La mulți ani, Iosif Țon (30.09.2015)

iosif-ton-7mai2015

Iosif Țon, pe care Dănuț Mănăstireanu l-a numit cel mai important lider evanghelic român, după Richard Wurmbrand, reprezintă cea mai notorie instituție a baptiștilor români, ultimul mare mit al baptiştilor români, o adevărată legendă a copilăriei multor baptişti precum Teofil Stanciu, unul dintre oamenii lui Dumnezeu care a influențat destinele multor tineri precum Lucian Ciupe sau Sali Sabri, pentru care s-a rugat să fie apostolul creștinilor turci din România.

Nu în ultimul rînd, Iosif Țon e baptistul carismatic, specie nouă postdecembristă în mediul confesional evanghelic din România. Dar, mai ales, Iosif Țon, care ar trebui să fie cetățean de onoare al orașului Oradea, rămîne în memoria colectivă a poporului român ca pastorul de la Europa Liberă.

Dorin Dobrincu îl consideră pe Iosif Țon “cel mai vocal dintre evanghelicii români opozanți ai comunismului”.

A fost influenţat de Richard Wurmbrand şi Simion Cure, dar şi de Traian Dorz și Nicolae Moldoveanu. Pasiunea declarată a lui Iosif Țon sînt anabaptiștii, „pentru că ei au făcut reforma totală”. A fost influenţat de multe cărţi, dar „deasupra multor altora este Desiring God, by John Piper”.

Un moment de cotitură în destinul lui Iosif Ţon a fost în 1977: „printr-o revelaţie de moment, am înţeles că comunismul se va prăbuşi şi nu va fi mult până când se va prăbuşi, am înţeles că el a falimentat şi că naţiunile în cele din urmă îl vor arunca peste bord. Din momentul acela, am avut un ţel: ce să facem până când va veni libertatea, cum să ne pregătim pentru atunci.

Cele două momente importante din secolul XX pentru România și pentru evanghelicii români, Unirea și Revoluția, au produs două figuri importante pentru baptiști: Constantin Adorian și Iosif Țon.

Constantin Adorian a fondat prima biserică baptistă română din Bucureşti, a fost primul preşedinte al Uniunii Baptiste din România şi primul director al Seminarului Teologic Baptist mutat la Bucureşti.

Ca şi Constantin Adorian, Iosif Ţon a fost un lider baptist vizionar și, mai mult, cea mai importantă figură din istoria evanghelicilor români – baptiștii au apărut în România pe la 1856, creștinii după Evanghelie pe la 1899, penticostalii pe la 1922.

Pastor al Bisericii Baptiste Emanuel din Oradea, președinte al Societății Misionare Române, rector al Institutului Biblic Emanuel, Iosif Țon are o biografie demnă de a fi subiectul unor cărți și filme. A pus bazele postului de radio Vocea Evangheliei, ale Editurii Cartea Creștină și ale Alianței Evanghelice din România.

iosif-ton-81-ani

Vezi:

Blogurile lui Alin Cristea: IOSIF ȚON
Alin Cristea: Cine este Iosif Țon?
Alin Cristea: Iosif Țon – 80 de ani
Alin Cristea: Our Amazing Josef Tson
Alin Cristea: Cartea „Cazul Iosif Țon (2010-2011)” – prima variantă a manuscrisului

5 răspunsuri to “La mulți ani, Iosif Țon (30.09.2015)”

 1. Manolache Gheorghe Says:

  La multi ani profesorul meu drag si deosebit! Dumnezeu sa va binecuvinteze! Mult har in slujirea Domnului Isus si a Bisericii Sale! Multa sanatate si prosperitate spirituala!

 2. t Says:

  La multi ani fr.Iosif,si va doresc sa aveti in continuare o calatorie fericita impreuna cu Domnul si Stapanul Vietii;!!

 3. calin Mara Says:

  Frate Iosif, la multi ani binecuvantati si sanatosi! Domnul sa va poarte cu izbanda in toate. Este un mare har si-o binecuvantare ca v-am cunoscut si am o mare dorinta: sa ne mai intalnim la Alba Iulia, iar eu sa va pot gazdui intr-un loc foarte confortabil si frumos amenajat la tara. Domnul sa indeplineasca dorinta aceasta!

 4. Alin Cristea Says:

  Reblogged this on RoEvanghelica.

 5. Gheorghe Manolache Says:

  Iosif Ton o celebritate in teologia neoprotestanta din Romania,deschizator de drumuri in studiu teologic,in pastorala,in consiliere!Frate drag in Hristos Domnul va doresc sanatate,prosperitate spirituala si materiala! La multi ani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: