Acum 6 ani (06.01.2010) – Tânjirea după Dumnezeu (6)

“Indiscutabil cea mai bună întrupare a ordonării corecte a dragostei pentru Dumnezeu este Blaise Pascal (1623-1662), un filosof strălucit, om de știință și critic social care a adaptat o mare parte din învățătura lui Augustin la epoca sa. Preocuparea centrală a lui Pascal a fost să demonstreze că orientarea voinței noastre determină rezultatul vieții noastre. Pe fondul declinului religios dezastruos care a urmat după Războiul de 30 de Ani (1618-1662), Pascal a susținut că credința creștină nu este contrară rațiunii, ci e vrednică de reverență și de respect. […]

Surprinzător la Pascal este felul în care a anticipat postmodernismul. El a văzut o vreme în care absoluturile aveau să fie negociate. Pascal a admis că va veni o vreme în care știința va fi dușmanul, nicidecum prietenul nostru. A priceput, chiar și în secolul al XVII-lea, că oamenii își pierd credința în realitatea lui Dumnezeu și în nevoia acceptării adevărului. A admis că oamenii sunt induși în eroare de unele filosofii înșelătoare, cu efecte dezastruoase, Eficiența lui Pascal ca scriitor spiritual provine din modul în care ne constrânge să reflectăm asupra dilemelor noastre și se oferă să ne îndrume spre o viață plină de semnificație ancorată în Dumnezeu. El nu este mobilizator, spunându-ne cum să gândim, ci ne cere, în schimb, să reflectăm asupra întrebărilor care stau la baza fiecărei căutări a adevărului și încearcă să stimuleze tânjirea noastră după Dumnezeu.”

Richard J. Foster și Gayle D. Beebe – Tânjirea după Dumnezeu. Șapte căi ale devoțiunii creștine, Editura Casa Cărții, Oradea, 2009, 354 pag.

Vezi 10 citate:

Tânjirea după Dumnezeu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: