântec intonat în timpul Sfintei Liturghii, înainte de citirea Evangheliei. Fragmentul „Aleluia” din oratoriul Mesia de Handel (1742) este cîntat adesea ca piesă separată și este una dintre cele mai cunoscute lucrări muzicale din istoria omenirii.

Publicitate

Un răspuns to “Dicţionar biblic, teologic şi cultural (5)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: