Adrian Stan: Din spusele manifestanților intervievați, revendicările Străzii sunt, în majoritatea lor, incompatibile cu realitatea, cu legile, cu constituția sau cu statutul României în raport cu partenerii săi externi, fie ei economici sau politici…

„Sunt fanteziste: să plece acasă toată clasa politică, să se reintroducă pedeapsa cu închisoarea pe viată pentru toate faptele de corupție, Iohannis să organizeze alegeri anticipate, și altele. Este trădată astfel înțelegerea precară pe care cetațeanul Străzii o are atunci când vine vorba de democrație, în detrimentul dorinței colective de schimbare. Pentru a trece peste mecanismele democratice mulțimea, analiștii (amatori), liderii de opinie și presa, invocă situația excepțională, pentru că nimeni – nu-i asa? – nu stă în fața visului născut din cenușa de la Colectiv! În conditiile acestea, bugetul pe 2016 pare un mizilic care “se rezolvă”, angajamentele luate în fața partenerilor externi sunt un fleac, iar funcționarea statului un detaliu lăsat în seama altora – poate a noilor aleși ai Străzii. În imaginarul colectiv, parlamentarii, miniștrii și secretarii de stat vor fi înlocuiți cu studenți și IT-iști, cu contabili și patroni de butic, după modelul Sovietul de acum aproape o sută de ani. Invocarea situației excepționale pentru a șunta regulile democrației constituie o încălcare a principiilor democratice. Vouă, celor ieșiți în stradă, vă este greu să înțelegeți asta, pentru că și politicienilor care-și afundă mâna până la cot în bugetul public le este greu să înțeleagă același lucru: încălcarea regulilor nu este permisă, și nicio situație nu poate justifica abaterile.

Poate că Herta Müller și Adam Michnik ar trebui rugați să treacă mai des pe la Ateneu. Prin lipsa dizidenței reale ne-am refuzat șansa unor modele morale. A cere lustrarea clasei politice, a cere lichelelor să facă un pas în spate, îndiferent dacă o cere Strada sau revolta individuală prinsă între coperțile unei carți, înseamnă a îmbrăca haina procurorului. Nimeni nu pare să vadă greșeala unei astfel de cereri pentru că democrația nu ne curge încă prin vene. În democrație, mecanismele ei sunt singurele capabile să asigure schimbarea dorită. Așa cum este nedemocratic ca Parlamentul să blocheze voința poporului sau deciziile luate de Curtea Constituțională, și o eventuală cerere de lustrare în bloc este în afara sferei democrației. Va mai trece probabil o bună bucată de vreme până când gestul va parea strigător la cer în conștiința acestei națiuni. Asimilarea conceptului de libertate în Europa de Est presupune reclădirea morală a individului, iar recentele evenimente de stradă dovedesc, încă o dată, că acest proces este încă în fașă.”

http://www.contributors.ro/editorial/toamna-iluziilor-i-din-diaspora-pentru-strada-o-analiza

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: