Atenție la dezinformările de pe blogul Vindecătorului – 26 octombrie 2015

Bloggerul paranoic Vindecătoru, care a produs de-a lungul anilor MULTE minciuni, dezinformări și bădărănii – pe care le-am denunțat în numeroase rînduri -, a postat în seria „Cronici mondene”, care a ajuns la numărul 177 (sic!), un articol „dedicat” lui Dănuț Mănăstireanu, intitulat „Fundamentalismul exoftalmic”:

rasvancristian.wordpress.com/2015/10/23/cronici-mondene-177-fundamentalismul-exoftalmic

Cum avem de a face cu cel care a scris, printre altele, anii trecuți 1) că la Ruginoasa au fost bătuți și băgați în spital peste 100 de baptiști – nu, au fost 9 și nu au fost băgați în spital; 2) că Beniamin Fărăgău e pastor penticostal – nu, e baptist; 3) că Teoful Stanciu e pastor – nu, nu a fost și nu este pastor; 4) că Alin Cristea e șeful Rețelei România Evanghelică – nu, Alin Cristea nu a fost și nu este șef la așa ceva; nu e nici o mirare că apare cu încă un șir de dezinformări.

1.

Cică: „În 2007, împreună cu încă vreo 200 de venerabili domni, a semnat un document fabulos, prin care tipii respectivi își cereau iertare musulmanilor pentru cotonogeala colectivă de la cruciadele din Evul Mediu.”

Paranoicul Vindecătoru nu oferă vreun link către o sursă din care să rezulte cifra 200.

Anul trecut, cînd Luptătorul Luminii, Cristian Ionescu din Chicago, a condus stupida campanie de denigrare a Institutului Teologic Penticostal din București, măcar a dat link, ba s-a „obosit” să copieze întrega lista de semnatari („A selection of prominent signatories follows”) pe care a găsit-o, ceea ce nu era nevoie, din moment ce a oferit link.

Pe Ionescu îl interesa să arate care români au semnat documentul de la Yale – Dănuț Mănăstireanu și Corneliu Constantineanu. Mai exact, pe Ionescu îl interesa DOAR Corneliu Constantineanu, care era rectorul ITP.

Eugen Matei a scris pe blogul său, anul trecut, cîteva articole consistente şi COMPETENTE despre chestiunea în discuţie.

În articolul „A Common Word” și răspunsul de la Yale: Context, găsim următoarea informație: „…universitatea a cumpărat o pagină din New York Times și a publicat răspunsul lor și numele a vreo 300 de semnatari care și-au dat consimțământul la document.”

Aceeaşi cifră – „over 300 leading Christian scholars” – se găsește în lista răspunsurilor CREȘTINILOR la scrisoarea musulmanilor care a generat 71 de răspunsuri, printre care și documentul de la Yale, poziția 32:

http://www.acommonword.com/category/site/christian-responses

Iar la poziția 33: Leith Anderson on why he signed Letter of the 300.

2.

Documentul de la Yale, la care face referință paranoicul Vindecătoru, prin cifra 200, nu 300, nu e singurul răspuns din partea creștinilor la scrisoarea musulmanilor.

Cum am amintit deja, documentul de la Yale se află la poziția 32, adică la mijlocul listei de 71 de răspunsuri din partea creștinilor, printre care 1) David Ford, 2) Rowan Williams, 6) Tony Blair, 9) Ian Torrance, 15) David Coffey.

Prin modul de vehiculare a unor informații INCOMPLETE, paranoicul Vindecătoru își construiește propria sa realitate, conform cu obsesia sa de a-l denigra în public pe Dănuț Mănăstireanu.

Obsesia lui Ionescu era celălalt român de pe lista semnatarilor Scrisorii celor 300 – Corneliu Constantineanu.

3.

Scrisoarea „A Common Word Between Us and You” semnată, la 13 Octombrie 2007, de 138 de profesori și intelectuali musulmani a fost adresată unui număr de 27 de personalități și entități creștine din întreaga lume.

Dacă ar fi să ne luăm după paranoicul Vindecătoru, referitor la răspunsul celor 300 creştini, „tipii respectivi își cereau iertare musulmanilor pentru cotonogeala colectivă de la cruciadele din Evul Mediu”.

Oare numai atîta e în stare să priceapă paranoicul Vindecătoru?

Sau numai atîta VREA ca să priceapă cititorii lui… :)

Dacă citim documentul de la Yale, ne dăm seama rapid că e vorba de cu totul altceva:

„Peaceful relations between Muslims and Christians stand as one of the central challenges of this century, and perhaps of the whole present epoch. Though tensions, conflicts, and even wars in which Christians and Muslims stand against each other are not primarily religious in character, they possess an undeniable religious dimension.”

„What is so extraordinary about A Common Word Between Us and You is not that its signatories recognize the critical character of the present moment in relations between Muslims and Christians. It is rather a deep insight and courage with which they have identified the common ground between the Muslim and Christian religious communities.”

„We applaud when you state that “justice and freedom of religion are a crucial part” of the love of neighbor. When justice is lacking, neither love of God nor love of the neighbor can be present. When freedom to worship God according to one’s conscience is curtailed, God is dishonored, the neighbor oppressed, and neither God nor neighbor is loved.”

Nu doar că paranoicul Vindecătoru e ignorant, dar şi caricaturizează un moment istoric care a avut loc în 2007 prin inițiativa celor 138 de musulmani și răspunsul dat de scrisoarea celor 300 de creștini.

4.

Cică: Volf „a ținut-o sus și tare că Dumnezeu și Alah sunt unul și același personaj religios”.

Nu doresc să abordez aici această chestiune, voi menţiona doar critica principală a lui John Piper pe care o aduce documentului de la Yale (după cum a arătat Eugen Matei, într-o altă postare) – faptul că ar da impresia că creștinii și musulmanii înțeleg dragostea de Dumnezeu la fel.

5.

Paranoicul Vindecătoru scrie despre Dănuţ Mănăstireanu: „…traseistul religios a părăsit, după 1989, baptismul păgubos, pentru o instituție mai cochetă, cu istorie cosmetizată și cu scandalurile la zi, anglicanismul.”

Acest mod de formulare dă de înţeles că Dănuţ Mănăstireanu s-ar fi convertit la anglicanism cîndva după 1989, prin anii ’90.

Dar, de fapt, Dănuţ Mănăstireanu a devenit anglican în… 2009.

Vezi: Duminica 21 iunie – Confirmarea mea in Biserica Anglicana

Din 1989 pînă în 2009 sînt… 20 de ani. Pe care condeiul nemernic al paranoicului Vindecătoru îi înghite dintr-o întorsătură.

6.

Dănuț Mănăstireanu este numit „om cu o inteligență și o cultură indiscutabile”.

Iată, în sfîrşit, ceva ADEVĂRAT în articolul paranoicului Vindecătoru.

Dar modul în care citează în continuare din recentul interviu al teologului ieșean din Adevărul.ro nu prea seamănă a respect pentru inteligența și cultura INDISCUTABILE ale lui Dănuț Mănăstireanu.

Cînd dă un citat scurt, precum „Credința este o dotare naturală a omului.”, îi privează pe cititorii săi (atîția cîți au mai rămas, față de anii trecuți) de contextul important în care a apărut această formulă:

„Adevărul: În cei peste 60 de ani de viaţă aţi trecut prin multe, aţi cunoscut oameni şi culturi diverse. Pornind de la această experienţă, cum aţi defini credinţa? Ce ar trebui să facem pentru a avea o viaţă spirituală sănătoasă?

Dănuţ Mănăstireanu: Credinţa este răspunsul nostru la ceea ce înţelegem despre Dumnezeu, despre realitatea ultimă, despre revelaţia lui Dumnezeu în istorie, despre Scriptură. Este, pentru mine, ca o mână întinsă, pentru a accepta realitatea. Credinţa este o dotare naturală a omului. Sfântul Apostol Pavel vorbeşte despre faptul că Dumnezeu se descoperă pe sine în foarte multe forme. Prima dintre ele, cea mai elementară, este în natură.”

Comparaţi cu răspunsul extrem de scurt pe care îl dă actualul lider naţional al baptiştilor, Viorel Iuga, la o întrebare consistentă:

„Ȋ. – Unul din predecesorii dumneavoastrǎ ȋn fruntea UCB mi-a creat impresia cǎ se exprimǎ cu jumǎtate de mǎsurǎ despre “teoria cesațiunii”, fiind cunoscut faptul cǎ ȋn toatǎ perioada comunistǎ frații baptiști din eșaloanele fruntașe propovǎduiau aceasta teorie, oarecum ȋn armonie cu ideologia comunistǎ. V-am fi tare recunoscǎtori, dacǎ ați fi dispus sǎ ne prezentați pe scurt viziunea și lumina dumneavoastrǎ ȋn ce privește lucrarea și manifestarea darurilor Sfȃntului Duh ȋn vremea noastrǎ și ȋn anii vieții noastre.

R. – Dumnezeu nu Se schimbă şi Scriptura rămâne aceeaşi.”

INDISCUTABIL, e o diferenţă, nu? :)

Cu astfel de lideri, te și miri că nu au plecat baptiștii, cu cohortele, la anglicani sau în alte părți…

 

LECTURĂ SUPLIMENTARĂ

Din istoria minciunilor și dezinformărilor din blogosfera evanghelică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: